Güncelleme Tarihi:
Bolu Milli Eğitim Müdürü Yusuf Cengiz, Haziran ayında okul müdürleri ile yaptığı 'İş Sağlığı ve Güvenliği İşveren Bilgilendirme' toplantısında 10'uncu Yıl Marşı'nın okullarda çalınmamasını istedi. Söz konusu yasağın basına yansıması ardından tepki çeken Cengiz, kentteki çeşitli sivil toplum örgütleri ve CHP tarafından İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde siyah çelenkle protesto edilirken; polis gruba biber gazıyla müdahale etmişti.
VALİLİK SORUŞTURMA İZNİ VERMEDİ
Valilik tarafından Cengiz hakkında, 'Görevini kötüye kullandığı' iddiasıyla başlatılan ön inceleme tamamlandı. Milli Eğitim Bakanlığı Maarif Müfettişi Mehmet Avcı'nın inceleme raporu doğrultusunda Vali Aydın Baruş, Cengiz hakkında soruşturma izni vermedi. Cengiz'in, söz konusu toplantıda 10'uncu Yıl Marşı ile ilgili söylediği, "Bazı mezuniyet törenlerinde 10'uncu Yıl Marşı çalınıyor. 10'uncu Yıl Marşı'nın üzerinden geçeli kaç sene oldu. Bu 28 Şubat marşı. Hala bana 28 Şubat'ı hatırlatacak müzik koyuyorlar. Ben orada en üst yetkili olursam marşı durdururum ve durdurdum da geçmişte. Bütün töreni sabote ettim belki de. Bırakın şunu çalmayın. Ama orada bir Vali varsa bir şey diyemem, belediye başkanı varsa müdahale edemem. Bundan sonra 10'uncu Yıl Marşı'nı çalmayın. İstemiyorum, istemiyoruz. Ve çok hoş da olmuyor. Hala bir yerlere mi özeniyoruz. O devirler geçti" sözlerine de yer verilen kararda şöyle denildi:
"Okul yöneticileri tarafından toplantıda söylenen sözlerin bir talimat, tehdit veya yasaklama olarak algılanmadığı, bu yönde kendilerine ve okullarına yapılan herhangi bir sözlü veya yazılı emir ya da talimatın bulunmadığı, olayın spontane gelişen, önceden belirlenen bir amaç ve plan dahilinde oluşmadığı anlaşılan bu diyaloglarla ilgili, Anayasa ve Milli Eğitim Temel Kanunu hükümlerine aykırılık oluşturacak bir sonuca varılamayacağından soruşturma izni verilmemesine karar verdim."
CHP'DEN ELEŞTİRİ
CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, düzenlediği basında toplantısında kararı eleştirerek, "Sayın Vali görevini yapmıyor. '10'uncu Yıl Marşı'nın yasaklanma kararı resmi bir karar değildi, müdürün bir söyleşisinde ortaya çıktı. O yüzden kendisine soruşturma izni vermedim' diyor. Bu noktada ben Valinin bu olaylara objektif yaklaşmadığını düşünüyorum. Bu müdür FETÖ'cü olduğu gerekçesiyle bir çok müdürü görevden alıyor, bir çoğunun ihraç edilmesinde doğrudan katkısı var. Siz bu müdürle ilgili bir işlem yapmıyorsunuz" dedi.
BALIKESİR MİLLİ EĞİTİM İMAMI İLE YAN YANA
Özcan, Yusuf Cengiz'in, FETÖ/PDY soruşturması kapsamında Balıkesir Milli Eğitim İmamı olduğu iddiasıyla tutuklanan Ahmet Doğan ile yan yana 2014'te örgütün yurt dışı okulları ziyaretinde çekilen fotoğrafını da göstererek eleştirilerini sürdürdü. Özcan, şöyle konuştu:
"Biliyorsunuz bunlar, 'FETÖ ile mücadele ediyoruz' diyorlar. Bu kapsamda bir sürü öğretmen Milli Eğitim Müdürü'nün önerisiyle açığa alındı. Ama biz Milli Eğitim Müdürü'nün neci olduğunu henüz kestiremedik. 17-25 Aralık'tan sonra, yani 2014 yılında bu fotoğrafın FETÖ tarafından yurt dışına götürülen insanların Romanya ve Bulgaristan'da çektirdiği fotoğraf olduğu söyleniyor. Fotoğrafta sayın müdürün yanında duran kişi Ahmet Doğan. Balıkesir'de milli eğitim imamı olduğu gerekçesiyle tutuklandı ve şu an cezaevinde. Sayın müdürün yakın zamanda aynı kişiyle çekilmiş iki fotoğrafı var. Bu fotoğraftakiler kimler? Sayın müdür bunu çıkıp anlatacak. Bu geziye ne zaman, hangi tarihte gitmiş? Resmi ziyaret mi özel ziyaret mi? FETÖ ile mücadele ediliyor ama FETÖ'cü olduğu iddia edilen müdür Bolu'da görev yapıyor."
Cengiz hakkında Valilik tarafından hazırlanan ve söz konusu fotoğrafların da yer aldığı dosyanın Ankara'ya gönderilmesine rağmen Milli Eğitim Bakanlığı'na ulaşmadığını ileri süren Özcan, "O dosya eğer ulaştırılmıyorsa hala üst düzey bürokraside bazı bürokratları koruyan adamlar var. Bunlar kimse bunların üzerine gidilsin" dedi.