10 bin yıllık köy turizmin hizmetinde

Güncelleme Tarihi:

10 bin yıllık köy turizmin hizmetinde
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2010 10:47

Kapadokya'daki Orta Anadolu'nun en eski yerleşimi Aşıklı Höyük, milattan önce 8 binli yıllara uzanan eserleri ile ziyaretçilerini adeta 10 bin yıl öncesine götürüyor.

Haberin Devamı

Aşıklı Höyük Kazı Başkanı Prof. Dr. Mihriban Özbaşaran, Aşıklı Höyük'ün, ilk yerleşme, ilk tarım, ilk madencilik, ilk beyin ameliyatı ve otopsi gibi bir dizi ilkleri bünyesinde barındırdığını ifade etti.

Bu yıl çalışmalara başladıkları kazı alanını aynı zamanda kültür turizmine de açtıklarını bildiren Özbaşaran, höyükteki zengin mirası kazı ekibi olarak ziyaretçilere aktardıklarını ifade etti.

Kapadokya'ya gelen turistlerin Aşıklı Höyük'te duydukları ve gördükleri karşısında adeta 10 bin yıl geçmişe gittiklerini kaydeden Özbaşaran, şunları söyledi:

“Arkeo-parkta 2008 ve 2009 yılında yaptığımız 12 kerpiç evle 10 bin yıllık köyün bir modelini oluşturduk. 10 bin yıl önceki gibi evlere çatıdan girilirken, odalar arası geçişler, ocaklar, öğütme taşları, hasırlar ve sepetler var. Bir odamızda kazı alanını ortaya çıkaran ve kazı tarihçesini anlatan fotoğraflar bulunuyor. Evlerin bir tanesinde Aşıklı'yı tanıtıcı video filmi göstermeye başladık. 15 dakikalık bu filmi isteyenler izleyerek, Aşıklı Höyük hakkında daha detaylı bilgi alabiliyorlar.”

Haberin Devamı

Özbaşaran turistlerin daha sonra kazı alanını ziyaret ederek, arkeologları izlediklerini ve çalışmalar hakkında bilgi aldıklarını ifade etti.

Aşıklı Höyük'ün Kapadokya'nın kalbi olduğunu vurgulayan Özbaşaran, “Kapadokya'nın ilk köyü Aşıklı'dır. Hem coğrafi hem de konumu itibariyle Aşıklı Kapadokya'da ilktir. Bu nedenle Kapadokya bölgesindeki kültür turizminin de ilk durağı Aşıklı Höyük'tür. Dünyaca ünlü Ihlara Vadisi'ne giderken, 10 bin yaşındaki Aşıklı Höyük'ü görebilirsiniz” diye konuştu.

TURİSTLER AŞIKLI'YI UNUTMAYACAK

Bu yıl yeni bir proje daha başlattıklarını belirten Özbaşaran, “el sanatları atölyesi açtık. Turistler için Aşıklı'yı unutmayacakları hediyelik eşyalar üretmeyi hedefliyoruz” dedi.

Turistlere hediyelik eşya üretirken genç kızlara da iş imkanı doğacağını ifade eden Özbaşaran, şöyle devam etti:

“Aşıklı'da kazıdan çıkan toprakları yüzdürme dediğimiz yöntemle elemekteyiz ve bütün bitki kalıntılarını saptamaktayız. Bu bitkilerin de mikroskop altında incelenmesiyle tanımları yapılıyor, türleri tespit ediliyor. Aşıklı Höyük'teki bu bitkilerin desenlerini çıkartarak kumaşların üzerine boyamaktayız. Bu bitkileri yeşertiyoruz bir anlamda. Bu yıl çantalar üstüne böyle bir proje başlattık. Kızılkaya köyünün yetenekli genç kızları bez çantalar üzerine bitkileri yeniden yaşatıyorlar. Bu yıl deneme amaçlı yaptığımız bu projeyi önümüzdeki yıl geliştireceğiz ve turistlere Aşıklı Höyük'ten anı olarak götürebilecekleri hediyelik eşyalara dönüştüreceğiz.”

Haberin Devamı

Özbaşaran, Kapadokya'ya gelen on binlerce yerli ve yabancı turistin Aşıklı Höyük'ü ziyaret etmesini de beklediklerini sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!