Gül'den Zebari yorumu: Kendileri sıkıntıya girer

Kürt kökenli yeni Irak Dışişleri Bakanı Zebari'nin ‘‘Irak'ta Türk askeri istemiyoruz’’ açıklamalarına yanıt Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'den geldi.

İtalya'ya uçarken gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gül, ‘‘Bunları duydukça, BM kararına daha az önem vermeye başladım. ‘Askerler yapabiliriz' derse gitmekten yanayım’’ dedi. Gül, ‘‘Bu tip açıklamalar Iraklı Kürt politikacıları ileride sıkıntıya sokar’’ uyarısında bulundu.

Riva del Garda

AVRUPA Birliği Dışişleri Bakanları’nın Garda gölü kıyısındaki küçük bir kasabada düzenledikleri resmi olmayan toplantıya katılmak üzere İtalya'ya giden Gül, asker gönderme konusunda hükümette anlaşma sağlandığında ‘‘Meclis'te bu kez sorun yaşanmayacağı’’ görüşünde. Çünkü bu kez durum farklı. Parlamentonun reddettiği tezkerede, savaşa destek olmak söz konusuyken, ‘‘şimdi Irak'ta istikrar, güvenlik ve refah ortamının sağlanması için işbirliği yapacağız’’ diyor.

Ama her şeye rağmen BM kararının Türkiye'yi rahatlatacağının da altını çizen Gül, Washington'a gittiğinde bir an önce Güvenlik Konseyi'ne başvurmalarını söylediğini belirterek, ‘‘Şimdi tam zamanı, bir süre sonra birkaç büyük olay daha olursa, süklüm püklüm gitmektense şimdi gidin’’' dediğini kaydetti.

TÜRKİYE'YE BAĞIMSIZ SEKTÖR

‘‘BM kararının herkesin işini kolaylaştıracağını hep söylüyorum. Ama olmazsa olmaz bir şart olarak koymadık ortaya’’ diyen Gül, önemli bir haber de verdi. Buna göre ABD ile bağımsız sektör konusunda anlaşma tamam. Türk askerinin Türk komutan yönetiminde olması da kesin.

Ancak, Talabani ve Barzani'nin son zamanlarda Türk askerinin K. Irak'tan geçişine izin verilmeyeceği yönündeki açıklamaları yeni sorunları yaratmaya aday. Gül, bu açıklamaların bağlayıcı olmadığını söylese de, Kuzey Iraklı liderlerin ortaya attığı ‘‘Türk askeri gelecekse eğer, Ürdün ya da Kuveyt üzerinden gelsin’’ önerileri konusunda ne düşündüğü sorusuna ‘‘Hiçbir şey söylemiyorum’’ yanıtını verdi.

KÜRTLERİN BİZE İHTİYACI OLACAK

Barzani liderliğindeki KDP'nin uzun yıllar Londra temsilciliğini yaptıktan sonra, Irak geçici yönetiminin dışişleri bakanlığını üstlenen Hoşyar Zebari'nin açıklamalarını Gül, ‘‘acemilik’’ olarak niteledi. ‘‘Irak'ı yönetirken kendi etnik ve dini önceliklerini öne çıkarmak doğru değildir’’ diyen Gül'e göre, Irak halkının oylarıyla işbaşına gelmediği için meşruiyeti olmayan Zebari'yi çok önemsemek doğru değil, Türkiye'nin Irak'a asker gönderip göndermeme kararını onlar belirlemeyecek. Türkiye'nin esas muhatabı, henüz Irak'ta seçimler yapılmadığı için, sorumluluk ve yetkileri elinde toplayan ABD.

Geçici Yönetimin Irak'ın bütünlüğüne sahip çıkıp çıkamayacağının bile belli olmadığını belirten Gül, ‘‘Biz Irak'ta toprak bütünlüğü istiyoruz. Gizli bir gündemimiz yok. Kürt bölgesindekiler şunu iyi bilmeli. Irak'ta Kürtler, Araplar Türkler hepsi bizim akrabamız. Oradaki Kürt liderlerin bizim yaklaşımımızı uzun vadeli değerlendirmeleri gerekir. Yarını da düşünsünler. Türkiye'nin koruması ve desteğine her zaman ihtiyaçları olacak’’ dedi.

Kuzey Irak'taki Kürt yönetimlerin Türkiye sayesinde ayakta durduğunu söyleyen Gül, Iraklı Kürt politikacıları, ‘‘Bu tip demeçler kendilerini sıkıntıya sokar’’ diye uyardı ve ekledi: ‘‘Irak'ın kaostan çıkmasına en büyük desteği Türkiye verecek asker gönderse de göndermese de.’’

ABD, PKK'YI TESLİM EDECEK

Abdullah Gül, ABD'nin Kuzey Irak'ta PKK'ya karşı mücadelede kendisinden beklenen ciddiyeti göstermediği yolundaki sorulara ilginç bir yanıt verdi. ‘‘Eğer bizde 100-150 El Kaide teröristi olsaydı, bizden onları tutuklayıp kendilerine vermelerini beklerlerdi. Amerika üzerine düşeni yapacak.’’ Önümüzdeki günlerde Türkiye'ye gelecek olan Amerikan istihbarat ve askeri çevrelerinden bir heyet ile bu konular ele alınacak. Gül, gelecek heyetten bunu bekliyor.

SAĞLIK BAKANLIĞINI BİZ YAPILANDIRIYORUZ

Abdullah Gül, Türkiye'nin asker gönderse de göndermese de Irak'ta zaten bulunduğunu söyledi. Bu nedenle Kürtlerle, Araplarla, Türkmenlerle kardeşçe ilişkilerin önemli olduğuna değinen Gül, ‘‘Bu hafta Sağlık bakanlığını yapılandırmaya başlıyoruz. Elektrik vermeye başladık. DSİ teknisyenleri Irak'ta. Elektrik veriyoruz. Her gün 3 bin kamyon gidip geliyor, Güney ve Doğu Anadolu işadamları Irak'ta cirit atıyor’’ dedi. Kürt liderlerin bu durumu göz önüne alarak konuşmalarında fayda olduğunu da ekledi.

MAKSAT ÜZÜM YEMEK

Hoşyar Zebari'nin açıklamalarına sert tepki vermemesinin nedenini açıklarken Gül, Türkiye'nin Irak'ta toprak bütünlüğü, demokrasi, istikrar ve güvenliğin dışında hiçbir beklentisinin olmadığını söylerken, ‘‘Ne topraklarında, ne de petrollerinde gözümüz var. Burada hep birlikte yaşıyoruz ve yaşayacağız. Bizim amacımız üzüm yemek bağcı dövmek değil’’ sözleriyle Irak politikasının ana çizgilerini de çekti.
Yazarın Tüm Yazıları