GDO’lu ürünlerden çocuklarınızı uzak tutun

Son günlerde çok tartışılan genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO), hiç kuşku yok ki en çok çocuklarımızın sağlığını tehdit ediyor.

Haberin Devamı

Peki, nedir bu GDO’lu ürünler ve çocuklarımızı bu tarz besinlerden uzak tutmak için neler yapabiliriz? Konuyu Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Keservuran’a danıştık.

GDO’lu ürünler vücutta alerjik reaksiyonlara sebep oluyor ve antibiyotiklere karşı direnç oluşturdukları için de çeşitli rahatsızlıklara karşı ilaç kullanıldığında çocuk bünyesinin antibiyotiğe cevabını azaltıyor.
Dünya Sağlık Örgütü (World Health Organization; WHO), Gıda Kaynaklı Hastalıklar Epidemiyoloji Referans Grubu’nun (Foodborne Disease Burden Epidemiology Reference Group; FERG) çalışmaları, bu hastalıkların halk sağlığına olan zararının tahmin edilenden 3 misli daha fazla olduğunu gösterdi.
Ölümle sonuçlanabiliyor!
FERG, Afrika ve Asya’da 5 yaş üzerindeki çocuklarda ishale bağlı olarak 1,1 milyon ölüm tahmin ederken, önceki tahminin sadece 300 bin civarında olduğu, Birleşmiş Milletler (United Nations) tarafından 5 yaş altındaki çocuklarda ishale bağlı ölümlerin ise yılda 1,5 milyon olarak tahmin edildiği belirtildi. Aynı çalışmada, son küresel gelişmelerin uluslararası düzeyde halk sağlığı güvenliğini giderek daha fazla tehdit ettiğine, halen bazı ülkelerde gıda güvenliği konularının önemsenmediğine, sanayideki gelişme ve gıda ticaretindeki artış ile hızlı kentleşmenin ev dışındaki gıda tüketimini artırdığı ve antibiyotiklere dirençli yeni bakterilerin ortaya çıkışının gıda güvenliğine yönelik tehdidin artmasına neden olduğuna dikkat çekildi.
GDO’lu ürünlerden mümkün olduğunca çocukların uzak tutulması gerekiyor. Unutmayın ki, günümüzde çocuklar erken yaşlarda gelişimini tamamlıyor, kız çocuklar çok erken yaşta adet görüyor ve çocukluk çağı şişmanlığı hızla artıyor.
Katkı maddeli, genetik yapısıyla oynanmış besin tüketiminin sonuçlarını ilerleyen yaşlarda görüyoruz. Çocukluk çağındaki besin tüketiminin 5-10 yıl sonrasına yatırım yapıldığı unutulmamalı.
Çocuklarınızı GDO’lu ürünlere karşı korurken, fas tfood’a karşı da önlemler almalısınız. Aksi halde bu gıdalar çocuklarınıza ileriki yaşlarda büyük zararlar verecektir.

Haberin Devamı

Farklı deneyimler...

Haberin Devamı

ılk anneliğim ile ikinci kez anne olmamın arasında öyle büyük farklar var ki... Hamilelik dönemini yaşarken çektiğim “Acaba ben bu çocuğu istemiyor muyum? Neden ilk hamileliğimde karnımla konuşurken şimdi yapamıyorum?” vicdan azaplarının yerini şimdi bambaşka duygular aldı.
Bu kez de Emre Berent’i büyütürken yaşadıklarımı şimdi yaşamadığımdan dolayı oğlum için vicdan azabı çekiyorum.
Ne demek mi istiyorum?
Emo’yu büyütürken gün sayardım. Her gün, “Yaşasın! 1 gün daha büyüdü” derdim. Bir an önce yürüsün, konuşsun isterdim. Yazdığım yazılara ve geçmişe bakıyorum da, oğluma hep yaşından olgun davranmışım. Belki o dönemler yaşadığımız zorluklardı buna neden. Bilmiyorum...
Ama şimdi Kaila büyümesin istiyorum. 4,5 aylık oldu kızım. Artık kahvaltı etmeye, kaşık kullanmaya başladık. O bebecik halleri elimin içinden kayıp gidiyor gibi oluyor. Çok üzülüyorum. Çocuğun yüzüne, gözüne, parmaklarına falan bakıyorum, hafızama kazımak, için uğraşıyorum. Resim yetmez diye.
Sanki gelecekte her şeyi unutacakmışım gibi bir hissiyat ile uğraşıyorum.
Eğer unutacak gibi olursam, bunu hissettiğim anda bir tane daha doğuracağım. Yemin ediyorum!

Haberin Devamı

Dikkat Dr. Meral Saraçel yaşıyor!

Çocuklarımın doktoru Meral Saraçel, uzun süredir bir hastanenin çocuk bölümü başkanıydı. Emre’yi yıllardır ona götürürdük. Son derece düzgün, bilgili ve araştırmacı, çocuklara da tapan biridir.

Emo uzun süredir hastalan-mıyordu, gitmiyorduk. Ancak Kaila Sim doğmadan önce ben yine hastaneyi aradım, “yakında doğum olacak, ne yapayım” diye sormak için. Hastaneden ayrılıp Amerika’ya gittiği söylendi. şaka gibi! Oysa bizim ekip dergiler için falan sürekli Saraçel’le temasta, görüş alırlar, konuşurlar. Sordum çocuklara, “yoo Meral Hanım burada, sadece hastaneden ayrıldı” dediler.

