Gitmesi zor kalması kolay

ANKARAŞARKILARDA gitmek mi zor, kalmak mı zor diye sorulur ya...

Başbakan'ın şu sıralardaki ruh halini en iyi bu soru özetliyor.

Çankaya adaylığı için karar sürecinde son iki haftaya girildi.

Ve Tayyip Erdoğan'ın niyeti belli, kararı ise henüz kesin değil.

"Nereden biliyorsun?" diye sorabilirsiniz...

Yanıtım haberci ve gazete okuru şapkasıyla hep aynı yönü gösteriyor.

Haberci olarak biliyorum ki, Başbakan bu ölçüde kritik kararı tartıştırmak ister. Güvendiği mecrada işaret fişeği attırır, "çıkacak" veya "çıkmayacak" diye.

Sonra oturur tepkileri bekler, son kararını verir.

Gazete okuru olarak şimdiye kadar bu tür bir işaret fişeğine rastlamadım. Başbakan'ı takip eden hiçbir haberci, net olarak kendisini bağlamadı, manşetler atılmadı.

Ayrıca Başbakan'ın kesin kararını vermiş olması halinde... Pek uzun süre kamuoyundan saklı tutabileceğini sanmıyorum, dayanamaz, söyler!

***

Herhalde farkındasınız, başından itibaren Tayyip Erdoğan'ın niyetinin Köşk'e çıkmak olduğunu düşünüyorum. CHP Lideri Deniz Baykal'ın politikasının Erdoğan'ın manevra alanını daralttığını sanıyorum. "Çıkamazsın" tahriki CHP'ye seçimde ne kadar oy kazandırır, işin o kısmını zaman gösterecek. Ancak Tayyip Erdoğan, Köşk'e çıkmaktan vazgeçerse, CHP'nin "geri adım attırdık" kampanyasını göğüslemek zorunda kalacak.

Başbakan'ın yakınlarına göre, Köşk'e mecburi istikametin ilk ve nispeten önemsiz sebebi bu.

Diğer nedenleri de sıralarsak;

1) Evhamı yenelim:

Tayyip Erdoğan'ın yakınlarına en çok, Başbakan'ın cumhuriyet rejimine karşı çıkan siyasetçi gibi itham edilmesi dokunuyor. Belediye Başkanlığı ve Başbakanlık'ta geçen sürenin bu evhamı boşa çıkardığını düşünüyorlar. Yine de Erdoğan Köşk'e çıkarsa, herkesin bu kaygıların tamamen yersiz olduğunu göreceğini ve gerilimin sona ereceğini hesaplıyorlar.

2) Fedakárlık gösterecek:

Başbakan'ın yakınlarına göre, diğer bir haksızlık Çankaya yolculuğunu "kaçış" olarak sunmak. Son kamuoyu araştırmalarına işaret ederek, asıl Çankaya'nın zor, Başbakan olarak kalmanın kolay karar olduğunu savunuyorlar. Eğer Başbakan, Çankaya yönünde karar verirse, hem kendisi hem de partisi için "fedakárlık" göstergesi olarak kabul edilmesi gerektiğinde ısrarlılar.

İşte bu nedenle Erdoğan için doğru soru, "Gitmek mi zor, kalmak mı zor" değil.

Çünkü gitmesi zor, kalması daha kolay.

En kötüsü fon medyası

NE yazık ki bu uyarıyı her birkaç senede bir yapar hale geldim. Beş yıl önce Sabah Fon'a geçtiğinde, üç yıl önce Star Grubu'na el konulduğunda... Şimdi bir kez daha büyük bir medya grubu, TMSF yönetimine bırakılıyor. Ne Sabah'ın eski veya yeni yöneticileriyle, ne de Star sahipleriyle kanım uyuştu. Ancak yine de bu meslek için en kötüsü "fon medyasıdır" diyorum.

O yüzden TMSF'nin Sabah'ı en kısa zamanda satmasını umuyorum, diliyorum.
Yazarın Tüm Yazıları