1 Milyon Çocuk Eğitim Kampanyası'na çağrı

Güncelleme Tarihi:

1 Milyon Çocuk Eğitim Kampanyasına çağrı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2001 00:00


Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) Başkanı İbrahim Betil, 7-16 yaşları arasındaki çocukları kapsayan ve 2005 yılı sonuna kadar sürecek olan ''Bir Milyon Çocuk Eğitim Kampanyası''na destek istedi.

Betil, 4. Levent'teki İş Sanat Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantıda, yaklaşık 3 yıl önce bir okulda Ayşe adında bir kız çocuğuyla tanıştığını ve bu kızın dünyanın çeşitli yerlerinden gülen çocuk yüzlerinin bulunduğu kravatına bakarak ''Kravatınız çok komik ve tuhaf. Bu çocuklar gülüyorlar. Aslında bütün çocuklar gülmüyor'' dediğini hatırlattı.

Ayşe'nin bu mesajının ''sorunun göbeğine işaret ettiğini'' anlatan Betil, çözümünün ise eğitim olduğunu söyledi.

Betil, Türkiye'de 7-16 yaş grubunda 16 milyon çocuğun bulunduğunu ve eğitim için çocuk başına yılda 200 dolar ayrıldığını kaydederek, OECD ülkelerinin ortalamasının ise yılda 4 bin dolar olduğunu belirtti.

Sosyoekonomik yönden gereksinimi olan çocuklara eğitim verdiklerini ifade eden Betil, Türkiye genelinde 62 noktada 2 bin gönüllü ve ücretli öğretmen ile faaliyetlerini sürdürdüklerini kaydetti.

71 MİLYON DOLARA GEREK VAR

Vakfın hazırladığı eğitim programlarında, devlet okullarında ele alınmayan eleştirel düşünme, sorgulama, yaratıcı düşünce, özgüven, yabancı dil ve bilgisayar kullanımının yer aldığını anlatan Betil, en önemli ilkelerinin ise saydamlık olduğunu söyledi.

Betil, 2000 yılında 100 bin çocuk ile başlayan kampanyanın, halen 210 bin çocuğa ulaştığını belirterek, 5 yıl tamamlandığında hedeflerinin 1 milyon çocuğun yüzünü güldürmek olduğunu kaydetti.

''2005 yılında 1 milyon çocuğa her yıl öğrenim imkanı sunmayı amaçlıyoruz'' diyen Betil, bunun için 71 milyon dolarlık bir yatırıma gereksinim olduğunu anlattı.

''Bir milyon çocuk hedefi, ciddi bir hedef. Bu proje, devlete kaynak açısından güvenmeden hazırlanan en büyük proje'' diye konuşan Betil, 5 bini aşkın vakıf arasında sadece TEGV'nin, uluslararası bağımsız bir kuruluşa hesaplarını denetlettirdiğini söyledi. Betil, ''Devlette bulamadığımız şeffaflığı bir sivil toplum kuruluşu olarak ele aldık'' dedi.

Betil, bu kampanyada 2001 sonu hedefinin 480 bin çocuk olduğunu belirterek, kampanyaya fon yaratmak için ABD ve Avrupa'da da çalışmalar yürüttüklerini kaydetti.

CANLI YAYINDA BAĞIŞ

''Bir Milyon Çocuk Eğitim Kampanyası''na fon yaratmak amacıyla 21-22-23 Nisan tarihlerinde NTV'de yayınlanacak ''Umutlarını Gerçekleştirin - Gelecek için 23 saat'' isimli program yapılacağını da ifade eden Betil, bir çocuğa verilen bir yıllık eğitim desteğinin maliyetinin ise 25 milyon lira olarak hesaplandığını belirtti.

Herkesi NTV'de canlı yayında bağış yapmaya davet eden Betil, programın 3 gün boyunca 23 saat devam edeceğini anlattı.

NTV Yayın Koordinatörü Hikmet Bila da, kampanyaya başlarken ülkenin içinde bulunduğu krizde böyle bir kampanyanın doğru olup olmadığı yönünde endişeler taşıdıklarını ifade ederek, ancak her alanda tasarruf yapılabileceği ama eğitim ve gelecekten tasarruf yapılamayacağını anlattı.

ÇATAKLI NECİME İLE BETİL'İN GÖZYAŞLARI

Toplantıya Van'ın Çatak ilçesinden katılan 13 yaşındaki Necime Batur, TEGV'in okuma-yazma kurslarına katıldığını, dönemin kaymakamı Ali Çalgan'ın desteği ile bu yıl 6. sınıfa başladığını belirterek, ''Ben de artık okullu oldum. Bu yıl pek parlak bir öğrenci değilim ama sabırla çalışıyorum'' dedi.

Ekonomik krizin ilçelerinde de yoğun şekilde hissedildiğini ve pek çok ailenin başta İstanbul olmak üzere büyük kentlere göç etmeye başladığını anlatan Necime, en çok kadınların hayatına üzüldüğünü söyledi.

Necime, kürsüde konuştuktan sonra ağlayarak, İbrahim Betil'in yanına oturdu. Gözleri dolan Betil de, ''2 yıl önce İstanbul'a geldiğinde yalnızlıktan ağlıyordu. Şimdi sevinçten ağlıyor'' dedi.

Ordu'nun Kumru ilçesi Kaymakamı Ali Çalgan da, Çatak eski Kaymakamı olarak burada bulunduğunu belirterek, 3 yıl önce Çatak'ta ciddi terör olayları yaşandığını ve o dönemde bir çok okulun yakılıp yıkıldığını hatırlattı.

Özellikle okuma-yazma kursları ile pek çok kız çocuğu ve kadına ulaştıklarını anlatan Çalgan, ilk zamanlar okuma yazma öğrenmek için para isteyenlerin, artık kendileri talepte bulunduklarını söyledi.

Toplantıya katılan Kavacık İlköğretim Okulu 8. sınıf öğrencisi Derya Çolak da, TEGV'in Kavacık'taki Pembe Ev'ine 3 yıldır devam ettiğini belirterek, burada bir yaylı çalgılar orkestrası kurduklarını ve kendisinin de viyola çaldığını söyledi.

Toplantı sonunda TEGV'li çocukların sorularını yanıtlayan Vakıf Başkanı İbrahim Betil, ''Ekonomik kriz vakfı da etkiledi mi?'' şeklindeki bir soruya, ''Şu anda etkilemedi. Bunun yanıtını NTV'de izleyeceğiz. Bizim hedefimiz bu 3 günlük programla 25 bin çocuğa eğitim imkanı sağlamak. Bu hedefi aşacağımıza inanıyorum'' dedi. (aa)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!