Güncelleme Tarihi:
Gazeteci Celal Başlangıç "Korku Tapınağı" adlı kitabı; gazeteci Ali Bayramoğlu da Sabah Gazetesi'nde yazdığı "Ankara'da Kaos" başlıklı yazısı nedeniyle aynı mahkemede yargılanmaya başlandı.
Birbiri ardına İstanbul Sultanahmet Adliyesi'nde 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkarılan iki gazeteci de TCK'nın 159. maddesini ihlal etmekle suçlandı.
Başlangıç'ın kitabı
İletişim Yayınları'ndan çıkın "Korku Tapınağı" isimli kitabı nedeniyle TCK'nun 159/1 maddesi uyarınca hakkında, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca "devletin güvenlik kuvvetlerini tahkir ve tezyif ettiği" iddiasıyla dava açılan gazeteci Celal Başlangıç, bugün 2.Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargı önüne çıktı.
2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, Celal Başlangıç'ın yanı sıra İletişim Yayınları Yönetim Kurulu Üyesi Osman Nihat Tuna hazır bulundu.
Başlangıç'ı duruşmada avukat Hasip Kaplan, Fikret İlkiz, Murat Canol, Haluk İnanıcı, Ekrem Demiröz, Özgür Bülbül savundu.
Şimdiye kadar 4 kitap çıkardığını, bu kitaplarla ilgili olarak dava açılmadığını hatırlatan Başlanğıç, tüm yazı ve kitaplarının demokratik ve özgür bir Türkiye adına yazıldığını ifade etti.
Celal Başlangıç, yazdıklarının tamamen belgelere ve tanık anlatımlarına dayandığına da dikkat çekerek, kendi gözlemlerini de katarak kitapla ilgili belirtilen suçlamaların hiçbirinin doğru olmadığını ve kabul etmediğini kaydetti.
"Burada amacım askeri kuvvetleri tahkir ve tezyir olmayıp yaşanan olayları kamuoyuna duyurmaktır. Anlatılanlar somut olaylardır" diyen Başlangıç, basın özgürlüğü içerisinde kitabını yazdığını söyledi. Başlangıç, savunmasının ardından kitapla ilgili belgelerin fotokopilerin yer aldığı iki dosyayı Mahkeme Heyeti'ne verdi. Duruşmanın 15 Şubat'a ertelenmesine karar verdi.
Başlangıç'a destek vermek amacıyla Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) eski Başkanı Nail Güreli, TGC Yönetim Kurulu Üyesi Turgay Olcayto, Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) İstanbul Şube Başkanı Barış Yarkadaş, gazeteci Ragıp Duran, Oral Çalışlar, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu'nun da aralarında bulunduğu çok sayıda gazeteci duruşmayı izlemeye geldi.
Bayramoğlu'nun köşe yazısı
Gazeteci Ali Bayramoğlu da, Sabah Gazetesi'nde yer alan köşesinde yazdığı "Ankara'da Kaos" başlıklı yazısında TCK'nın 159'uncu maddesini ihlal ettiği gerekçesiyle yargı önüne çıktı.
Aynı Mahkeme Heyeti tarafından yargılanan Bayramoğlu, kimlik tespitinin ardından yazılı olan savunmasını okudu. Bayramoğlu, yazının yazıldığı dönemde Sayılı yasanın tartışıldığını hatırlatarak, yazısında zirvedeki çatışmaları dile getirildiğini, bunun bir gazetecilik görevi olduğunu, konuyla ilgili olarak kamuoyunu bilgilendirme görevi yaptığını söyledi.
Bayramoğlu, yazısının eleştiri mahiyetinde olduğunu vurgulayarak, içeriğinde devletin askeri kuvvetlerinin tahkir ve tezyif etme durumunun söz konusu olmadığını ifade etti.
"Yazımı düşünce özgürlüğü çerçevesinde yazdım" diyen Bayramoğlu, suç işleme kastının bulunmadığını kaydetti. Bayramoğlu, beraatini istedi. Mahkeme heyeti, duruşmayı sabah Gazetesi'nin 10.5.2001 tarihli nüshasının bir adetinin getirilmesine ve diğer sanıklardan Sabah Gazetesi'nden Semra Uncu'nun celbine karar vererek duruşmayı 15 Şubat tarihine erteledi.