Gel benim komşum oluver şimdi

RUSYA, İtalya, Fransa, İngiltere, Almanya ve hatta Japonya ve hatta Çin ve hatta Amerika. Bunlar, Irak’a Komşu Ülkeler toplantısına katılacak, Irak’ın komşuları.

İstanbul’da bugün Irak’a Komşu Ülkeler toplantısı var. Genişletilmiş ikinci toplantı bu.

Komşunun anlamı belli. Birbirine yakın oturan insanlar, birbirine yakın bulunan ülkeler. Bu durumda, Irak’a komşu ülkeler faslından Çin, Japonya ve diğerlerinin bağlantısı ne? Bağlantısı hazin. Bağlantısı AKP.

İLK KOMŞU ABD

Irak’a Komşu Ülkeler toplantısının fikir babası rahmetli İsmail Cem.

1997’de bu toplantıyı başlatırken, Cem’deki anafikir, Amerika’nın Irak’a saldırısını önlemek. Ürdün’ü, Suriye’yi, İran’ı işin içine katarak Saddam’ı uyarmak. "Şunu şunu yaparsan Amerika tepene binecek" uyarısı.

Saddam’ın uyarı filan dinleyecek hali yok, dinlemiyor, sonunda elinden hem Irak gidiyor, hem kendi hayatı.

Irak’ı işgal etmeden önce, Amerika bu toplantıda yer almak için çok iştahlı. Bunu Türkiye’ye anlatıyor, evvel Allah, Türkiye Amerika’yı bir anda Irak’a komşu ilan ediyor ve Amerika toplantıya katılmaya başlıyor.

ÖTEKİLERİN GÜNAHI NE

Bakılıyor ki, Irak’a komşu olmak fena değil, diğer uzak komşularda da iştah kabarıyor.

AKP çok yönlü, stratejik dış politika izliyor ya, ne de olsa, stratejik derinlik var ya, uzaktaki komşuların derdine yine AKP derman oluyor.

Fikir muhteşem. Irak’a komşu ülkelere, BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesini dahil etmek. Beş üyeden biri zaten Amerika, geriye kalan Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere de bir anda Irak’a komşu oluyor.

Eee, G-8’lerin günahı ne? Al oradan da, Güvenlik Konseyi dışında kalan Japonya, Almanya ve İtalya’yı, olsun bitsin. İşte, sana yeni komşular. Türkiye’nin keyfine diyecek yok.

"Gel benim komşum oluver şimdi/ Seni Gül gibi öpe koklaya/..."

Dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül Japonya’yı, Çin’i, Fransa’yı ve ötekileri öpüp kokluyor, onları komşu ilan ediyor.

Bugün aklı başına geliyor, ama çok geç. O gün öpüp koklanan uzak komşuların bir bölümü, bizi değil, PKK’yı öpüp kokluyor.

İstanbul’da şimdi ne olacak? Biz, terör dedikçe, PKK’ya destek veren uzak komşularımız hep birlikte, "teröre karşı mücadelede yanınızdayız" diyecekler.

Aynı anda, Güneydoğu’dan haberler gelecek. Teröristlerle çıkan çatışmada...

Erdoğan Irak’ı Bush İran’ı

GÜNLERDİR 5 Kasım Bush’la görüşme lafı.
Sanki 5 Kasım milat.

Tayyip Erdoğan görüşmede kendisini PKK terörüne, Irak’a sınır ötesi operasyona kilitliyor. Her gün Türkiye’yi bununla yatırıp kaldırıyor. Arada, "kimseye soracak bir şeyimiz yok, zamanı gelince yaparız" kabadayılığı. Ama, sonra yeniden 5 Kasım’a dönüyor. Beyaz Saray’dan onay almaya.

Amerikan basınını izliyorum, Bush’un görüşme planında asıl odak İran. PKK ve Irak daha geride. Erdoğan’ı, İran’a yakınlık nedeniyle eleştirecek, havası. Irak’a karşı, İran kartı. Muhtemel İran saldırısında, Türkiye’nin rolü, sorusu.

Ne çıkacak belli olmaz, ama belli olan bir şey var, 5 Kasım’da Bush ayrı telden çalacak.
Yazarın Tüm Yazıları