Güncelleme Tarihi:
Uzay mekiği Discovery'nin cuma günü yapacağı uzay yolculuğu için geri sayım başladı. Bu, NASA'nın 100'üncü uzay mekiği seferi olacak.
Roketlerin aksine uzaya gidiş, dönüş ve tekrar kullanma imkanı tanıdığı için ‘uzay yolculuklarında devrim’ olarak kabul edilen uzay mekikleri ilk kez 1977 yılında denendi. 1981 yılının Nisan ayında Columbia uzay mekiği, NASA'nın Florida'daki Cape Canaveral üssünden fırlatılarak ilk seferini yaptı. Uzay mekikleri şimdiye kadar 99 sefer gerçekleştirdi.
624 yolcu taşıdılar
NASA'nın beş uzay mekiği, Columbia, Challenger, Discovery, Atlantis ve Endeavour bu seferlerinde, 1360 ton yükü ve 624 yolcuyu uzaya taşıdılar. Uzay mekikleri, Hubble ve Chandra uzay teleskopları, gezegenlere yollanan araçları uzaya bırakan uzay mekikleri, yerçekimsiz ortamda insanlar, hayvanlar ve bitkiler üzerinde deneyler yapılmasına fırsat verdiler.
Challenger faciası
Seferlerden biri korkunç bir faciayla sonuçlandı. 1986 yılında Challenger uzay mekiği, fırlatıldıktan birkaç dakika sonra infilak etti, 7 astronot öldü. 2 yıl aradan sonra uzay mekikleri yeniden uçarken, Uluslararası Uzay Üssü'nün inşaatıyla birlikte mekik seferleri çoğalmaya başladı. Cuma günü 04.38'de fırlatılacak olan Discovery'nin 7 kişilik mürettebatı, uzay üssüne uzay araçlarıyla kenetlenme mekanizması monte edecek.