Güncelleme Tarihi:
ŞENTOP, BAŞKANLIĞI BAHÇELİ’YE DEVRETTİ
14 Mayıs Pazar günü yapılan seçimle iş başına gelen 28’inci dönem Meclis’te “en yaşlı üye” olarak Geçici Başkan olan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, dün yemin töreninden önce görevi 29’uncu Meclis Başkanı Mustafa Şentop’tan devraldı. TBMM Başkanlık mühürünü Bahçeli’ye verirken açıklama yapan Şentop, “Görevimi Zat-ı Alinize bir kemal-i huzurla devrediyorum” dedi. İki kez Gazi olmuş Meclis’e başkanlık yapmanın büyük bir şeref olduğunu belirten Şentop, pandemi, deprem gibi acı ve ağır olayların yaşandığı dönemde parlamentonun üzerine düşen görevi yaptığını söyledi. Şentop, “Şimdi Meclisimiz, büyük siyasetçi ve devlet adamı olan Sayın Bahçeli’nin idaresinde parlak bir başlangıçla 28’nci döneme başlayacak” dedi.
Bahçeli, Geçici Başkanlık Divanı ile milletvekilleri eşliğinde yasama döneminin açılışı dolayısıyla Meclis’teki Atatürk Anıtı’na çelenk bıraktı, saygı duruşunda bulundu. Gelenek uyarınca Cumhurbaşkanlarını Meclis’te, kıdemli Meclis Başkanvekili karşılıyor. Bahçeli, bu kez vekiline bırakmayıp Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı bizzat karşıladı. Askeri törenle karşılanan Cumhurbaşkanı daha sonra locadaki yerine geçti. Erdoğan’a kıdemli Geçici Başkanvekili olarak Yeniden Refah Partisi İstanbul Milletvekili Suat Pamukcu (73) eşlik etti.
LOCADA ALKIŞ KAZASI
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da özel oturumu locadan izledi. Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu da yemin törenini izleyenler arasındaydı. Milletvekili adayı olmayan Millet İttifakı liderleri Meral Akşener, Ahmet Davutoğlu ve Gültekin Uysal ise törene katılmadı. AK Parti’den bazı milletvekilleri, Kılıçdaroğlu locaya girerken hareketlilik üzerine Erdoğan’ın geldiğini sanarak yanlışlıkla alkışladı. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’ndan sonra locaya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti ve MHP gruplarının ayakta alkışlarıyla karşılandı. AK Parti grubu “Bravo” sesleriyle alkışa bir süre devam etti.
TÜRKİYE YÜZYILI HEDEFLERİ
Divan’a geldiğinde locadaki Erdoğan’ı başıyla selamlayan Bahçeli, açılış konuşmasında seçim başarısından dolayı Erdoğan’ı kutlayarak başarılar diledi. Bahçeli, özetle şunları söyledi:
“Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü, TBMM’nin 103’üncü yıldönümünü kucaklamanın, geçmişin hatıralarını geleceğin hedefleriyle kaynaştırmanın heyecanını yaşıyoruz. 28’inci dönemde görev alacak arkadaşlar tarihi bir sorumluluğu üstlenmiş durumdadır. Bu tarihi sorumluluk bilincinin, Türk ve Türkiye Yüzyılı hedeflerini sadırdan (yürek) satıra, kuvveden (niyet) fiile (eylem), tefekkürden (düşünce) tezekkür (ifade) ve tezahür (görünme) safhasına (aşamasına) kemali edeple (ahlaki olgunluk) taşıyacağı inancındayım.
ORTAK PAYDA TÜRKİYE
Gazi Meclis kurucu niteliğiyle ordular tanzim ve temin etmiş, siyaset ve diplomasi mücadelelerine eşzamanlı savaşlar yönetmiş, Türk devlet felsefesinin ruhuna müzahir (yardımcı) ve münasip (uygun) olacak şekilde milli ve üniter devlet bünyesini Cumhuriyet’in faziletiyle eklemlemiştir. Milletimizin egemenlik vesayet ve velayeti birdir, tektir; eşi benzeri olmadığı gibi mütehakkim (hükmünü zorla yürüten) ve müstebit (zorba) bir güce göz yumulması da söz konusu olmayacaktır. Bilinmelidir ki hepimizin ortak paydası Türkiye’dir.”
