10 teknolojik fiyasko

Güncelleme Tarihi:

10 teknolojik fiyasko
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2008 00:00

Teknoloji dünyasının en renkli yıllarını yaşamış olduğum için kendimi şanslı sayıyorum. Klasik edebiyatı yapıp "Commodore 64’te kafa ayarı yaptığımız günler" detayına girmeyeceğim. Fakat 1980’lerde çocuk olmanın belki de en güzel yanı buydu.

Teknoloji meraklıları olarak başarılı yeniliklerin yanı sıra büyük başarısızlıklara da tanıklık ettik. Büyük umutlarla piyasaya çıkmış, kitlelerin ilgisini çekmiş, büyük paralara mal olmuş teknoloji harikaları olarak sunulan ürünlerle karşılaştık. Bunların bazıları kısa süre sonra kaderlerine razı olup sahneden çekildi, bazıları ise uzun bir dönem piyasada hakimiyet kurduktan sonra tam bir çöküş yaşadı ve unutuldu gitti. Aralarındaki erke dönergeci gibi bir örnek ise tamamen hayal ürünü çıktı. Bu listeyi hazırlarken, büyük umut yaratmış, büyük başarı ve direnç göstermiş, şatafatlı reklamları çıkmış ürünleri seçmeye özen gösterdik.

Bill Gates’in karısının fos çıkan projesi

Microsoft Bob (1994-1995) Microsoft’ın ilk işletim sistemi hüsranı, ilk kalp ağrısı. Windows 95’ten bir sene önce pazara sürülen bu ürün, Bill Gates’in eşi Melinda French’e ait bir projeydi. Dünyaca ünlü teknoloji sitesi Cnet tarafından yapılan en kötü ürünler listesinde ilk sırada yer alan Microsoft Bob, iyi niyetli ama kullanışsız bir yazılım çözümü olarak pek kullanılmadan ortadan kalktı.

Kestaneci, mısırcı konsepti tutmadı

İxir (1999-2001) Türkiye internetinin en ilginç girişimlerinden biriydi İxir. Türkiye’de internet servis sağlayıcısı şirketlerin patladığı bir dönemde kuruldu. Televizyon ve radyo kanallarında kestaneci-mısırcı konseptli reklamlarıyla birçok kişinin ilk defa interneti duymasını sağladı. Kısa sürede 300 kişiyi işe alarak Chivi, Chilek gibi portal kuran İxir aynı hızla bu çalışanları işten çıkardı. 2001 yılı sonunda da tüm varlığını Superonline’a armağan etti.

Microsoft’un rekabetine dayanamadı

Netscape (1994-2008) Bilgisayar tarihinin ilk ticari web tarayıcısı Netscape, 9.0.0.6 sürümüyle resmi olarak üç ay önce aramızdan tamamen ayrıldı. Halbuki tam 14 yıl önce ilk sürümünü yayımlayan Netscape türünün ilk örneği olduğu için pazarın yüzde 90’ını elinde tutuyordu. Derken Microsoft tuttu Windows işletim sisteminin içine kendi web tarayıcısı Internet Explorer’ı koyuverdi. Bu hamle de Netscape’in sonu oldu. Netscape büyük umutlarla yola çıktı, fakat Microsoft’un sert rekabetine dayanamadı. Hasretle anıyoruz...

Yüzyılın icadı dendi Havaalanının dışına çıkamadı

Ginger-Segway (2001-....) Yer yerinden oynayacak, herkes ona binecek, insanların günlük yaşamı değişecek vaatleriyle büyük beklenti yaratan bu iki tekerlekli araç tam bir çuvallama harikası oldu. "Yüzyılın icadı" Segway, alışveriş merkezleri ve havaalanları haricinde kendine pek yer bulamadı. Dünyada sadece ABD Başkanı Bush’un devirmeyi başardığı bu ulaşım aracıyla düz duvara bile tırmanmak mümkün.

Format savaşını kaybetti

Betamax (1975-2002): Sony tarafından üretilen Betamax video kasetleri, 1980’lerin format savaşında JVC’nin VHS’siyle büyük bir savaşa girdi. Boyut olarak daha küçük ve kullanışlı gözükmesine rağmen, en çok izlenen filmlerin hep VHS’de bulunması sebebiyle tüketiciden hak ettiği ilgiyi göremedi. Son betamax kasetler de video kaset furyasının artık son bulduğu 2002’de üretildi.

I kiss you diyerek ünlendi Bugün pek hatırlayanı yok

İnternet Mahir (1999-....) Asıl adı Mahir Çağrı olan İzmir ikametli vatandaşımız, kurduğu basit web sitesinde yabancı kadınlara "çağrıda" bulunurken, kısa sürede dünyanın en meşhur siber kahramanlarından biri haline geldi. "Chicken translate" yöntemiyle İngilizce yazdığı mesajlarıyla tüm dünyanın alay konusu haline gelen İnternet Mahir, "I kiss you" mesajıyla özdeşleşti. Forbes dergisinin en meşhur listesinde 100. sırada kendine yer buldu. Ama internetin ne kadar hızlı dönüşen bir mecra olduğunu unutmuşa benziyordu. Şimdi gözden ırak sakin yaşantısına devam ediyor.

Doğan görünümlü Şahin

Windows 98 ME (2000-2001) Microsoft’un Windows 98’den hemen sonra, Eylül 2000’de piyasaya sürdüğü Windows 98 Millennium Edition, artık kimsenin hatırlamak istemediği bir facia. Doğan görünümlü Şahin gibi, Windows 2000 görünümlü bir Windows 98 versiyonu olan ME, serin kumlardan kızgın sulara atlamak gibi bir şeydi. Neyse ki uzun ömürlü olmadı.

Kullanışsız ve garip görünümlü

Apple Puck Mouse (1998-2000) Macintosh markasıyla kullanıcıların vazgeçemediği cihazlar üreten Apple, kendisinden beklenmeyen bir tasarım faciasına imza attı. 1998’de bu zavallı fareyi piyasaya sürdü. Kimse Apple’ın neden böyle bir ürün geliştirdiğini anlayamadı. Tutuşu zor, kullanışsız ve garip görünümlü bu fare, ibret alınması gereken tasarımlar klasmanında bir numaraya aday.

DVD’nin halefi dediler, beş yıl dayanabildi

HD DVD (2003-2008) Toshiba tarafından Sony’nin Blu-ray Disc’ine rakip olarak geliştirilen HD DVD çok taze bir yara. Yüksek tanımlamalı video ve veri taşınması için geliştirilmiş bir optik depolama formatı olan HD DVD, 2003’teki DVD Forum’da DVD’nin halefi seçildi. Fakat film şirketleri de Blu-Ray’i tercih edince kazanan Sony’nin formatı oldu. En nihayet Şubat 2008’de Toshiba, HD DVD üretimini durdurma kararını açıkladı.

Çığır açan bir cihaz mı, tam bir hayal ürünü mü

Erke dönergeci (2006) İlk olarak "bilimsel düşüncenin gücü" sloganlı reklamlarıyla hayatımıza giren, büyük merak uyandıran, fakat ilk tanıtımından sonra uzun süre espri konusu yapılan erke dönergeci belki de henüz kıymeti bilinememiş, çığır açan bir cihazdı. Ama kendisini bir türlü görmeyi başaramadık. Maddenin eylemsizlik özelliğinden yararlanarak durduk yere elektrik üreteceği vaat edilen erke dönergeci, ancak mizah dergilerinde, karikatürlerde kendine yer bulabildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!