105 hakim, 21 avukat eskiten arazi davası

Güncelleme Tarihi:

105 hakim, 21 avukat eskiten arazi davası
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2003 02:27

Ali Develioğlu'nun tam 51 yıllık hayalleri yıkıldı gitti. 22 yaşında iken, dedelerinden kalan arazilere kavuşmak için açtığı dava, kendisi de dede olduktan sonra nihayet bitti. Bitti ama, şimdi 73 yaşında olan Ali Dede'nin aleyhine sonuçlanan dava, tüm emekli ikramiyesini, mal varlığını ve hayallerini de bitirdi.

1951 yılında açılan ve onlarca dosyaya sığmayan bir miras davası, tam 105 hakim ve 21 avukat eskittikten, çok sayıda bilirkişi keşifleri yapıldıktan sonra, 51 yılda sonuçlanarak Türk adli tarihinin en uzun süren davaları arasına girdi. Tam 51 yıldır hemen her duruşmaya katılarak varını yoğunu bu dava uğruna harcayan 73 yaşındaki emekli Ali Develioğlu, aleyhte karar çıkınca yıkıldı. ‘‘Delikanlıydım, şimdi dede oldum. Sağlıklıydım, şimdi hasta biri oldum. Yani mahvoldum’’ diyen, ancak pes etmeyen Develioğlu, temyizde de onaylanan karar için tashih-i karar başvurusu yaptı.

Kayseri'de Yeşilhisar, Yahyalı ve Develi ilçelerine bağlı 5 köyün sınırları içindeki değeri 12 trilyon lirayı bulan 31 bin dekarlık arazi davası, 51 yıl önce Hacı Ahmet Ağa'nın 125 varisi tarafından açıldı.

Dedeleri Hacı Ahmet Ağa'ya Osmanlı İmparatorluğu zamanında ‘‘temessük senedi’’ ile verilen arazinin mirasçıları olduğunu iddia eden 125 kişi, üç ilçede birden mahkemelere dava açtı (Temessük senedi, Osmanlı Devleti’nin araziyi kullananlara verdiği belge)

Davaların seyrinde onlarca kez keşif yapıldı, bilirkişi görüşü alındı, hakimler, avukatlar değişti. Üç ilçede açılan davaların dosyası, 1990 yılında Yahyalı Kadastro Mahkemesi'nde birleştirildi ve sözkonusu arazinin mirasçı sayısı zaman zaman 500'e kadar çıktı. Ancak mirasçıların çoğu çeşitli nedenlerle davanın peşini bırakırken, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Terminal Müdürlüğü'nden emekli Ali Develioğlu, bütün parasını, servetini harcayıp davayı ısrarla sürdürdü.

Yahyalı Kadastro Mahkemesi, 28 Mayıs 2001 tarihinde davayı hazine lehine sonuçlandırdı. Yargıtay 17'nci Hukuk Dairesi de 31 Aralık 2002 tarihinde kararı onayladı. Karar, 73 yaşındaki emekli Ali Develioğlu'nu şoke etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!