Devlet Bahçeli’nin 40 dakika yemek arası ve birkaç kısa mola verdiği yemin oturumu 10.5 saat sürdü. CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, kürsüden okuduğu andın başında “Hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum” sözleri nedeniyle Bahçeli’den uyarı aldı. Bahçeli, and metni dışında cümleler sarfetmesine olanak olmadığını söyleyince, Tanal yeniden sadece metni okuyarak yemin etti.
ERDOĞAN’I KARŞILADI
TBMM’deki 28. yasama döneminin törenleri, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin geçici Meclis Başkanı sıfatıyla görevi eski TBMM Başkanı Mustafa Şentop’tan devralmasıyla başladı. Bahçeli, Şentop’u TBMM Başkanlık makamının kapısına kadar uğurlayarak, görevine başladı. Bahçeli daha sonra yeni yasama dönemi dolayısıyla Meclis’teki Atatürk Anıtı’na çelenk bıraktı ve saygı duruşunda bulundu. Ardından en yaşlı üye sıfatıyla Bahçeli, yemin törenini izlemek üzere Meclis’e gelen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı törenle karşıladı.
YEMİN UYARISI: YÜKSEK SES, AYNEN VE ANLAŞILIR ŞEKİLDE
Yemin ederek törene başlayan Devlet Bahçeli, milletvekillerini davet etmeden önce “Andı yüksek sesle, aynen ve anlaşılır surette okumaları” konusunda uyardı. Engelli milletvekillerine öncelik verilmesinden sonra seçim çevresi ve soyadına göre alfabetik sıralamayla Adana’dan başlamak üzere milletvekilleri sırayla yemin etti.
ATATÜRK İÇİN SAYGI DURUŞU
* Yemin etme sırası Ankara’ya geldiğinde MHP Lideri Bahçeli, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün aziz ruhu için” milletvekillerini bir dakikalık saygı duruşuna davet etti. Ankara seçim çevresine gelindiğinde geleneğe uyarak Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk anısına saygı duruşu yapıldı.
* Saygı duruşunun ardından, Bahçeli’nin “Cumhurbaşkanı salondan ayrılıyor” anonsuyla birlikte Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan geçmiş dönemlerde olduğu gibi günlük programını uygulamak üzere salondan ayrıldı. AK Parti sıraları yüzlerini Erdoğan’a dönerek ayakta alkışladı. Bahçeli de sandalyesinden kalkarak ayakta selamladı.
36 YIL SONRA MECLİS’TE
CHP listesinden girdiği seçimlerde Erzincan Milletvekili seçilen Türkiye Değişim Partisi Lideri Mustafa Sarıgül de Meclis’te yemin etti. 36 yıl sonra yeniden Meclis’e giren Sarıgül’ün diğer milletvekilleriyle neşeli sohbeti objektiflere yansıdı.
KILIÇDAROĞLU LOCADAN İZLEDİ
Cumhurbaşkanı adayı olunca bu dönem milletvekili seçilmeyen CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, açılışı locadan izledi. Erdoğan, Genel Kurul’dan ayrılırken Kılıçdaroğlu ayağa kalkmadı.
Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, basın locasının hemen arkasında seçime katılan siyasi parti temsilcileri için ayrılan yere oturdu. Karamollaoğlu’nun yemin törenini tek başına izlemesi dikkat çekti.
MİLLETVEKİLİ YEMİNİ
TBMM üyelerinin yemin metni şöyle: “Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik Cumhuriyet’e ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasa’ya sadakattan ayrılmayacağıma; büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine and içerim.”