10 milyon için

Güncelleme Tarihi:

10 milyon için
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2000 00:00

Haberin Devamı

33 ölü 5 kayıp

Deniz Şenliği'ni faciaya dönüştüren Trabzon'daki kazaya, sahiplerinin 10 milyon lira daha fazla para kazanması için teknelerin salkım saçak insan doldurulması neden oldu. Denizden dün de 10 ceset çıkarıldı. Ölü sayısı 33'e yükseldi.

TRABZON'un Beşikdüzü İlçesi'nde önceki gün düzenlenen geleneksel 'Deniz Şenliği'nde iki balıkçı teknesi sahibinin, adam başı 500 bin liradan 10 milyon daha fazla para kazanmak için faciaya neden oldukları ortaya çıktı. Gözlerini bürüyen para hırsıyla, teknelerine salkım saçak binenlere göz yuman paragöz iki tekne sahibinin neden olduğu faciada kurban sayısı dün 33'e yükseldi. 5 kişi de kayıp. elikopterin havadan deniz yüzeyini taradığı, Sahil Güvenlik botları ve balıkçı teknelerinin aralıksız sürdürdüğü arama çalışmaları sırasında trolle deniz dibinden dün de 10 ceset çıkarıldı. Yakalanan ve gözaltında bulunan, 'Mustafa Reis' adlı teknenin sahibi İsmail Keleş ile 'Gökhan Kaptan' isimli teknenin sahibi Hamdi Çetindemir'in polisteki sorgulamaları sürüyor.

YOLCU TAŞIMALARI YASAKTI

Yolcu taşımaları kesinlikle yasak olan 'Mustafa Reis' ve 'Gökhan Kaptan' adlı balıkçı tekneleri, önceki gün her yıl geleneksel olarak kutlanan 'Deniz Şenliği'nde, denize açılıp dilek tutmak isteyen vatandaşları aldı. 7-8 kişi kapasiteli olmalarına karşın iskeleden adam başına 500 bin lira karşılığı 25-30 kişiyi salkım saçak doldurup denize açılan iki tekne, yarım mil açıkta aşırı yük ve sert poyrazın getirdiği dev dalganın etkisiyle alabora oldu. Kısa sürede çoğu yüzme bilmeyen yolcular, Karadeniz'in soğuk sularında boğuldu. İki tekneden denize dökülen aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 50'den fazla vatandaş, kendini can pazarında buldu. Olayın duyulması üzerine yardıma koşan tekneler kurtarma çalışması başlattı. Kurtulmayı başaran 15 kişi sahile çıkarılıp hastanelerde tedavi altına alınırken, önceki gün akşam saatlerine kadar denizden çıkarılan ceset sayısı 23'ü buldu. Dün sabah erken saatlerden itibaren başlatılan arama çalışmaları, trolle deniz dibi taranarak yapıldı ve 10 kişinin daha ceseti çıkarıldı.

Ablasını kurtaramadı

Kazada ablası Seyhan Durmuş'u kaybeden Derya Turutoğlu, sandaldan karaya çıkarılırken, kurtulduğuna bile sevinemedi. Turutoğlu, ‘‘Ablamla aynı teknedeydik. Tekne alabora oldu, hepimiz sulara gömüldük. Ben şans eseri bir halata tutunarak batmak üzere olan tekneye tırmandım. Çevreden yetişen balıkçılar tarafından kurtarıldım’’ dedi ve ablasının tabutu başında gözyaşı döktü..

