1 dolarlık Adatepe sabunu Japonya'da 17 dolara satılıyor

Güncelleme Tarihi:

1 dolarlık Adatepe sabunu Japonyada 17 dolara satılıyor
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 30, 2003 00:00

Bundan iki yıl kadar önce beÅŸ eski arkadaşın bir araya gelerek kurdukları Adatepe Müzesi ve Adatepe ZeytinyaÄŸları Åžirketi Japonya'ya el yapımı sabun satmaya baÅŸladı. GeçtiÄŸimiz ay bir Japon firmasıyla ortaklık kuran ÅŸirket ilk iÅŸ olarak Japonya'ya bir milyon adet sabun gönderiyor. KuruluÅŸ süreci tamamlanan Türk-Japon zeytinyağı ÅŸirketinin ikinci hedefi ABD ve Avrupa pazarı.Haziran 2002'de Türkiye'yi ziyaret eden Japon iÅŸadamı Hidai HiroÅŸi (58)'nin yolu Küçükkuyu'ya düştü. Oradaki Zeytinyağı Müzesi'ni gezen HiroÅŸi Adatepe'ye kadar çıkıp köyü de dolaÅŸtı.Müzenin bahçesindeki satış noktasından çok sayıda sabun ve zeytinyağı satın alan HiroÅŸi, müzedeki görevliden üretim tekniÄŸi ve ürün kalitesi hakkında detaylı bilgiler edindi.Aradan iki ay geçtikten sonra Japon iÅŸadamı tekrar müzeye geldi ve ‘‘Sabunlarınız Japonya'da çok beÄŸenildi. Sizinle iÅŸ yapmak istiyorum’’ dedi.Zeytinyağı ve sabun üreten Adatepe ÅŸirketi misafirini köyde pansiyon olarak da kullanılan tarihi bir taÅŸ konakta ağırladı. Misafir iÅŸadamı köyün yıldızlı gecesinden, taÅŸ yollarından, Rumların ve Türklerin birlikte yattığı mezarlığından, kekik, reyhan kokularından, güneÅŸ doÄŸmadan baÅŸlayan bülbül senfonisinden çok etkilendi.Ertesi gün iÅŸ görüşmeleri baÅŸladı. Bay HiroÅŸi birkaç parti mal alarak Japonya'ya döndü. Köyden ayrılmadan önce ‘‘Konakladığım evi de satın almak ve hemÅŸeriniz olmak istiyorum’’ dedi.Bu geliÅŸ gidiÅŸler bir yıl sürdü. Ä°lk geliÅŸinden tam bir yıl sonra, geçtiÄŸimiz haziran ayında Bay HiroÅŸi bir milyon adet sabun talebiyle Adatepe ÅŸirketi ortaklarının karşısına dikildi.Ama bu sabunlar asidi çok düşük özel bir zeytinyağından üretiliyordu ve el yapımı olduklarından fabrikanın kapasitesi iki ayda ancak 250 bin adet sabun üretmeye yeterdi. Adatepe'nin patronları, Bay HiroÅŸi'ye iÅŸte bu teknik nedenlerle isteÄŸini karşılayabilmelerinin imkansız olduÄŸunu anlattılar.Bay HiroÅŸi tamam, dedi. ‘‘Ben sizin imkanlarınız içindeki üretime de razıyım.’’Şimdi Adatepe zeytinyağı fabrikasında büyük heyecan yaÅŸanıyor. Önümüzdeki ekim ayından itibaren bir milyon adetlik sabun sipariÅŸinin ilk ürünleri alınmaya baÅŸlanacak. Ä°ÅŸte bu yüzden çalışmalar hızlandı.Bu arada Bay HiroÅŸi sürpriz tekliflerine bir yenisini eklemiÅŸ. ‘‘Şirketin dürüstlüğünden çok etkilendiÄŸi için’’ hadi gelin ortak olalım, demiÅŸ.Bay HiroÅŸi, bu ortaklık karşısında Adatepe'nin ürünlerini Japon, Amerikan ve Avrupa pazarına taşıyabileceÄŸini söylüyor. SözleÅŸmeler çoktan yapılıp ortaklık imzalanmış bile.JAPON GAZETELERÄ°NE BOY BOY Ä°LANLARAdatepe'nin ürünleri Japonya'da büyük bir raÄŸbet gördü. Bay HiroÅŸi, ülkesinde Adatepe sabunlarını tanıtmak için belli baÅŸlı gazetelere ilanlar verdi. Japon televizyonlarında reklam kampanyası baÅŸlattı.Kampanya etkisini kısa bir zamanda göstermiÅŸ, ÅŸimdilerde Japonya'nın her yanından talep yağıyormuÅŸ.Adatepe'nin bir dolarlık sabunu Japonya'da tam 17 dolara alıcı buluyor.Hidai HiroÅŸi, artık köye üniversiteyi yeni bitirmiÅŸ kızıyla birlikte gelip gidiyor. O ilk görüşte vurulduÄŸu konağı, kurulan ortak ÅŸirket adına satın aldı ve Türkiye'ye geldiÄŸinde kendi evinde kalıyor.Evin onarımı tamamlandıktan sonra artık yılın yarısını Adatepe'de geçirecek. Türk ortaklarıyla el ele verip Anadolu'dan çıkan zeytinyağı ve sabunu dünyaya satmaya hazırlanıyor.Bir hayal Japonya’ya kadar ulaÅŸtıJapon Hidai HiroÅŸi'nin iÅŸ teklif ettiÄŸi ve sonunda ortak olduÄŸu Adatepe ZeytinyaÄŸları’nı kuran beÅŸ arkadaşın hikayesi başından beri