100 milyon doları ’Ceyhan 2’nci Rotterdam olacak’ diye yatırıyoruz

Güncelleme Tarihi:

100 milyon doları ’Ceyhan 2’nci Rotterdam olacak’ diye yatırıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2008 00:00

Akaryakıt sektöründe faaliyet gösteren Delta Petrol, 100 milyon dolarlık yatırımla bir limanın yanı sıra Ceyhan bölgesindeki mevcut depolama tesisinin kapasitesini artırıp, Akdeniz’in en büyük tesisine sahip olacak.

Delta Petrol Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Habbab, 1982 yılından bu yana Ceyhan bölgesinde depolama konusunda faaliyet gösterdiklerini hatırlatarak, Dünya Bankası’na bağlı Uluslararası Finans Kurumu’ndan (IFC) sağladıklarını 45 milyon dolar krediyle birlikte bölgede 2 yıl içinde yaklaşık 100 milyon dolar tutarında yatırım yapacaklarını söyledi. Ceyhan bölgesinin enerji ve petrol ticareti konusunda dünyada stratejik bir önem kazandığını belirten Habbab, "Depolama kapasitesinin artırılmasıyla bölgedeki akaryakıt ticareti daha da gelişecek ve stratejik stokları Ceyhan’da tutma imkanı doğacaktır. Biz Ceyhan’ın 2’nci Rotterdam olacağına inanıyoruz. 2012-2015 yılına kadar bölgeden 250-300 milyon ton petrol geçeceğini düşünüyoruz. Bu anlamda Ceyhan bir merkez olacaktır" diye konuştu.

AKDENİZ’İN EN BÜYÜĞÜ OLACAK: Mevcut depolama tesislerinin kapasitesinin kısa vadede 300 bin tondan 650 bin tona, uzun vadede ise 1 milyon tonluk kapasiteye ulaşacağına işaret eden Habbab, böylece Akdeniz’in en büyük akaryakıt depolama tesisine sahip olacaklarını kaydetti. Bu yatırımın yanı sıra 165 bin tonluk gemilerin yüklenmesi ve boşaltılmasına imkan verecek 2 kilometre uzunluğundaki liman inşaatına da başlayacaklarını vurgulayan Habbab, "100 milyon doların yüzde 40-45’ini kapasite artırımı, yüzde 50-55’ini ise liman yatırımına ayırdık. Liman projesinin 2010 yılında bitirilmesinin planlıyoruz. Bu proje ile bölgenin gerek transit ticaretine, gerekse ithalat ve ihracat potansiyeline katkı sağlayacağız" diye konuştu.

ÜRDÜN VE IRAK’A GİTMEK İSTİYORUZ: Halen Gürcistan’da da 120 bin tonluk bir tesisleri olduğunun altını çizen Habbab, "2007 yılında ciromuz 500 milyon doları buldu. Çevre ülkelerde de yatırım yapmak istiyoruz. Körfez ülkeleri, Ürdün ve Irak’ta bulunmak istiyoruz. Çalışmalarımız devam ediyor, ancak henüz alınmış net bir kararımız bulunmuyor" dedi. Irak’ta son yıllarda büyük bir kaos yaşandığını, bölgede istikrar olmadığını belirten Habbab, "Son 4-5 yıl çok zordu. Önümüzdeki yıllar içinde barışın sağlanacağına inanıyorum. Türkiye’yi Irak konusunda büyük fırsat bekliyor. O bölge yeniden yapılanmak zorunda" diye konuştu.

TÜRKİYE’DE BİRLEŞMELERLE BÜYÜRÜZ: Delta Petrol Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Aşur da, bugün Türkiye’de Gulf markasıyla 85 akaryakıt istasyonları bulunduğunu belirterek, "Pazardan yüzde 0.7 pay alıyoruz. 4-5 yıl içinde 350 istasyona ulaşmayı hedefliyoruz. Bu anlamda önümüzdeki dönemde birleşme veya satın almalar olabilir" dedi.

IFC: Türkiye en çok yatırım yaptığımız 5 ülke arasında

IFC Güney Avrupa ve Orta Asya Direktörü Shahbaz Mavaddat ise temel misyonlarının özel sektör şirketlerini gelişimlerini desteklemek olduğuna işaret ederek, "Türkiye’de de 40 yıldır şirketleri destekliyoruz. Finans, bankacılık, sigorta, telekomünikasyon, eğitim, sağlık, altyapı gibi pek çok alanda şirketlere finansal destek sağlıyoruz. Toplam portföyümüzün 1.5 milyar dolara ulaştığı Türkiye, IFC’nin en çok yatırım yaptığı 5’inci ülke oldu" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!