Ölenlerin kimlikleri

Kimlik tespitinden sonra ailelerine teslim edilen cenazeler, Beşikdüzü, Şalpazarı ve Vakfıkebir ilçeleriyle köylerinde gözyaşlarıyla toprağa verildi. Beşikdüzü Kaymakamı Sadettin Kalkan'in verdiği bilgiye göre ölen 33 kişi şunlar: Fatma Bahadır, Şahsenem Gündoğdu, Havva Özkan, Nuray Demirtaş, Gülizar Kahya, Ayten Yılmaz, Emine Yılmaz, Kaan Güneş, Çiğdem Güneş, Seyhan Durmuş, Bilal Yanık, Yılmaz Al, Emine Al, Havva Yavuz, Melda Kıran, Sevil Çelik, Sevim Gören, Fatma Öztürkoğlu, Şükran Bahadır, Hanife Yanık, Gamze Yaylı, Meryem Yaylı, Zekiye Yaylı, Kamil Kaya, Muhammet Yaylı, Mehmet Gönen, Sefer Alışkan, Osman Alkurt, Gülümser Yaylı, Cengiz Aygün, Behice Kıran, Burcu Kahya ve Murat Parlak.

Halen kayıp oldukları belirtilen Engin Çoban, Ali Çoban, Mehmet Alkurt, Gönül Yanık ve Okan Kahya aranıyor.

Farzet ki ölmedin öğretmenim

Beşikdüzü'nünde önceki gün meydana gelen tekne faciasında hayatını kaybedenler arasında bulunan 2 öğretmen kızkardeş, dün gözyaşları arasında Şalpazarı'nda yan yana toprağa verildi. Biri Trabzon'un Şalpazarı İlçesi'nde, diğeri Hayrat'ta öğretmenlik yapıyordu. Azrail onları denizde birlikte yakaladı. Kardeşi Emine Yılmaz'la (26) birlikte yan yana defnedilen Ayten Yılmaz'ın (36) 19 Mayıs kutlamaları kapsamında, bir delikanlının ölüm hikáyesini anlatan ‘Farzet ki öldüm’ adlı oyunu yönettiği öğrenildi. Öğrencileri dün Ayten Öğretmen için mezarının başına ‘Farzet ki ölmedin’ yazılı bir çelenk bıraktı. Cenazede ağıtlar yakıldı, öğrencileri ve meslektaşları iki öğretmenin ardından gözyaşı döktü. Ayten öğretmen 6 yıl önce Nevşehir yakınlarındaki ölümlü bir trafik kazasında ağır yaralı olarak kurtulmuştu, ancak bu kez Azrail'e yenilmekten kurtulamadı. MHP Trabzon Milletvekili Orhan Bıçakçıoğlu, ölen Ayten öğretmen adına bir okul yaptırılacağını söyledi.

Algarna ile ceset avı

Arama ve kurtarma çalışmalarında ilk saatlerde deniz yüzünde kalan cesetler toplandı. Ancak çok sayıda kişinin boğulup öldüğü yerde deniz dibini tarayan dalgıçlar, dip akıntıyla cesetlerin dağıldığını saptayınca dip trolü kullanılmaya karar verildi. Av yasağı başladığı için balıkçı barınaklarına çekilen algarnalar, kamyonlara yüklenip Beşikdüzü İskelesi'ne getirildi. Kumsala indirilen alganralar denize taşınarak motorlara bağlandı ve çok kişinin cesedi deniz dibi taranarak bulundu.

Çok eski bir gelenek

Yörede 'Mayıs Yedisi' adıyla kutlanan ve Miladi takvimde 20 Mayıs gününe rastlayan şenlik oldukça eskilere dayanıyor. Şenliğin Hititler'den, Çepni boyuna uzandığına inanılan şenlik son dönemlerde bölgede 'Su Bayramı' veya 'Deniz Bayramı' olarak kutlanıyor. Her yıl 'Mayıs Yedisi' şenliğinde evlenmek isteyen genç kızlar, çocuğu olmayan kadınlar, dertleri ve sıkıntısı olanlar, hatta yürüyemeyen çocuklar, deniz kenarında toplanıyor. Bir tekneye binilerek denize açılındığında, tüm sıkıntıların biteceğine, sorunlara çare bulunacağına inanılıyor. Denize açılmanın, ferahlığa ulaşmanın göstergesi olarak bilinen 'Mayıs Yedisi' şenliklerine, Karadeniz de oturanlardan çok denize uzak yerlerinden gelenler katılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!