Gençler Yurtdışına Yöneliyor

Güncelleme Tarihi:

Gençler Yurtdışına Yöneliyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2015 22:17

Türkiye'nin Beyin Gücü Yurtdışında Eğitime Yılda 1,5 Milyar Dolar Harcıyor.

Haberin Devamı

DÜNYA GENELİNDE YURTDIŞI EĞİTİME HARCANAN BÜTÇE İSE YILLIK: 100 MİLYAR DOLAR
Yurtdışında eğitim gören öğrenci sayısı dünya çapında her geçen gün artıyor... Öğrenci sayısının artması ile öğrencilerin dünya ekonomisine sağladıkları katkı yükseliyor.

2011 OECD raporlarına göre dünya genelinde 4,3 milyon öğrenci kendi ülkesi dışında bir ülkede eğitim görüyor. 1990’larda yurtdışında eğitim gören öğrenci sayısı 1,3 milyonken bu rakamın 2025 yılında 8 milyona çıkması bekleniyor. 2011 verilerine göre hali hazırda 4,3 milyon öğrenci dünya ekonomisine 100 Milyar Dolar katkıda bulunuyor. Türkiye’nin bu noktadaki payı 1.5 Milyar Dolar. Hızlı büyümesini sürdüren yurtdışı eğitim sektörünün önümüzdeki yıllarda devletlerin önemli gelir kaynakları arasındaki yerini alacağı öngörülüyor.

GENÇLER YURTDIŞINDA EĞİTİME NEDEN YÖNELİYOR?
Türkiye’de olduğu gibi dünya çapında da; milyonlarca aday arasından sıyrılarak iş bulmak gün geçtikçe zorlaşıyor. Mezun olduktan sonra iş başvurularını yapan öğrenciler, CV’leriyle işverenlerini etkileyebilmek adına eğitimlerine daha fazla önem veriyor. Yurtdışında bir üniversiteden mezun olmak, yüksek lisans yapmak, artı yabancı diller ve yurtdışında staj iş başvurusu yapanların bir adım öne çıkmasını sağlıyor. Bu sebeple dünya çapında milyonlarca öğrenci ülkelerinden ayrılarak farklı ülkelerin eğitim kurumlarında eğitimlerine devam ediyor.

TÜRK ÖĞRENCİLERİN YURTDIŞI EĞİTİMDEKİ PAYI VE TERCİH ETTİKLERİ:
Türkiye’de her yıl yurtdışında eğitim almak üzere ülkeden ayrılan öğrenci sayısı 100 bine ulaşıyor. Türk öğrencilerin ülke dışı eğitime yaptığı harcama 1,5 Milyar Dolar civarında.

Konu hakkında tespitlerde bulunan IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarları Genel Müdürü Deniz Akar: Türkiye’den her yıl 100 bin civarında öğrencinin eğitim amaçlı yurtdışına çıktığını belirterek, şu bilgileri verdi: “Yurt dışına en çok öğrenci gönderen 15 ülkeden birisi Türkiye. Türk öğrencilerin en çok ilgi gösterdiği Amerika, İngiltere, Almanya gibi ülkelerin yanı sıra İsveç, Hollanda, Çin, Malezya, Macaristan, Rusya ve Polonya gibi ülkelere de eğitim ücretlerinin ekonomik olması nedeniyle ilgi artıyor. Amerika’ya yılda 12 bin civarında lisans ve yüksek lisans öğrencisi giderken, en az bir o kadar da dil okullarına ve diğer programlara katılıyor. İngiltere’de yılda 30 bin civarında öğrencimiz lisans, yüksek lisans ve özellikle dil eğitimi yapıyor. Almanya’da her yıl 10 binin üzerinde öğrencimiz kayıt yaptırıyor. Rusya ve Çin gibi ülkelerde ise yıllık öğrenci sayımız henüz 1000’ler civarında fakat bu ülkelere gelişen bir ilgi söz konusu. Belirtmiş olduğum nedenlerden dolayı, 2014’de toplam sayının 100 bini çok aşması beklenmektedir.”

Mevcut 100 bin rakamının içerisinde lisans ve yüksek lisans programları, değişim öğrencileri, stajyerler, dil kurslarına kayıt yaptıranlar, Work&Travel programına katılanların da yer aldığını vurgulayan Akar sözlerini şöyle sürdürdü: “Öğrencilerin yaklaşık üçte biri üniversite eğitimi için yurt dışına çıkıyor. Bunların da yaklaşık 10 bini Amerika’ya, 2 bin 500’ü İngiltere’ye, 2’şer bini de Kanada ve Avustralya’ya gidiyor. Yurt dışında öğrenim gören bir öğrencinin üniversiteye ödediği tutar, ortalama 10 bin dolar. Toplam yıllık masrafları ise 20 bin dolara ulaşabiliyor. Üniversite için 30 bin öğrenci olduğu göz önüne alındığında, yurt dışında üniversite eğitimi için yaklaşık 600 milyon dolar harcama yapılıyor. Kalan 70 bin öğrencinin de yıllık ortalama harcaması 10 bin dolar’ın üzerinde. Kısacası Türk öğrenciler, yurt dışında eğitime yılda yaklaşık 1,5 milyar dolar harcıyorlar.

Tüm dünyada yurt dışı eğitim bir sektöre, bir eğitim turizmine dönüşmüş durumda. Küresel çapta yurt dışı eğitime olan talep hızla artıyor. 2009 yılında 3,5 milyon olan kendi ülkesi dışında okuyan öğrenci sayısının, UNESCO raporlarına göre 2020 yılında 8 milyona çıkması bekleniyor. Bu, 10 yıllık bir süreç içerisinde yüzde 100’lük bir büyüme anlamına gelmektedir.”

31 Mart–10 Nisan tarihleri arasında 6 merkezde düzenlenecek olan “27. IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarları”na 25 ülkeden 200’e yakın üniversite ve kolejin katılıyor. Gençleri, öğrencileri ve ailelerini yurtdışındaki eğitim kurumlarıyla buluşturan, bu kurumların sunduğu burs ve benzeri imkanları ziyaretçilere tanıtan IEFT Fuarları, Ankara, İzmir, İstanbul (Avrupa Yakası), İstanbul (Anadolu Yakası), Eskişehir ve Adana’da düzenlenecek.

IEFT Fuarları’nın bu yıl da geleneği bozmayarak, katılımcılara özel armağanlar verilecek. Fuarı ziyaret edenler arasından 25 kişi ücretsiz İngilizce Dil Kursu, bin kişi ise ücretsiz on-line İngilizce Dil Kursu kazanacak. Ayrıca fuar katılımcıları fuar alanında ücretsiz olarak Toefl Ibt seviye sınavına girebilecek.

Fuarlara katılmak için online davetiye www.ieft.com.tr adresinden alınabilir.

27. IEFT Fuar Yer ve Tarihleri
? 31 Mart Ankara - Sheraton Otel / 13:00 - 19:00
? 2 Nisan İzmir - Hilton Otel / 13-00 - 19:00
? 4-5 Nisan İstanbul Kongre Merkezi Harbiye (ICC) / 12-00 - 18:00
? 6 Nisan İstanbul Kozyatağı Hilton Otel / 13-00 - 19:00
? 8 Nisan Adana Hilton Otel / 13-00 - 17:00
? 10 Nisan Eskişehir / 13-00 - 17:00

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!