Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2003 01:53
Irak Geçici Hükümet Konseyi üyesi Muvaffak El Rubai, 30 Haziran'da egemenliğe sahip olacaklarını, 1 Temmuz'da da Saddam Hüseyin'i asacaklarını söyledi.
Irak'taki geçici yönetim Saddam'ı asmak için egemenliğini devralacağı 30 Haziran 2004 tarihini bekliyor. Geçici Konsey Üyesi El Rubai, ‘‘ABD egemen devlet kurulana kadar idamı askıya aldımıştı. Saddam'ı 1 Temmuz'da idam edebiliriz’’ dedi.
ABD güdümündeki Irak Geçici Hükümet Konseyi, egemenliğine sahip olur olmaz, yani 1 Temmuz günü Saddam Hüseyin'i asmaya hazırlanıyor. Amerikan yönetimi ise devrik liderin savaş esiri muamelesi göreceğini ve uluslararası yasalardan yararlandırılacağını açıkladı. Ancak Washington, Saddam Hüseyin'in nerede ve nasıl yargılanacağına dair henüz karar vermiş değil.
DAVA YAKINDABAŞLAR
Irak Geçici Hükümet Konseyi üyesi Muvaffak El Rubai, Saddam Hüseyin'in birkaç hafta içinde Irak yasalarına yargılanmaya başlayacağını ve suçlu bulunması halinde idamla cezalandırılabileceğini bildirdi. El Rubai, ABD önderliğindeki işgal yönetiminin, egemen bir devlet kuruluncaya kadar idam cezasını askıya aldığını hatırlattı. Ancak El Rubai, Haziran'ın 30'unda egemenliğe sahip olacaklarını ve Saddam Hüseyin'in 1 Temmuz'da idam edilebileceğini söyledi. Konsey'in diğer iki üyesi ise Saddam'ın yargılanmasına 4 ila 6 ayda başlanabileceğini kaydetti. Konsey üyeleri, geçen hafta, Saddam Hüseyin rejimi üyelerinin yargılanacağı savaş suçları mahkemesi kurulacağını açıklamıştı.
WASHİNGTON KARARSIZ
Washington ise devrik diktatörün nerede yargılanacağı konusunda henüz bir karar veremedi. Bu konuda 4 ayrı seçenek ortaya çıktı:
Iraklılar tarafından kendi ülkesinde,
Uluslararası bir mahkemede,
ABD'de sivil mahkemede,
ABD'de askeri mahkemede.
Saddam'ın mahkemede suçlanacağı konular ise şunlar:
Halepçe'de kimyasal silah kullanmak dahil 1980'lerdeki Kürtler'e karşı yürüttüğü kampanya.
Birinci Körfez Savaşı'nın ardından Kürt ve Şii ayaklanmalarını bastırmak.
Bataklık Arapları'na karşı zulüm.
İran ve Kuveyt'e karşı savaşlarda işlediği suçlar.
Koalisyon güçlerine ve Irak'taki diğer hedeflere karşı düzenlenen son saldırılar.
O bir savaş esiri
ABD, devrik Irak lideri Saddam Hüseyin'e savaş esiri muamelesi yapılacağını bildirdi. Amerikan Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, CBS TV'ye verdiği demeçte, ‘‘Saddam'a savaş esiri olarak davranılacak’’ dedi. Bakan, Saddam'ın Cenevre sözleşmelerinden de yararlandırılacağını belirtti. Saddam Hüseyin'i Kızılhaç'ın görmesine hukukçuların karar vereceğini belirten Rumsfeld, ‘‘Kimse merak etmesin, insanca ve profesyonelce muamele edilecek’’ diye konuştu. Rumsfeld, bir soru üzerine, Saddam Hüseyin'e, konuşturmak için işkence yapılmasının söz konusu bile olamayacağını söyledi.
İngiltere'nin Irak'taki temsilcisi Jeremy Greenstock, Saddam Hüseyin'in ülkesinde yargılanması gerektiğini, ancak İngiltere'nin idam cezası kapısının açık olduğu bir yasal süreçte asla yer almayacağını söyledi. İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw da Saddam'ın idamla yargılanmasına karşı olduklarını belirtmekle birlikte, ‘‘Ancak verilecek kararlara saygı duyarız’’ dedi. Straw, Saddam Hüseyin'den, silah programları konusunda günah çıkarmasını beklemediğini söyledi.
Saddam: Halepçe katliamı İran’ın işi
Devrik diktatör Saddam Hüseyin ile yüzleştirildiği Irak Geçici Hükümet Konseyi'nin 4 üyesi arasında ilginç bir diyalog yaşandı. Son 35 yıldaki olaylara ilişkin sohbette şunlar konuşuldu:
Kürtlere karşı 1988'de Halepçe neden kimyasal silah kullandın?
SADDAM Bu, o tarihte Irak ile savaş halinde olan İran'ın işidir.
Binlerce Iraklı'nın gömüldüğü toplu mezarlara ne diyeceksin?
SADDAM Bunun cevabını ölenlerin yakınlarına sorun. Onlar hırsızdı. İran ve Kuveyt ile savaştan kaçmış kişilerdi.
1990'da Kuveyt'i neden işgal ettin ve Amerikan saldırısını tahrik ettin?
SADDAM Kuveyt Irak'ın bir parçasıdır.