Kübra POLAT/ADANA, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2006 11:21
ÇOCUK kitabı yazarı emekli öğretmen Ayşe Çekiç Yamaç, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Tavsiyeli 100 Temel Eser’ başlığı altında geçen yıl piyasaya sürülen kitapların hakaret ve argo ifadelerle dolu olduğunu söyleyip, bunların kesinlikle çocuklara okutturulmamasını istedi.
Adana Büyükşehir Belediyesi Altın Koza 13 Kare Uluslararası Sanat Festivali’nde ‘Çocuk Edebiyatının Gelişimi’ konulu söyleşide konuşan Ayşe Çekiç Yamaç, çocuk öykülerinin basite indirgenmemesini, çocukların her konuyu anlayabileceklerinin unutulmamasını istedi.
Romanlar, hikayeler, tekerlemeler, deyimler, atasözleri, bilmeceler ve manilerden oluşan 100 Temel Eser’in MEB tarafından hazırlanmadığını söyleyen Yamaç, bunun üzerine bazı yayınevlerinin bu kitapları bastığını ve ‘MEB Tavsiyeli 100 Temel Eser’ başlığı altında satışa sunduğunu anlattı.
Yamaç, “Denetimden geçmeyen bu kitaplar hakaret ve argo ifadelerle dolu. Ebeveynler çocuklarını bu kitaplardan uzak tutsun. Yetkililer de bu kitapların piyasadan toplanması için bir an önce harekete geçmeli. Çocuklarımız her şeyin en iyisini hak ediyor. Onlar bizim geleceğimiz. Onlara güzellikleri nasıl öğretiriz diye hesaplar yapmamız gerekirken, argo kelimeler ve hakaretlerle dolu kitapların karşımıza çıkması beni ve benim gibi birçok yazarı çok üzdü” dedi.
Çevirisi yapılmış bazı romanlarda da dinsel terimlere yer verildiğini hatırlatan Yamaç, çevirmenlerin iki dili de çok iyi bilen kişiler arasından seçilmesi gerektiğini kaydetti. Yamaç, konuşmasının sonuna doğru katılımcılara 100 Temel Eser’ arasında yeralan kitaptan bazı bilmeceler sordu:
“Karşıda oturur, s.kini yere batırır (körük), don içinde dik durur (mum), dağdan gelir, taştan gelir, g.tü açık enişten gelir (keçi), gel bizim eve koyum k.çına (minder), bir direkli sayvan, bunu bilmeyen hayvan (mantar), karanlık yerde kadı oturur, t.şaklarını suya batırır (turşu)” bilmecelerini okuyan Yamaç, salonda gülüşenlerle birlikte güldü ve “Maalesef ağlanacak halimize gülüyoruz” diye konuştu.