1 milyar dolar getirdik, türbana bakmayız, gerginlik olmasın yeter

Güncelleme Tarihi:

1 milyar dolar getirdik, türbana bakmayız, gerginlik olmasın yeter
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2008 00:00

Avrupa finans devlerinden İtalyan UniCredit’in CEO’su Alessandro Profumo, Koçbank ve Yapı Kredi’ye toplam 1 milyar dolar yatırım yaptıklarını ifade ederek, "Türkiye’nin AB’ye tam üye olması için üstümüze düşeni yapıyoruz. Tam üyelik gerçekleşmezse, Türkiye’de pişmanlık duymayız. Türban sizin iç sorununuz. Bizim için önemli olan iş ortamını olumsuz etkileyecek gerginlik çıkmaması" dedi.

KOÇ Holding’in Yapı Kredi Bankası başta olmak üzere finans sektöründeki ortağı İtalyan UniCredit’in CEO’su Alessandro Profumo, 2002 yılından bu yana Türkiye’ye 1 milyar dolar yatırım yaptıklarını belirterek, "Türban konusunda atılan adımlar sizin iç işiniz. İç politikayla ilgili yorum yapmak istemem. Bizim için önemli olan iş ortamını olumsuz etkileyecek gerginliklerin yaşanmaması" dedi. Profumo, Avrupa Birliği’ne (AB) dönük müzakerelerin sonunda tam üyelik kapısının kapanması durumunda bile Türkiye’ye yatırım yapmış olmaktan pişmanlık duymayacağını vurguladı.

BİRLEŞMELER KOLAY OLMAZ

Türkiye’ye Koçbank’la girdiniz. Sonra Koç Holding’le birlikte Yapı Kredi’yi aldınız. İzlediğimiz kadarıyla Yapı Kredi, beklenen atılımı henüz yapamadı. Şimdiye kadarki durumdan memnun musunuz?

- Yapı Kredi Bankası’nı aldıktan sonra Koçbank’la birleşme süreci yaşandı. Böyle birleşmelerde her zaman büyümede yavaşlama olur. Ancak, 2007 yılında ortaya çıkan sonuçtan memnunuz. Eğer aldığımız fiyata bakarsanız (yüzde 57.4’ü 1.4 milyar dolar), o zaman Koç’la iyi bir iş yapmıştık. Yapı Kredi, çok iyi bir banka. Yönetiminde de güçlü bir ekip var.

TÜRKİYE İÇ PAZAR

Basın toplantısında,
"Sonsuza kadar Türkiye’deyiz" dediniz. Bunu biraz açabilir misiniz?

- Biz Türkiye’yi "iç pazar" olarak görüyoruz. Yabancılar bir ülkeye gittiklerinde belirli süreler öngörürler. Bizim için durum farklı. Biz çokuluslu bir bankayız. Avrupa ağırlıklıyız. Türkiye’yi de Avrupa’nın "iç pazarı" gibi görüyoruz.

TAM ÜYELİK OLMAZSA

AB’yle müzakerelere başlamak, Türkiye’ye son iki yılda yabancı sermaye girişini hızlandırdı. Eğer Türkiye AB’ye tam üye olamazsa, buraya yatırım yapmaktan pişmanlık duyar mısınız?

- Biz temelde Türkiye’nin AB’ye tam üye olması konusunda elimizden gelen desteği veriyoruz. Bulunduğumuz her ortamda, ulaşabildiğimiz siyasi makamlara, Türkiye’nin AB’ye tam üye kabul edilmesi gerektiğini vurguluyoruz. Gerek İtalya’da, gerekse ağırlıklı olarak bulunduğumuz Almanya ve Avusturya’da bunu yapıyoruz. Ama dediğiniz gibi eğer işin sonunda tam üyelik olmazsa, o zaman da Türkiye’ye yatırım yapmış olmaktan pişmanlık duymayız. Çünkü, Türkiye zaten güçlü bir ülke ve pazar.

GERGİNLİK OLMASIN YETER

Türbanlı öğrencilerin üniversitelere girişini sağlamak üzere Anayasa’da değişiklik yapıldı. Bu yüzden de tartışmalar yaşandı ve yaşanıyor. Siz bu ortamı nasıl görüyorsunuz?

- Türban olayı sizin iç işiniz. Biz genellikle iç politikayla ilgili gelişmeler üzerine yorum yapmamaya özen gösteririz. Bizim bu tür durumlarda tek beklentimiz, ekonomiyi olumsuz etkileyecek gerginliklerin yaşanmaması. Çünkü, bizim için önemli olan ekonominin performansı.

Bağımsız ve güçlü merkez bankalarını çok severim

Türkiye’de reel faizlerin yüksek olduğu konusunda ağırlıklı görüşler var. Merkez Bankası’na bu yönde eleştiriler de yöneltiliyor. Buna rağmen Merkez Bankası faiz indiriminde temkinli davranıyor? Bu tutumu nasıl yorumluyorsunuz?

- Ben bağımsız ve güçlü merkez bankalarından yanayım, severim de. Merkez bankalarının dik duruşu, dünyada da kredibilitelerini artırır.

Ya faizin yüksekliği?

