1 Mayıs davasında bir tahliye

Güncelleme Tarihi:

1 Mayıs davasında bir tahliye
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2015 15:45

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde, İstanbul Valiliği’nin kararına rağmen Beşiktaş civarında toplanarak 2911 sayılı Kanuna muhalefet ettikleri ve polise direndikleri iddia edilen biri tutuklu, 10 sanığın yargılanmasına başlandı.

Haberin Devamı

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmaya, tutuklu sanık Semih Kundakçı getirilirken; tutuksuz 9 sanık hazır bulundu.

"POLİS MÜDAHALESİ OLUNCA BARIŞÇIL BİR KUTLAMA OLMADI"

Savunması sorulan sanık Semih Kundakçı, bazı siyasi partilerin çağrısı üzerine 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı kutlamak üzere olay yerine gittiğini söyledi. Kundakçı, "Polis ve DİSK görevlileri arasında diyalog yaşanıyordu. Biz de görüşmeyi bekliyorduk. TOMA’ya 4-5 metre mesafedeydim. Polis tarafından herhangi bir uyarı olmaksızın müdahale edildi. Polis bana silah doğrultarak gözaltına aldı. Üzerimde sırt çantam, SDP önlüğüm ve yerde bulduğum gaz maskesi vardı. Benim üzerimde herhangi bir şekilde sapan, bilye ve başkaca flama yoktu" dedi. Herhangi bir şekilde örgüt propagandası yapmadığını ve DEV-LİS’in herhangi bir örgütle alakası olmadığını belirten Kundakçı, "1 Mayıs’ı kutlamak için oradaydım. Ancak polis müdahalesi olunca barışçıl bir kutlama olmadı. Hukuksuz bir biçimde tutuklandığımı düşündüğümden tahliyemi talep ediyorum" dedi. Diğer sanıklar da 1 Mayıs’ı kutlamak amacıyla sokağa çıktıklarını belirterek beraatlarini talep ettiler.

MAHKEME, SEMİH KUNDAKÇI’YI TAHLİYE ETTİ

Mahkeme heyeti, dosyada tüm kanıtların toplanmış bulunması, sanığın üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, tutuklu kaldığı süreyi göz önüne alarak Semih Kundakçı’nın tahliyesine karar verdi. Heyet, duruşmada görüntüleri alınan sanıkların, dosyadaki fotoğraf ve kayıtlardaki görüntülerle karşılaştırılmaları için bilirkişi raporu aldırılmasını kararlaştırdı. Duruşma ertelendi.

İDDİANAMEDEN

İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’nca hazırlanan iddianamede, Beşiktaş, Barbaros Bulvarı’nda izinsiz şekilde toplanan grupların tüm uyarılarına rağmen dağılmayarak birlikte yürüyüşe geçtikleri, güvenlik görevlilerine taş atmaya başladıkları, bunun üzerine söz konusu eylemci gruba müdahale edildiği belirtiliyor. İddianamede yakalanan 10 şüphelinin üzerinde 1 adet demir saplı sapan, 14 adet çeşitli renklerde cam bilye, 3 adet DEV-LİS ibareli flama, 1 adet DEV-LİS ibareli pankart, 2 adet sarı inşaat eldiveni, 1 adet gaz maskesi ve 1 adet SDP ibareli yelek bulunduğu iddia ediliyor.

Savcılık şüphelilerden 8’i için "2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet" suçunu işledikleri iddiasıyla 6 aydan 3 yıla kadar hapis, 1’i yüzünü kapattığı gerekçesiyle 2 yıl 6 aydan 7 yıla kadar hapis isteniyor. Sanık Semih Kundakçı’nın ise "Terörle Mücadele Kanunu’na muhalefet" suçunu da işlediği iddiasıyla 12 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmasını talep ediliyor.

BAKMADAN GEÇME!