Kaila Sim doğduktan sonra, 10’uncu gün kontrolüne gittiğimizde “Anlaşamadık, ayrıldık” dedi sadece ve konuyu kapattı. Biz artık kendi ofisine gitmeye başladık ancak dün Kaila Sim’in aşısı için hastaneye gittiğimizde gördüklerime inanamadım. Meral Hanım oradan ayrıldığından beri arayan herkese “Emekli oldu artık çalışmıyor, Amerika’ya yerleşti oğlunun yanına” gibi bahaneler söyleniyor.

Dün bazı aileler, hastaneden Meral Saraçel diyerek randevu aldıklarını ama gittiklerinde karşılarına başka bir Meral çıktığını söyleyerek şikayette bulunmuş ve Meral Hanım’ın muayenehanesine koşmuş.

Ben kendisine kızdım, “Neden haber vermiyorsunuz halen kimseye Meral Hanım? Neden buradayım, yaşıyorum demiyorsunuz?” diye sordum. “Benim tarzım değil Pınar” diyor halen.

Haberin Devamı

Global Girişimcilik Haftası başlıyor

Girişimcilik kültürünün yaratılması ve yaygınlaştırılmasını hedefleyen Global Girişimcilik Haftası kapsamında Bahçeşehir Üniversitesi’nde “Girişimciler Paneli” ve “iş planı” çalışması yapılacak. Panelin ilk bölümünde kendi projeleriyle başarıya ulaşan girişimcilerin hikayeleri ve etkin girişimci davranışları konuşulacak. Annelerin vazgeçemedikleri portal haline gelen  “Anneyiz.Biz”in kurucusu Pınar Reyhan da “Başarılı Girişimcilerden ıpuçları” konu başlığı ile kendi başarı hikayesini panelde katılımcılarla paylaşacak.
Katılım bilgi ve kayıt için: Aydin.birik@bahcesehir.edu.tr

Aladdin

Unutulmaz sahneleri, Oscar ödüllü şarkısı, eğlenceli hikayesi ile Aladdin’in sihirli dünyasını siz de keşfedin! Agrabah şehrinin kalbinde, köylü Aladdin ve onun yaramaz maymunu Abu, özgür ruhlu güzel prenses Yasemin’i kurtarmak için savaş vermektedir. Sihirli bir lambayı ovmasıyla hayatı değişen Aladdin’in şimdi çılgın ve şekilden şekle giren bir cini vardır! Cin’in de yardımıyla Aladdin artık bir prenstir. Fakat kötü yürekli Cafer ve onun sinir bozucu papağanı Yago da lambanın gizli güçlerinin peşindedir... Çocukluğunuza dönmek isterseniz bu DVD’yi alın, çocuğunuzla birlikte keyif yapın.

Haberin Devamı

Maceraya atılmaya hazır mısınız?

Eşsiz eğlence, eğitimler, doğa sporları, faaliyet ve kurslarla hem eğlenip hem de öğrenmeye ne dersiniz? ıl içi, il dışı ve uluslararası faaliyet, gezi ve kamplarla hayallerinize ulaşmak için işte size adres: ıstanbul Fatihleri ızcilik ve Doğa Sporları Kulübü... Kulübün uzman ekibi ve deneyimli liderler birçok projede katılımcılara yol gösterecek. ızcilik, dağcılık, kampçılık, geziler, dalgıçlık, paintball, tiyatro, sanat etkinlikleri, müzik eğitim ve etkinlikleri, halk dansları, yamaç paraşütü, paraşütle atlama, model uçak eğitimi, tüm doğa sporları ve daha birçok aktivite aynı çatı altında. Bir göz atmanızda fayda var...
Ayrıntılı bilgi için: www.ifik.org


Bir Dakika Hayatınızı Değiştirebilir

Kitap, dünyanın dört bir köşesindeki insanlara gün aşırı yollanan “60 saniyelik umut ve yüreklendirme öyküleri” arasından yapılmış bir seçki.Dünya üzerinde pek çok insanın hayatını değiştiren bu harika öyküleri ve denemeleri okurken bazen kahkahalara boğulacak, bazen gözyaşlarınızı tutamayacaksınız.
Ama sonuçta, hiç sıkılmadan bir solukta okuyabileceğiniz bu kitap, uzun zamandır aradığınız pozitif değişimi yakalamanıza yardımcı olacak.
Yazar: Steve Goodier

Okusun da Büyüsün!

Dünya Çocuk Kitapları Haftası kapsamında Carousel’de düzenlenen “Okusun da Büyüsün!” etkinliği, kitap okuyarak büyümenin önemini tüm çocuklara anlatmayı hedefliyor. Etkinlik, aile ve çocukları kitaplara yakınlaştırmanın dışında, birbirinden eğlenceli sanat atölyeleriyle de renklenecek.
Bilgi için: (0212) 570 84 34

Astro Boy

Sinema filmi alternatifi arayanlara bir öneri: Astro Boy... Çevresinden kabul görme isteğiyle bir yolculuğa çıkan Astro Boy, yol boyunca birbirinden renkli karakterlerle tanışır, insan olmanın keyfini keşfeder. Arkadaşlarının ve ailesinin tehlike altında olduğunu öğrenince de müthiş süper güçlerine başvurmaya karar verir.

Yazarın Tüm Yazıları