Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2008 00:00
Avrupa Kupası bitmek üzere ama ekranda futbol keyfi hiç bitmez. Futbolun da keyfi dev ekranda yaşanır. Tabii filmlerin, belgesellerin ve hatta bazı dizilerin de. O halde dev ekran TV seçerken birkaç kere dikkat etmek gerek. 108 cm ve üstü televizyon seçme rehberimizi okumadan dev ekran televizyon almayın.
Kontrast oranI
Görüntülerdeki siyah ve beyaz renkler arasındaki geçişlerin ne kadar doğru ve gerçek algıya yakın olduğunun bir ölçüsü. Oran yükseldikçe görüntü de iyileşir, keskinleşir ve daha doğru algılanır. Ayrıca kontrast ne kadar yüksekse o kadar çok ışık altında iyi görüntü vermeye devam eder. Kontrast oranları 400:1, 500:1, 1000:1, 10.000:1 gibi terimlerle ifade edilir.
ParlaklIk
Parlaklık (brightness), beyaz ışığın ne kadar doygun olduğunu belirten bir terim. Likit Kristal Ekranlı TV'ler plazmalara göre daha parlak ve beyaz bir görüntü oluşturur. Parlaklık ölçüsü candela’dır. Parlaklık oranı ise candela’nın metrekareye bölümü ile elde edilir. 500cd/m2 yeterli bir parlaklık oranıdır. Parlaklığı 300cd/m2 ile 500cd/m2 olan iki ekranın kontrastı aynı olsa da 500cd/m2 olanın görüntüsü daha canlı ve net algılanır.
GörüŞ açIsIGörüş açısı, görüntüyü parlaklıkta veya renklerde değişme olmadan izleyebildiğiniz bakış açısına denir. Çok büyük ekranlarda, siz ekranın karşısında otursanız dahi renkler kimi zaman ekranın kenarlarında gerçekte olduğu gibi görünmez veya yanlarda oturanlar maçta olup biteni olması gerektiği gibi algılayamaz. Kalabalık bir grup halinde maç seyretmek için en az 170 derece görüş açısı olan televizyonları tercih edin.
ÇözünürlükYeni nesil televizyonlarda en önemli özelliklerden biri çözünürlük. Çözünürlük ne kadar yüksek olursa, piksel sayısı o kadar artar ve görüntü de o kadar iyileşir. 1366x768 piksel ve yukarısı HD yayınları seyretmek isteyenler için uygun değerler.
Projeksİyon TV’lerProjeksiyon TV'ler en büyük ekran boyutlarını en ucuza sunan seçenek olarak öne çıkıyor. Geleneksel televizyon türlerinden farklı olarak projeksiyon TV modelleri, görüntüyü kendi içlerindeki bir CRT ya da Likit Kristal Ekranda oluşturup daha büyük bir yüzeye yansıtmak yoluyla çalışırlar. Geleneksel CRT ekranlara göre daha hafif ve incedirler. Plazma ve Likit Kristal Ekran türlerinden daha gerçekçi gölge görüntüleri verirler. Fosfor temelli bir teknolojiye sahip olmadıkları için, aynı rengin aynı noktada uzun süre kalmasının yaratacağı problemler ekranlarında görülmez. Projeksiyon TV'lerde renkler çok parlak olmazlar ve parlaklık ekrana eşit olarak dağılmış değildir (merkez daha parlak, köşeler daha karanlıktır). Plazma ve Likit Kristal Ekran türlerinden daha fazla yer kaplarlar.
Tepkİ süresİ
Tepki süresi, monitör üstündeki bir pikselin siyah renkten beyaza ve sonrasında tekrar siyaha dönmesi için gereken süredir. Futbolcuların hızlı hareket yaptıkları anlarda, sert şutlarda ve reflekslerde uzun tepki süreleri, görüntüde gölgeler oluşturur. Gölgelenmede seyir keyfini bir hayli düşürür. Ne kadar kısa tepki süresi varsa maç o kadar keyifli izlenir.
Ses sİstemlerİTV keyfinizin cızırtılarla bozulmasını istemiyorsanız televizyonunuzun ses sistemine de önem vermelisiniz. Özellikle kalabalık halinde maç seyredecekler standart iki kanal stereo ses bağlantısını yapmanıza olanak veren bağlantı tiplerini tercih etmeli. Sağ ve sol ses kanalları kırmızı ve beyaz yuvalarla tanımlanmıştır. Eğer dijital sesi kayıpsız taşımak isterseniz fiber optik kablodan kullanmalısınız. Kayıpsız dijital ses bilgisi lazer (ışık) dalgalarından yararlanılarak aktarılır.
Neden geniş ekran ve yeni teknoloji? GenİŞ ekran: Geleneksel televizyonların görüntüyü sıkıştıran 4:3'lük ekran oranlarını yeni nesil televizyonların 16:9 oranındaki geniş ekranları ferahlatıyor. Bu oran filmleri
sinema perdesinden seyrediyormuşçasına bir his yaratıyor. 16:9 oranındaki geniş ekran DVD ve spor karşılaşmaları ile son teknoloji olan HDTV yayınlarını seyretmek için ideal bir boyut.
Çİzgİsİz: Plazma ve Likit Kristal Ekranlar, geleneksel tüplü televizyonlar gibi görüntüyü yaratmak için tüpü elektron ışınıyla yukarıdan aşağıya doğru taramaz. Bu sayede eski teknolojiler gibi ekranda çizgiler oluşmaz. Yine aynı nedenle bu tür televizyonlarda görüntüler ekranın bütününe aynı tonda düzgün bir şekilde yayılır.
Homojen ekran: Plazma ve Likit Kristal Ekranlı televizyonlarda parlaklık ekranın neresine bakarsanız bakın aynıdır. Projeksiyonlu televizyonların en büyük problemi ekran parlaklığının homojen olmamasıdır. Gerek önden, gerekse de arkadan projeksiyon yöntemini kullanan televizyonlarda ekranın orta kısmı diğer bölümlere göre daha parlak olur.
Düz ekran: Plazma ve Likit Kristal Ekranlı televizyonların ekranı gerçek anlamda dümdüzdür. Geleneksel televizyonların bombeli ekranlarının kenarlarında oluşan bozulmalar bu tür televizyonlarda söz konusu olmadığı için tüm açılardan aynı kalitede görüntü elde edilir.