Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2002 01:47
ABD ekonomisi, tarihinin en büyük şirket enkazı ile karşı karşıya. Bir süre önce hesaplarında 3.8 milyar dolarlık usulsüzlük yaptığı ortaya çıkan 107 milyar dolarlık WorldCom, konkordato başvurusunda bulundu.
ABD'nin ikinci büyük telekomünikasyon şirketi WorldCom, 3.85 milyar dolarlık muhasebe skandalının ortaya çıkması ve borçlarını ödeyememesinin ardından, borçlarını yeniden yapılandırabilmek için 11'inci madde koruması çerçevesinde korumalı iflas başvurusunda bulundu. 107 milyar dolarlık varlığa sahip olan WorldCom, konkordato sonunda toparlanmayı başaramazsa Enron'u geride bırakarak Amerika'nın en büyük şirket iflası olarak tarihe geçecek. Enron, 2001 yılında 63 milyar dolarlık varlığı ile iflas etmişti.
ABD'de ardarda gelen şirket skandalları, piyasaları görülmemiş şekilde sarsıp sıradan ve orta sınıf yatırımcıların güven yitirmesine neden olurken, WorldCom'un muhasebe usulsüzlüğü yoluyla kárlarını yaklaşık 4 milyar dolar şişirdiği geçen ay ortaya çıkmıştı. ABD tarihinin en büyük şirket çöküşü olan WorldCom'un CEO'su John Sidgmore, 11'inci madde korumasıyla, borçlarını yeniden yapılandırarak, daha güçlü ve sağlıklı bir şirket olarak çalışmalarını sürdürebileceklerini kaydetti.
YENİDEN DOĞACAK
Konkordato başvurusu çerçevesinde WorldCom, alacaklılara karşı korunurken, borçlarını belirli bir plan içinde ödeyip, faiz ödemesinde de bulunmayacak. WorldCom'un, borçlarını yeniden yapılandırma çerçevesinde, borçlarına karşılık, alacaklılarına şirket hissesi vermeyi planladığı ifade ediliyor.
Dünyada 65 ülkede şubesi bulunan 85 bin çalışanlı WorldCom‘un, iflasın ardından ‘‘yeniden doğabilmek için’’, yönetici ekibine yardım etmek üzere bir yeniden yapılandırma uzmanı tutacağı ve 9 ila 12 ay arasında toparlanmayı hesapladığı belirtiliyor. Şirketin iflası, uluslararası iletişim hizmetlerini kapsamayacak.
2 MİLYAR DOLAR ARIYOR
Sidgomore, şirketin yeniden yapılanmaya çalıştığını ve 2 milyar dolar borç alabilmek için müzakerelerde bulunduğunu söyledi.
Konkordatonun müşterileri etkilemeyeceğini kaydeden Sidgomore, ‘‘Sonuçta, herşey normalde olduğu gibi devam ediyor. Müşteriler ve çalışanlar üzerinde fazla etkisi olacağına inanmıyoruz’’ dedi. Sidgomore ayrıca büyük müşterilerinden hiçbirini kaybetmediğini ve korumalı iflasını açıklamasının, hizmetleri aksatmasının beklenmediğini de kaydetti.
Sidgmore, WorldCom’un özünü oluşturmayan bazı varlıklarının satılmasının düşünülebileceğini de belirtirken, satılması düşünülmeyenler arasında UUNET (internet) ve MCI (telefon) gibi şirketlerin yer aldığını kaydetti.
Sidgmore, WorldCom'un uluslararası operasyonlarının ise konkordatonun dışında olduğunu kaydetti. ABD Federal İletişim Komisyonu'nun (FCC) durumu yakından izlediği belirtilerek, tüketicilerin çıkarlarını korumak amacıyla durumu mercek altında tutacağı ifade edildi.
WorldCom'un 20 milyondan fazla müşterisi bulunuyor. Konkordatonun ardından yeni bir örgütlenmeyle şirket çalışanları, bazı işleri yürütmeyi sürdürecek. Ancak önemli sayıda çalışanın işinden olması bekleniyor.
41 milyar dolar borcu var
ABD'nin yedinci büyük şirketi olan enerji kuruluşu Enron ve GlobalCrossings şirketinin ardından WorldCom, çareyi konkordato ilan etmekte bulan üçüncü firma oldu. Şirket geçen ay, harcamalarında 3.85 milyar dolarlık bir sapma bulunduğunu açıklamış ve muhasebe skandalının sorumlusu olarak gösterilen finans müdürü Scott Sullivan'ı kovmuştu. ABD'nin Sermaye Piyasası Kurulu (SEC), şirketi yolsuzlukla suçlamış ve WorldCom aleyhinde, yanlış bilgi vererek hissedarları yanıltmaktan birçok dava açılmıştı.
WorldCom'un eski CEO'su Bernie Ebbers'in ise şirketten 408 milyon dolar borç aldığı ortaya çıkmış ve istifa etmek zorunda kalmıştı. Şirket hissedarları da Yönetim Kurulu'na dava açmıştı. WorldCom'un 41 milyar dolar civarında borcu olduğu kaydediliyor ve acilen birkaç milyar dolar finansman sağlamaya çalışıyor. 1999 yılında 64 dolar olan WorldCom'un hisseleri ise Cuma günü Nasdaq'da 9 centten kapandı.