1 Kasım'da vekil dağılımı değişti... Peki RTÜK ne olacak?

Güncelleme Tarihi:

1 Kasımda vekil dağılımı değişti... Peki RTÜK ne olacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2015 12:48

7 Haziran seçimleri sonrasında TBMM'de ortaya çıkan sandalye dağılımı Radyo ve televizyon Üst Kurulu'nu da etkilemişti.

Haberin Devamı

7 Haziran sonrasında hem AK Parti'nin TBMM'deki sandalye sayısının düşmesi, hem de bazı RTÜK üyelerinin de görev sürelerinin dolması nedeniyle, RTÜK'de AK Parti'nin sandalye sayısı 5'ten 4'e düşmüş, muhalefet partilerinin üye sayısı ise 5'e çıkmıştı.
Ancak RTÜKte 9 üyeliğin çoğunluğu oluşturan 5'inin CHP, MHP ve HDP'de olmasına rağmen, muhalefetin anlaşamaması nedeniyle RTÜK'te Başkan seçilememişti.

1 KASIM'DAN SONRA NE OLUR?

1 Kasım seçimlerinde TBMM'deki sandalye sayısı yeniden değişti.
Peki yeni dağılım, RTÜK'ü nasıl etkileyecek ?
RTÜK'ün dayandığı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri hakkındaki kanun uyarınca, RTÜK üyelikleri partilerin TBMM'deki sandalye sayılarına göre, gösterdikleri adaylar üzerinden TBMM Genel Kurulu tarafından seçiliyor.
Ancak RTÜK üyeleri 6 yıllığına seçiliyorlar ve ülkede yeni seçim, buna bağlı olarak da yeni bir parlamento dağılımı olmasına bakmaksızın, 6 yıllık görev sürelerini dolduruyorlar.
1 Kasım'da TBMM'de yapının değişmiş olması ve AK Parti'nin hükümet kurma çoğunluğunu kazanmış olmasına rağmen, hiçbir RTÜK üyesinin görev süresinin dolacak olmaması nedeniyle, RTÜK'ün mevcut yapısı, kanun uyarınca değişmeyecek.
Yani TBMM'de çoğunluğa sahip olan AK Parti, RTÜK'te, muhalefet üyelerinin görev süreleri dolana kadar, çoğunluğa sahip olamayacak.

Haberin Devamı

RTÜK KANUNU'NDA DEĞİŞİKLİK PLANI

Ancak siyaset kulislerinde, 1 Kasım seçimleri sonrasında bu durumu değiştirmek isteyen Ak Parti'nin, bir kanun değişikliği ile RTÜK'te yeniden çoğunluğu sağlamayı amaçladığı konuşuluyor.
Kulislerde konuşulanlara göre, yakında TBMM Genel Kurulu'na getirilmesi planlanan dijital yayıncılığa ilişkin yasaya, RTÜK kanununa ilişkin geçici bir madde eklenecek.
Ve RTÜK kanununa eklenecek bu geçici maddeyle de, RTÜK üyelerinin tümünün görev süresinin bir defaya mahsus olmak üzere sona erdiği, yeni üyelikler için seçim yapılacağı hükmü konulacak.
Bu geçici madde ile RTÜK'ün tüm üyelerinin görev süresi sonlanınca da, RTÜK üyelikleri için, TBMM'nin 1 Kasım sonrasındaki dağılımıyla oluşan yeni kontenjanlar uyarınca yeniden RTÜK üyelikleri seçimi yapılacak.

Haberin Devamı

MHP'NİN BİR ÜYELİĞİ, AK PARTİ'YE GEÇECEK

RTÜK'te halen 4 AK Parti kontenjanından gelen üye ile, CHP ve MHP kontenjanından gelen 2'şer üye ve HDP kontenjanından gelen 1 üye görev yapıyor.
TBMM'de 1 kasım'daki sandalye dağılımı ise, RTÜK'teki bu mevcut dağılımın da değişmesinin önünü açıyor. Yeni vekil sayıları uyarınca Ak Parti RTÜK'teki üye sayısını 5'e çıkarırken, CHP 2, HDP ise 1 üyesini koruyor. MHP'nin 2 olan üye sayısı ise 1'e düşüyor.

Eğer TBMM'nin açılışının ardından kulislerde konuşulan RTÜK kanunu değişikliği yapılırsa, RTÜK üyelikleri de, AK Parti'ye 5, CHP'ye 2, HDP ve MHP'ye birer üyelik olarak değişecek.

BAKMADAN GEÇME!