Güncelleme Tarihi:
Sitelerin büyük bölümü PKK’ya yakın olduğu ve terör eylemlerini desteklediği gerekçesiyle yasaklanıyor. Yetkililer, “Güvenlik kurumlarından talep geliyor. O talebe göre hareket ediliyor” bilgisini veriyor.
ÖNCE İDARİ YASAK
Artan terör ve operasyonlar, internet medyası ve sosyal medyayı da yakından etkiliyor. Temmuz ayının sonuna doğru başlayan hareketlilik kapsamında ilk haftada 96 internet sitesi ile Twitter’da 23 hesap, ‘Yaşam hakkı ile kişilerin mal ve can güvenliğinin korunması, milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi’ gerekçeleriyle önce idari olarak yasaklandı. Daha sonra bu kararlar mahkemeye sunuldu, mahkemenin de onay vermesiyle kararlar kalıcı hale geldi.
Son olarak aralarında ‘dagmedya.net’, ‘dihanews.net’ gibi sitelerin de bulunduğu bazı internet siteleri yasaklanırken, 25 Temmuz’da erişime kapatılan ‘sendika.org’ sitesi için geçtiğimiz günlerde aydınlar bir bildiri yayınladı ve erişim yasağının kaldırılmasını istedi. Yasaklama kararı alınan siteler arasında Fırat Haber Ajansı (ANF), Dicle Haber Ajansı (DİHA), Hawar Haber Ajansı (ANHA) ve Özgür Gündem gazetesi siteleri de bulunuyor.
İnternet yasaklamalarında süreç güvenlik kurumlarının yönlendirmesiyle başlıyor. Güvenlik kurumları belirledikleri siteleri, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na (TİB) bildiriyor, bunun üzerine önce idari kapatma kararı alınıyor daha sonrasında da 24 saat içinde karar mahkemenin onayına sunuluyor. Yetkililer, sitelerin nasıl belirlendiği sorusuna, “Güvenlik birimleri, terör örgütlerinin haberleşmesinde kullanılan, terör eylemlerini öven veya propaganda yapan siteleri belirliyor. Bu belirlemeye göre de idari süreç başlatılıyor” bilgisi veriyor. IŞİD’e yakın sitelerde de bir süredir bu sistemin uygulandığı belirtilirken, 25 Temmuz sonrasında ise yasaklama kararlarının daha geniş bir çerçevede PKK ve DHKP-C’yi de içerecek şekilde uygulandığı ifade ediliyor. Kişileri hedef gösteren sosyal medya hesaplarına da müdahale ediliyor.