- Faiz, bağımsız olmayan bir değişkendir. Kamu maliyesinin durumu, cari açık, birçok etken faizin düzeyini etkiler. Buralardaki iyileşmelerle birlikte faizler de iner.

Koç’un Yapı Kredi’de hisse satacağını sanmam

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, "5 milyar dolar açık pozisyonumuz var, Migros’u satınca önemli bölümü kapanacak" dedi. İhtiyaç duyum, Yapı Kredi’deki hisselerinin bir bölümünü satmak isterlerse alır mısınız?

- Koç’un böyle bir şey yapacağını sanmıyorum. 4 ana sektörde yoğunlaşacaklarını açıklamışlardı. Bunlar arasında finans da var. Dolayısıyla Yapı Kredi’de hisse satmazlar diye düşünüyorum.

Cari açığa dikkat edin

2007’yi 38 milyar dolarlık cari açıkla kapattık. Cari açık birçok kesimi tedirgin ediyor, kimileri tarafından "eninde sonunda çıkacak krizin kaynağı" görülüyor. Cari açıkla ilgili yorumunuz nedir?

- Cari açığın dikkatli şekilde izlenmesi gerekir. Cari açığı düşürmek üzere harekete geçtiğinizde büyüme bundan olumsuz etkilenebiliyor. Biz İtalya’da bu konuda çok zorlandık. Türkiye’nin de cari açığa dikkat etmesi gerekiyor.

Ekonomik hayatın büyük bölümü zaten İstanbul’da

’Bağımsız ve güçlü merkez bankalarını severim’ dediniz. Hükümet Merkez Bankası ve kamu bankalarını taşıyıp, İstanbul’u "finans merkezi" yapma çabasına girdi. Sizce İstanbul "finans merkezi" olabilir mi?

- Merkez Bankası’nın taşınmasına bir şey diyemem. Türk ekonomisinin zaten önemli bölümü İstanbul’dan yürüyor. Yani, İstanbul ekonomik açıdan zaten "odak noktası" konumunda.

Yapı Kredi’de hisse satmayı düşünmeyiz

GE (General Electric) uluslararası bir operasyon için Garanti Bankası’ndan küçük bir hisseyi ortağı Doğuş’a satıp, ciddi kaynak yarattı. Siz de günü geldiğinde benzeri bir şey yapar mısınız?

- Biz Koç Grubu’yla burada yüzde 50-50 ortaklık yaptık. Aynı çizgimizin sürmesini tercih ederiz. Yapı Kredi’de ortaklık yapımızı değiştirecek hisse satışını düşünmeyiz.

BDDK’yla paraleliz, zaten temettü dağıtma planı yok

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, sektöre ’Global dalgalanma varken temettü dağıtmak yerine kárlarınızla sermayenizi güçlendirin’ tavsiyesinde bulundu. Halka açık bankaların küçük yatırımcıları böyle bir tavsiyeye bozuluyor ama siz nasıl bakıyorsunuz?

- Biz de zaten Yapı Kredi’de temettü (kár payı) dağıtılmasından yana değiliz. Çünkü, bankamızın güçlü sermayeyle daha da büyümesini istiyoruz. Küçük hissedarlarımız için de en iyi olanı yapıyoruz. Dikkat ederseniz bankamızın piyasa değeri yükseliyor. Bu durum küçük hissedarlarımızın da yararına bir durum. Ayrıca temettü dağıtsak da sermaye artırımı için tüm hissedarlardan talepte bulunabilirdik. Yani, BDDK Başkanı’yla paralel düşündüğümüz ortaya çıkıyor.

Organik büyümeyle 1000 şubeye çıkarız

Hükümet önümüzdeki dönemde Halkbank’ı özelleştirecek. Türkiye’de daha fazla büyümek için ortağınız Koç’la birlikte Halkbank’a talip olur musunuz?

- Henüz gündemde Halkbank’ın satışı yok. Gündeme geldiğinde ne yapacağımıza bakarız. Biz şimdilik Yapı Kredi’de hızlı bir organik büyüme hedefi koymuş durumdayız. Son iki aydı 25 yeni şube açıldı. Bu yıl 160 yeni şube açılacak. 2009’da da 160 şube açmayı öngörüyoruz. Böylece Yapı Kredi 1000 şubeli bir banka olacak. Gördüğünüz gibi sürekli yatırım yapıyor ve büyüyoruz.

1 milyar dolar yatırdık, 2.4 milyar doları yakaladık

UNICREDIT CEO’su Alessandro Profumo, 2002’de Koçbank’a geldiklerinden buyana Koç Holding’le birlikte çok güzel işler yaptıklarını belirterek, şunları söyledi: "Koçbank hisselerinin alımı sırasında 350 milyon dolarla geldik. Daha sonra Yapı Kredi’yi alırken 650 milyon dolar daha yatırdık. Şu anda Yapı Kredi Bankası’nın yüzde 82’si ortaklığımıza ait. Yani, yüzde 41’i UniCredit’in. Bankanın değerinin 8.2 milyar dolar olduğunu dikkate alırsak, 1 milyar dolarlık bir yatırımla kendimize 2.4 milyar dolarlık bir değer yarattığımız görülür."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!