10 ekmekten 1'i çöpe

Güncelleme Tarihi:

10 ekmekten 1i çöpe
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 03, 2003 00:00

Türkiye'de, özellikle büyük kentlerde ekmek israfının önemli boyutlara ulaÅŸtığı ve üretilen her on ekmekten birinin çeÅŸitli nedenlerle israf edildiÄŸi belirlendi.Çukurova Ãœniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Ãœyesi Doç. Dr. Aykut Gül, Adana ve çevresinde çeÅŸitli gelir ve eÄŸitim seviyesinden ailelerle yapılan anket çalışmasının satın alınan her on ekmekten birinin israf edildiÄŸi sonucunu ortaya koyduÄŸunu söyledi.  Ekmekteki israfın ekonomik açıdan bu sektördeki tüm girdilerin de israfı anlamına geldiÄŸini hatırlatan Gül, özellikle büyük kentlerde mevcut fırın sayısı ve kapasitesinin ihtiyaçtan çok fazla olmasının, rekabet sebebiyle tüketim miktarından fazla üretim yapılmasının  ve tüketicinin ihtiyacından fazlasını satın almasının israfı artırdığını kaydetti.  Gelir seviyesi yükseldikçe ekmek israfının arttığının belirlendiÄŸine iÅŸaret eden Gül, ''Düşük gelir gruplarında ekmek tüketimi fazla ancak, israf az. Gelir düzeyi yükseldikçe, bu durumun tam tersi ile karşılaşıyoruz'' dedi.  Ankete çalışanların ekmek israfına gerekçe olarak, bayat ekmeÄŸi sevmemelerini, ihtiyaçlarından fazlasını satın almalarını gösterdiklerini söyleyen Gül, bayatlayan ekmeÄŸin nasıl deÄŸerlendirilebileceÄŸi konusunda bilgi sahibi olamamanın da israf oranını artırdığını kaydetti.       MUHAFAZA YÖNTEMLERÄ°Gül araÅŸtırmanın, ekmeÄŸin muhafaza yöntemleri konusunda da çeÅŸitliseçenekleri ortaya koyduÄŸunu belirterek, şöyle devam etti:  ''Ailelerin yüzde 74'ü ekmeÄŸi naylon poÅŸette muhafaza etmekte. Bunu sırasıyla buzdolabı, plastik kutu, sofra bezi, tahta kutu, derin dondurucu ve tencere içindeki seçenekler izlemekte. EkmeÄŸin uzun süre bayatlamamasında ve israfının önlenmesinde saklama ÅŸekli son derece önemlidir. Ekmek muhafazasında, kısa süreli saklamada hijyenik poÅŸetlerden faydalanılmalı, uzun süreli saklamada ise derin dondurucu veya buzlukta muhafaza edilmeli. Daha sonra ise 60-65 derecede ısıtılarak tüketilmelidir.''  Ailelerin ekmek satın alırken hijyenik ortamlarda satılıyor olmasına dikkat ettiklerini kaydeden Gül, ambalaj içinde satılan ekmeklere olan eÄŸilimin de giderek arttığının altını çizdi.  Gül, ekmeÄŸin fırından çıkışından satış yerlerine nakline kadar uygun plastik ambalajlar ile korunmaya alınması gerektiÄŸini kaydederek, ''Satış yerlerinde de en azından ekmeÄŸin tüketiciye mutlaka poÅŸet içinde verilmesinin mecburi hale getirilmesi gerekmektedir. Bu halk saÄŸlığı açısında çok önemlidir'' diye konuÅŸtu.Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!