Mukadder YARDIMCIEL
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2005 01:23
Uluslararası Çıldır Göl Festivali, yaklaşık 10 bin kişinin katılımı ile gerçekleştirilirken, Çıldır İlçesi’ne 17 kilometre uzaklıktaki Akçakale Köyü’nün tarihi adasındaki kale ile bitki örtüsü tahribata uğradı.
Festivale katılanların çevreye rastgele saçtıkları atıklar arkeolojik kazı çalışmalarının yapıldığı 10 bin yıllık tarihe sahip adayı çöplüğe yığınına çevirdi. Bazı katılımcılar, adada bulunan tarihi kalenin taşlarını sökerek et pişirmek için ocaklar kurdu, gölge oluşturmak için de, fidanları kırdı, ağaçları iplerle gererek otomobillerine gölgelik yaptı. Festivale katılanların tuvalet ihtiyaçlarını gidermesi için Çıldır Belediyesi’nin kepçeleri adanın bir çok yerinde çukurlar açtı. Festivale katılan binlerce kişinin gelişi güzel çevreye attıkları atık ve çöpler, 10 bin yıllık tarihi adayı çöplüğe çevirdi.
YERALTI KENTİ ÇÖKTÜ
‘Kuş cenneti’ diye de anılan ve koruma altında olan adadaki kuşlar ise yuvalarından uzaklaşarak kıyıda bulunan taşların üzerinde davetsiz misafirlerin gitmesini bekledi. Binlerce aracın adaya girmesi sonucu, adada bulunan yeraltı kentinde yer yer çökmeler oluştu. 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu gereğince ‘korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı’ olarak tescil edilen Kurt Kalesi, Çıldır Gölü, Kuş Adası, Alparslan Adası ile adalarda bulunan yeraltı mağaraları, kiliselerin 13 Şubat 1986’da arkeolojik ve doğal sit alanı ilan edildiğini vurgulayan Ardahan Çevre ve Orman Müdürü Faruk Köksoy, adada festival düzenlenmesine karşı çıktı. Selçuklu Sultanı Alparslan tarafından 1064 yılında fethedilen tarihi Akçakale Adası’nın tahrip olduğunu belirten Çıldır Gölü ve Adalarını Koruma Derneği yöneticileri ise ‘Festival nedeniyle yüzlerce çadır kuruluyor, kamyon ve ağır taşıt giriyor. Oysa Akçakale Adası’nda geçen yıl başlatılan kazı devam ediyor. Akçakale adası tarihte Huriler, Karakoyunlular, Akkoyunlular ve Urartular gibi medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır’ dediler.
Doğayı da mahvettilerDoğa harikası Çıldır Gölü’ndeki Akçakale Adası, kelimenin tam anlamıyla zulüm gördü. Adayı sahile bağlayan birkaç yüz metrelik yolda
trafik, büyük kentlerdeki şehiriçi trafiği aratmadı. Araçlarının yanına gölgelik yapmak isteyen sorumsuz kişiler birkaç yıllık ağaçları çadır direği gibi kullandı. Birçok ağaç kilimlerin ağırlığından kırıldı. Binlerce kişi, çöplerini rastgele atınca, Akçakale bir anda ‘çöp ada’ oldu. Sıcak havada festival alanını kesif koku kaplarken çevre kirliği yaşandı.
3 tarihi kalıntı var
KARS Müze Müdürü Necmettin Alp, geçen yıl
Atatürk Üniversitesi ile ortaklaşa Çıldır Gölü’ndeki Akçakale Adası’nda kazı yaptıklarını söyledi. Kazılarda M.Ö. 6000-7000 yıllarına ait 3 tarihi kalıntının ortaya çıkarıldığını anlatan Alp, Akçakale Adası’nda kazı çalışmalarının bu yıl da devam edeceğini söyledi. Necmettin Alp, ‘Bu yılki kazı çalışmaları için bakanlıktan izin istendi. Çalışmalarımız şu an planlandı ve izin bekleniyor. Geçen yıl başlattığımız kazı çalışmasını bu yıl daha detaylandıracağız’ dedi.