1 kW elektrik kaç watt eder?

Güncelleme Tarihi:

1 kW elektrik kaç watt eder
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2016 11:33

1 kW elektrik 1000 watt elektriği ifade eder. Elektrik tüketen cihazlar, fabrika verilerine göre 1 saatte tüketilen elektriği göstermektedir. Örneğin bir klima, fabrika verilerine göre 1200 Watt elektrik tüketiyorsa, bu 1 saat açık kalması durumunda tüketeceği elektriği göstermektedir. 1200 Watt elektriği kW/h birimine çevirecek olursak da 1.2 kW/h eder.

Haberin Devamı

KDV, elektrik tüketim vergisi, dağıtım bedeli, sistem kullanım bedeli, sayaç okuma bedeli, kaçak kullanım bedeli, enerji fonu, TRT payı gibi çeşitli tutarlar hesaplamaya dahil edilmezse, 1 KW elektriğin birim fiyatı 0,314096 TL yani 31 kuruştur. Tüm masraf ve vergiler dahil 1 kW elektriğin birim fiyatı yaklaşık olarak 0,44 TL, yani 44 kuruştur. Henüz 2016 yılı için fiyatlar resmileşmemiştir. Beklenen zam %6 civarındadır. Türkiye’deki tek elektrik üreticisi TEDAŞ’tır. Diğer firmalar, TEDAŞ’tan elektrik alıp satarlar. Dağıtım yapan (satan) firmalar, tarifelerden satmaktadır. Bu nedenle fiyat hesaplamada +/- %2 kadar bir fark oluşabilir.

2016 yılı Ocak ayı itibariyle 1 kW/h elektrik (1000 watt) çeşitli vergiler dahil ortalama 0,43 TL yani 43 kuruş civarındadır. Bunu hesaplamak için faturamızdaki kullandığımız kW değeri, ödenecek toplam tutara bölmektir. Faturanızdaki ödenmesi gereken toplam tutarı tespit edin. Faturanızdan kW/h tüketiminizi tespit edin Ödenmesi gereken tutarı, tüketilen toplam kW rakamına bölün Buna göre aşağıdaki faturayı baz alarak yapacak olursak; 84,60 TL (ödenmesi gereken toplam fatura tutarı) 235,47 TL (tüketilen kW) 84,60 / 235,47 = 0,36 TL 1 kW/h tutarı ortaya çıkmaktadır. Tabi bu rakamlar faturanın yüksek veya düşük olmasına göre bir miktar değişiklik gösterecektir; ama ortalama bu rakamlara tekabül edecektir.

Haberin Devamı

Elektriksel ve ısısal wattlar
Elektrik güç endüstrisinde megawatt elektrik (kısaltması: MWe veya MWe elektrik gücü iken, megawatt ısı veya ısısal megawatt (kısaltması: MWt, MWth, MWt veya MWth) ısısal güç üretimini ifade eder. Bazen diğer SI önekler kullanılır. Örneğin; gigawatt elektrik (GWe).

Örneğin Arjantin'deki Embalse nükleer güç santrali 2109 MWt'lik ısı üretmesi için bir nükleer reaktör kullanır. Bu da bir türbini sürmesi (çalıştırması) için buhar oluşturarak 648 MWe'lik elektrik üretir. Fark, buhar türbin generatörlerinin verimsizliliğinden ve teorik carnot çevriminin sınırlamalarından dolayı oluşur.

Watt, watt saat ve watt bölü saat arasındaki karışıklıklar

Haberin Devamı

Güç ve enerji, sıklıkla karıştırılır. Güç, birim zaman başına üretilen ve tüketilen enerjidir.

Örneğin, 100 W değerinde bir ampul bir saatliğine yakıldığında, kullanılan enerji 100 watt saat (W·h), 0.1 kilowatt saat veya 360 kJ olur. Aynı miktardaki enerji 40 wattlık bir lambayı 2,5 saat yakarken 50 wattlık lambayı 2 saat yakar. Güç istasyonu wattın üskatları ile ifade edilir. Fakat yıllık enerji satışı kilowatt saat, megawatt saat gibi watt saatin katlarıyla ifade edilir. Bir kilowatt saatlık enerji miktarı, sabit gücün 1 saat boyunca ürettiği enerjiye veya 3,6 MJ'e eşittir.

Watt bölü saat terimler çoğunlukla yanlış kullanılıyor. Watt bölü saat tam anlamıyla gücün saatteki değişimidir. Watt bölü saat (W/h), elektrik santralinin hareketini arttırmak için kullanılabilir. Örneğin; bir elektrik santrali, 15 dakika içinde 0 MW'tan 1 MW'a ulaşırsa, 4 MW/h'lik bir arttırıma sahip demektir. Hidroelektrik santraller çok yüksek arttırım değerine sahiptir. Bu özellik onları tepe yüklerinde ve acil durumlarda kullanışlı kılar.

Haberin Devamı

Büyük enerji üretim veya tüketimi çoğunlukla, yıllık veya finansal periyotlarda terawatt saat olarak ifade edilir. Bir terawatt saatlik enerjiyi, yaklaşık 114 megawattla bir yıl boyunca aralıksız çalışmayla ulaşılır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!