ilginç. Mahmut Åž. Boynudelik, Erhan Åžengel ve Haluk Yurtkuran üç eski arkadaÅŸ. Ä°stanbul Karagümrük'te büyümüşler. Haluk ve Mahmut Beyler Robert Kolej ve SBF'ye birlikte devam etmiÅŸ. Mahmut Bey'in sanat tarihçisi eÅŸi Zerrin Hanım ile Haluk Bey'in eÅŸi SerdaÄŸ Hanım beÅŸliyi tamamlıyor. Hikayeleri turizmci Mahmut Boynudelik'in zeytinyağı merakıyla baÅŸlıyor. GittiÄŸi ülkelerde zeytinciliÄŸi izliyor, yayınlar okuyor. Bir müddet sonra zeytinyağı, sohbetlerinin temel konusu olup beÅŸ arkadaşın ortak tutkusuna dönüşüyor, hayaller büyüdükçe büyüyor.Reklamcı Erhan Åžengel'in, 1996'da Adatepe köyünü keÅŸfetmesiyle hayallerine yaklaşıyorlar. Bu yemyeÅŸil köyde önce ev alıp tatillerini geçirmeye baÅŸlıyorlar. Ardından da aÅŸağıda, sahil boyunca uzanan Küçükkuyu'da satışa çıkarılan eski bir zeytinyağı fabrikasını alıyorlar. Ãœlkenin dört bir yanını dolaşıp, doÄŸal zeytinyağı üretimi için gereken araç gereç ne varsa toplayıp restore ettikleri binaya yerleÅŸtiriyorlar. Burası bir müze oluyor, Türkiye'nin tek zeytinyağı müzesi. Müze kısa zamanda binlerce ziyaretçiyi ağırlamaya baÅŸlayınca planın asıl kısmı hayata geçiyor: Ä°lk zeytin hasadında bir miktar ürün satın alarak zeytinyağı üretimine baÅŸlıyorlar. Hazır yaÄŸ üretmiÅŸken kendimize birkaç kalıp da sabun yapalım diyorlar. Ãœrünleri eÅŸe dosta hediye etmeye koyulunca iÅŸ çığrından çıkıyor. Ä°ÅŸte Adatepe Zeytinyağı markası böyle ortaya çıkıyor.Erhan Åžengel (Ada Çiftlik Ãœrünleri Sanayi ve Ticaret A.Åž. ortağı)Zeytinyağı gibi üste çıkmak nerden geliyor?Ä°yi bir zeytinyağı için zeytinler henüz bütünüyle olgunlaÅŸmadan toplanıp derhal fabrikaya ulaÅŸtırılıyor. Zeytinlerin bozulup meyvemsi tadını yitirmemesi için bu ÅŸart. Zeytinlerin hamur haline getirildiÄŸi deÄŸirmenler, dev silindir granit taÅŸlar zeytinleri pelte kıvamına gelinceye kadar eziyor. Ezilme iÅŸleminin ne kadar devam edeceÄŸini baskı ustası göz, el ve dil kararı ile belirliyor. DeÄŸirmen taÅŸları dönerken ezilen zeytinler hava ile temas ediyor. Bu aÅŸama çok önemli, belki de kontinü sistem denilen modern santrifüj teknolojisi ile üretilen zeytinyaÄŸları ile geleneksel zeytinyağı arasındaki lezzet farkının sırrı da tam bu noktada gizli.Hamur haline gelmiÅŸ zeytinler yassı torbalara doldurulup üst üste yığılıyor. Ä°ÅŸte bu noktada en doÄŸal haliyle zeytinyağı kendini bırakmaya baÅŸlıyor. Her ne kadar bu konuda bir kavram karmaÅŸası yaratılmış olsa da gerçek ‘sızma’ iÅŸte bu yaÄŸ. Zeytin hamuru dolu torbaların hidrolik preste sıkılması bir sonraki iÅŸlem. Makbul olan yaÄŸ ilk baskıda, sıcak suya maruz kalmadan üretiliyor. Daha sonra aynı zeytin hamuru sıcak su verilerek iki kez daha sıkılıyor fakat bu iÅŸlemler sonucu elde edilen yaÄŸ nefasetini önemli ölçüde yitirmiÅŸ oluyor. Sıkılma sonunda akan sıvı pulima tabir edilen haznelerde bekletiliyor ve zeytinyağının karasulardan ayrışması saÄŸlanıyor. Bu süreçte zeytinyağı kendiliÄŸinden yukarı çıkıp karasuları altta bırakıyor. ‘Zeytinyağı gibi üste çıkmak’ deyiminin kaynağı da iÅŸte bu süreç.YEMEKLÄ°K SIZMA YAÄžDAN ÃœRETÄ°LEN ÖZEL SABUNSabun yapılırken zeytinyağı kaynatılır, içine sulandırılmış sabuncu sodası ilave edilir. Kaynayan karışım bir süre sonra reaksiyona girer ve sabunlaÅŸma gerçekleÅŸir. Sıvı haldeki sabun tavlalara dökülür ve soÄŸumaya bırakılır. Ertesi gün sabunların yüzeyi düzeltilir, iÅŸaretlenir ve özel bıçaklarla kesilir. Ãœzerine damga vurulur ve kurumaya bırakılır. Adatepe zeytinyağı sabunları yemeklik sızma zeytinyağından imal ediliyor. Adatepe'de sade zeytinyağı sabununun yanı sıra tamamıyla doÄŸal uçucu yaÄŸlarla üretilen lavantalı, biberiyeli ve sedir aÄŸacı esanslı sabun da yapıyorlar.Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!