Güncelleme Tarihi:
1998 yılında başlayan, 2008 yılında büyük aşama kaydeden Türkiye’nin Afrika açılımı devam ediyor. 2 gün sürecek Türkiye-Afrika forumun açılışında konuşan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, önemli mesajlar verdi. Türkiye’nin son 3 yılda Afrika’ya açtığı büyükelçilik sayısının 12’den 31’e çıktığını anımsatarak, yılsonuna kadar 3 yeni büyükelçilik daha açılacağını söyledi. Afrika ülkelerinin Türkiye’ye açtığı büyükelçilik sayısının da 16’dan 32’ye çıkacağını duyurdu.
Türklerin Afrika ile ilişkilerinin yüzlerce yıllık geçmişe dayandığını anımsatan Arınç, “Batılı devletlerin her türlü sömürü ve asimilasyon politikalarına karşınecdadımız, 16. yüzyılda Seydi Ali Reis komutasındaki Osmanlı donanmasıylaZanzibar Adasını Batılı sömürgecilere karşı savunmuştur. Bizim Afrika ile tarihin derinliklerine uzanan, ilkeli ve sağlam bağlarımız mevcuttur” dedi.
“BİZİM İLGİMİZ MUHABBETTEN”
Arınç, bu tarihi bağların yeni ödevler ve sorumluluklar yüklediğini vurgulayarak, “Bize düşen, unutulmaya yüz tutmuş bu ortak mirası canlandırmak,aramızdaki kardeşlik bağlarını yeniden tesis etmek ve güçlendirmektir” diye konuştu.
Afrika'nın yüzyıllardır büyük acılara maruz bırakıldığını ifade edenArınç, yer altındaki ve üstündeki doğal kaynaklarının haince yağmalandığını,medeniyetine, bilgisine, irfanına saygısızca saldırıldığını söyledi. “Yenilmediniz. Buna direndiniz ve hala ayaktasınız” diyen Arınç,bağımsızlığı elde etmenin büyük ve onurlu bir iş olduğunu, ancak işin bununlabitmediğini belirterek, şöyle devam etti:
“Bugün dünya farklı bir değişimin eşiğindedir. Bizlere düşen bu değişimikavramak, buna ayak uydurmak ve bunu ülkelerimiz için bir avantajadönüştürmektir. Hiçbirimizin geçmişin karmaşık dehlizlerinde kaybolma gibi bir lüksü yoktur. Bugünün rekabet dünyasında geçmişe hayıflanarak, içimize kapanarakvarlığımızı sürdürme imkanımız kalmamıştır. Hem Afrika ülkelerinin hem de bizim,geleceğin şekillenmesinde büyük etkilerimiz olabilir.”
Arınç, kıtada yaşanan olumsuzluklara rağmen birçok Afrika ülkesinin küresel ölçekte hızlı büyüme oranları yakaladıklarına dikkat çekti. Türkiye'nin Afrika ile yeni ilişkiler oluşturmayı önemsediğini vurgulayanArınç, “Ortak bir tarih ve kültürü paylaşan Türkiye ile Afrika, geleceği ortakçıkarlar temelinde birlikte şekillendirebilir” dedi.
İNGİLİZCE HABER KANALI
Anadolu Ajansı’nın bu yıldan itibarin dünyanın çeşitli ülkeleri ile işbirlikleri oluşturarak, bölgesel bültenler çıkarttığını belirten Arınç, bir başka büyük projesinin de Arapça bülten olduğunu söyledi. Merkezi Mısır'da bulunan Arapça bülten için tüm Arap ülkelerinde ve birçok Afrikaülkesinde temsilcilikler oluşturmaya başladıklarını anlattı. Arınç,hem TRT'nin hem de Anadolu Ajansı'nın İngilizce bir haber kanalı kurmaprojesi olduğunu belirterek, “Bu konuda da her iki kurumla ciddi işbirlikleri oluşturabilirsiniz” dedi.
Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Murat Karakaya da genel müdürlük olarak Türk Dili konuşulan ülkeler, Balkan Ülkeleri, Türk-Arap forumundan sonra şimdi de Türk-Afrika Medya Forumu yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Karakaya, Türkiye ile Afrika arasında medya aracılığıyla kurulacak dostluk köprüsünün diğer alanlarda da işbirliği yaratacağına dikkat çekti.
“1 MİLYAR İNSANIN SESİ OLARAK BURADAYIZ”
Afrika Medya Birliği CEO’su Amadou Mahtar Ba ise hem Afrika hem Türkiye için sıra dışı bir fırsat olduğuna vurgu yaptı. Ancak ortaklıkların eşit seviyede olması gerektiği üzerinde duran Ba, “Biz Afrika’nın sesleriyiz. 1 milyar insanın sesi olarak buradayız. Biz aslında Avrupa’dayız. Afrika’ya kapısını kapatmayan bir Avrupa ülkesindeyiz. Bu bizim için çok önemli. Bizim size verebileceğimiz çok şey var. Dünyanın en zengin kültürlerinden birine sahibiz. Ne zaman ki bir ülkenin insanları birbirlerini anlamaya başqlar o zaman ticari ilişkilerin temeli atılır” dedi.