10 yıldır cezaevindeler

Güncelleme Tarihi:

10 yıldır cezaevindeler
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2004 11:25

1991'de SHP'den milletvekili seçildikten sonra, önce HEP'e bu partinin kapatılması nedeniyle de DEP'e katılan ve daha sonra dokunulmazlıkları kaldırılarak "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla yargılanan 4 eski milletvekili 15 yıl hapis cezasına çarptırılmışlardı. AİHM davanın tekrarına karar vermişti.

Haberin Devamı

1991 genel seçimlerinde SHP'den milletvekili olan Hatip Dicle ve Leyla Zana milletvekili yemin töreni sırasındaki konuşmalarından sonra dönemin SHP lideri Erdal İnönü'nün istifa etmeleri isteği üzerine bu partiden ayrılarak Halkın Emek Partisi'ne (HEP) katılmışlardı.

Zana ve Dicle'nin ardından 14 milletvekili daha SHP'den ayrılarak, daha sonra HEP'in kapatılması nedeniyle kurulan Demokrasi Partisi (DEP) içinde devam etmişlerdi.

Ancak DEP milletvekilleri Sedat Yurttaş, Sırrı Sakık, Ahmet Türk, Nizamettin Toğuç, Naif Güneş, Mahmut Kılınç, Zübeyir Aydar, Ali Yiğit ve Remzi Kartal ile birlikte dokunulmazlıkları kaldırılan Leyla Zana, Hatip Dicle, Selim Sadak ve Orhan Doğan 2 Mart 1994'te TCK'nin 168. maddesinden yargılanarak 'örgüt üyesi olmak' iddiasıyla 15 yıl hapis cezası aldı.

Haberin Devamı

Türkiye ve Avrupa gündemini uzun süre meşgul eden eski milletvekilleri 1995'te Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurdular, davayı inceleyen AİHM geçtiğimiz yıl 17 Temmuz 2001'de "adil yargılama yapılmadığı" kararına vararak, Zana ve arkadaşlarının yargılamalarının yenilenmesini öngördü.

YENİDEN YARGILAMA SÜRECİ

Eski DEP milletvekilleri hakkında AİHM'in aldığı yeniden yargılama yönündeki kararına -defalarca uyarılmasına rağmen- uymayan Türkiye, 3 Ağustosta çıkardığı uyum yasaları ardından bu kararın uygulamasını 2003 yılından sonraki davalar için öngörmüştü. AKP'nin son anda paketten çıkardığı yeni tasarıyla ise DEP'li milletvekillerinin yeniden yargılanmalarının önü açıldı.

Ankara 1 Nolu DGM tarafından haklarında 'yeniden yargılama' kararı verilen DEP eski milletvekillerinden Leyla Zana, Hatip Dicle, Orhan Doğan ve Selim Sadak'ın ilk duruşması 28 Mart 2003 tarihinde görülmüştü.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!