Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2005 00:59
FIFA, Adidas’ın ürettiği topu eylül ayında Peru’da düzenlenecek 17 Yaşaltı Dünya Şampiyonası’nda deneyecek. Ofsaytın kapsamı değiştirilirken, rakip oyuncuyu çekmenin cezası kırmızı kart.
FUTBOLDA kuralları belirleyen Uluslararası Futbol Birliği IFAB’ın Galler’in Cardiff kentinde yaptığı yıllık olağan toplantıda, Adidas’ın geliştirdiği çizgiyi geçince alarm veren ‘
Mikro çipli futbol topu’nun maçlarda kullanılması prensipte onaylandı. Toplantıda ayrıca, taç atışı ve ofsayt kurallarıyla da ilgili değişiklikler yapıldı. Toplantıda hakem yetkileri de artırılırken, yeni çipli futbol topunun 16 Eylül-2 Ekim tarihlerinde Peru’da düzenlenecek FIFA 17 Yaşaltı Dünya Şampiyonası’nda deneme amaçlı kullanılmasına karar verildi.
Yeni düzenlemeye göre, futbolcunun ofsayta düşmesi durumunu tanımlayan 11’inci kurala
‘Oyun içerisinde aktif bulunan oyuncu’ ifadesi eklendi. Buna göre ofsayt durumu,
‘Eğer oyuncunun bedeni rakip takımın gol çizgisine, toptan ve rakibten daha yakın ise’ olarak tanımlandı. Eller ise bu tanımın dışında bırakıldı.
‘Oyunun içerisinde aktif olarak bulunan oyuncu’ ibaresi ise,
‘Oyuna müdahale etme’, ‘Rakibe müdahale etme’ ve
‘Ofsayt pozisyonundan avantaj elde etme’ şeklindeki üç alt başlık altında tanımlandı. Buna göre, ofsayttaki bir oyuncu, direkten ya da ofsayt pozisyondaki bir başka oyuncudan seken topla oynayamayacak.
Kurallara ‘
Oyuncunun güvenliğini tehlikeye atacak bir şekilde davranmak’ ibaresi eklenerek, rakip oyuncuyu çekmenin ciddi bir ihlal olduğu ve bu ihlalin kırmızı kartla sonuçlanacağı belirtildi. Saha içindeki oyuncuların taç atışı yapan oyuncudan 2 metre uzakta durması şartı getirildi. Milli maçlarda bir ulusal takıma 6 kişiye kadar yedek oyuncu bulundurma imkanı tanındı.
‘Hakemin otoritesi, hakem sahaya ayak bastığı anda başlar ve sahadan çıktığı ana kadar devam eder’ ifadesiyle hakem, başlama düdüğü çalınmadan önce ya da bitiş düdüğünü çaldıktan sonra sahadan ayrılıncaya kadar, saha içerisinde olaylardan sorumlu olacak, gerekli gördüğü yerde kart gösterebilecek.
ALARM VERECEK
Adidas firması, son zamanlarda yeşil sahalarda artan ‘Top çizgiyi geçti mi, geçmedi mi’ tartışmalarına son vermek için yeni bir top üretti. Teknolojik gelişmelerle ürettiği ‘Mikro çipli top’ kale çizgisini geçtikten sonra alarm verecek.
DAHA ÖNCE YAŞANANLAR1966 Dünya Kupası finalindeki İngiltere-Almanya maçında Hurst’ün direğe çarpıp, çizgiye düşen topuna, yan hakem ‘gol’ dedi.
2002’deki Denizli-
Beşiktaş kupa maçında Ersen’in şutuna gol kararı veren hakem Erol Ersoy, yardımcısının ikazıyla kararını değiştirdi.
Blatter: Futbolda aldatma varFIFA Başkanı
Sepp Blatter, futbolda mükemmellikten çok aldatma vakalarının çok olduğunu söyledi.
‘Mikro çipli top’ konusunda yeni sistemin futbola yarar sağlamasını umduğunu belirten
Blatter, şöyle konuştu: ‘Sistem mantıklı görünüyor.
Umarım bu yeni teknolojik gelişme futbol kurallarını, otoriteleri ve hakemleri olumsuz yönde etkilemez. Futbolda her zaman aldatma vardır. Bu bir oyun. Umarız kimse aldatmaya gitmez.
Futbolda mükemmellik yok. Birileri suçsuz yere cezalandırılabilir. Sahada otorite hakemdir. Her insan gibi o da hata yapabilir. Önemli olan hakemin o anda kararını vermesi.
Karar Türkiye’nin
Bugüne kadar FIFA’ya sunulan her türlü teknolojik gelişme önerisi reddedilmişti. Ancak Adidas’ın önerisine ‘evet’ dedik.
Yeni gol çizgisi teknolojilerine ‘evet’
, ama hakemlerin ya da oyunun gözetlenmesi sistemine ‘hayır’ diyoruz.’
Blatter, Süper Lig’deki kural ihlali nedeniyle tekrar oynanmasına karar verilen Beşiktaş-Gençlerbirliği maçı konusunda ise, ‘
Türkiye’de teknik bir hata, bir ihlal söz konusudur. Böyle bir durumda karar karşılaşmayı düzenleyenlere aittir. Türkiye Futbol Ligi yetkililerinin maçın tekrar oynatılmasına karar verme yetkisi vardır’ ifadesini kullandı.
Adidas tekniği gizliyorYENİ geliştirilen mikro çipli futbol topunun işleyişi konusunda teknik detayların basına verilmedi. Adidas yetkilileri, rekabet yaratmaması açısından resmi kurumlar dışında kimseye yeni sistemle ilgili bilgi verilmeyeceğini belirtti. Adidas Halkla İlişkiler Sorumlusu
Thomas Van Schaik, sistemin resmen kabul edilinceye kadar teknik detayların gizli tutulacağını kaydetti.
Van Schaik, ‘Sistemin kabul edilmesi heyecan verici. Peru’daki Dünya Şampiyonası’nda sonuçları göreceğiz. Sistem oldukça mantıklı, güvenilir ve yararlı’ dedi.
Mikro çipli futbol topunun 2006 Dünya Kupası’nda kullanılma ihtimali sorusu üzerine ise
Van Schaik,‘Son yıllarda yaşadığımız olaylar bize bu sistemin gerekli olduğunu gösterdi. Acelemiz yok. Önemli olan sistemi 2006 Kupası’na yetiştirmek değil. Adidas olarak 1963 yılından bu yana futbol dünyasına hizmet ediyoruz. Amacımız bu hizmetimizi yeni geliştirdiğimiz tekniklerle devam ettirmek’ dedi.