Güncelleme Tarihi:
YANANIN HER AĞACIN YERİNE 5 FİDAN
“Yanan her bir ağacın yerine en az beş ağaç dikilecek. Vatandaşlarımızdan duyarlı olmalarını bekliyorum. Ciğerimize ateş düşürmeyin. 10 dakikalık mangal keyfinin bedeli çok ağır olabiliyor. Anamur, Alanya, İzmir, Çanakkale ve Ayvacık’taki yangınlar kontrol altına alındı. 170 yıllık geçmişe sahip Orman Genel Müdürlüğü’nün tecrübesi, felaketlerin önlenmesinde çok önemli. İsrail, Libya, Gürcistan, Bulgaristan gibi pek çok ülke de yangın felaketleri karşısında Türkiye’den destek istiyor. Önemli olan yangının çıkmaması, bir kıvılcımdan dahi söz edilmemesidir. Uluslararası tecrübelere, başarılara sahip de olsanız giden ormanı yerine koymanız yıllar alıyor. Vatandaşlarımızın çok daha hassas olmasını rica ediyorum. Bir ağacın büyümesi on yıllar alıyor. Kaldı ki, çam ormanlarından söz ediyoruz.”
Başbakan Binali Yıldırım, Kuzey Marmara Otoyolu Paşaköy-TEM Kurtköy bağlantı yolunun açılışında yaptığı konuşmada da “Bu yol hizmete girerken çevreye de önem verdik, bütün bu 90 kilometre güzergâh boyunca, tam 4 milyona yakın ağaç dikildi, 1 milyon daha dikilecek” dedi.
776 KULEDEN 24 SAAT
Orman Genel Müdürlüğü’ne ait 776 gözetleme kulesinde 7 gün, 24 saat süreyle 360 derece görüş açılı kameralarla yangın izlemesi yapılıyor. Aralarında Ukrayna, Azerbaycan, Makedonya, Bosna Hersek’in de bulunduğu 20 ülke yangın söndürme ekipleri, Antalya’da bulunan Uluslararası Yangın Eğitim Merkezi’nde yangın söndürme teknikleriyle ilgili eğitimler aldı.
ATEŞLİ PİKNİK YAPMAYIN
ORMAN ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Şu anda, kontrol altına alınmayan yangın yok. Bu sıcak havalarda sönmeden sokağa ya da ormanın kenarına atılan sigara izmariti, cam şişe veya piknik yaparken söndürülmeyen ateş yüzünden yangın çıkıyor” dedi. Akarçay, Batı Karadeniz ve Yeşilırmak Havzaları açılış toplantısına katılan Eroğlu, vatandaşlardan dikkat isteyerek şöyle konuştu: "Ormancılarımız canlarını dişine takarak mücadele ediyor. Bunu görsün milletimiz. Ateşli piknik yapmasın bu sıralar. Cam kırıklarını, şişe kırıklarını atmasın. Bunlar bir noktaya odaklanıyor yangına sebep oluyor. Biz sadece orman yangınlarına müdahale etmiyoruz. 3 günde çıkan yangın sayısı çok fazla; ama bu arada bizimle alakası olmayan ziraat yangınları veya çiftlik yakanlar oluyor. Mecburen, vazifemiz olmadığı halde onlara da müdahale ediyoruz. Mesela 30 Haziran’da 18 yangın çıktı. Ziraat yangını da 30 tane yani ona da biz müdahale ediyoruz. 1 Temmuz’da 19 yangın, orman yangını; ziraat yangını 34 tane. 2 Temmuz’da 23 orman yangını, 23 ziraat yangını çıktı.” (DHA)
DENİZLİ’DE 500 HEKTAR ETKİLENDİ
DENİZLİ'nin Sarayköy ilçesinde önceki akşam çıkan yangında yaklaşık 500 hektar orman etkilendi. Tekkeköy, Kabaağaç ve Tırkaz mahalleleri yakınında ormanlık alanda başladıktan sonra rüzgârın da etkisiyle geniş bir alana yayılan yangınla mücadele gece boyunca karadan sürdü. Söndürme çalışmaları sırasında 2 itfaiye eri ve 1 işçi yaralandı. Denizli Orman Bölge Müdürü Mustafa Korucu, yangının kontrol altına alındığını belirterek, “Soğutma çalışmalarımız sürüyor. Yangın 500 hektarlık bölgede etkili oldu. Ancak bu 500 hektarın yandığı anlamına gelmez. Tamamen söndürüldükten sonra yanan alanı tespit edeceğiz” dedi. (DHA)