"Karlıoğlu Sinan Bey, sancak beyi iken Yavuz Sultan Selim’in en önemli komutanlarından birisidir. 1516-1517 Ridaniye ve Mercidabık savaşlarında özellikle çölde, çölü geçmek için tarhananın Beyşehir tabiriyle ayran ve tereyağı, bulgur, buğday kırarak bulgurdan yapılan bir mamulümüz, yiyeceğimizdir. Biz onu kış aylarında sofralarımızda vazgeçilmez bir gıda olarak tüketiriz, yeriz. Özellikle açlığı ve susuzluğu yenen güzel bir gıdadır. Uzun mesafeli tok tutan, ki 1516-1517’lerde çöl, Mısır Çölü onunla geçilmiş. Yani daha doğrusu Karlıoğlu Sinan Bey’in Yavuz Sultan Selim’e tavsiyesi bu ürün olmuş. ‘Asker, bu çölü geçerken sıkıntı yaşar mıyız?’ sorusu üzerine, ‘Efendim benim yöremin bir malzemesi. Tarhanadan bol getirelim, atımız üstündeki süvarimiz Allah’ın izniyle bu çölü geçecektir.’ demiştir. Bu anlamda biz bu geleneği asırlardır devam ettiriyoruz. Şimdi Beyşehir’in kadınları bu yapılan eylemi, tarhana düzenlemesini bir de festivalimiz bünyesinde yaparak tanıtmak istediler. Güzel bir çalışma oldu."