Güncelleme Tarihi:
Balıkesir’de etkinlikler ilk olarak Ali Şuuri İlkokulu 4. Sınıf Öğrencisi Aybüke Erdin Muhammed ve 6. Sınıf Öğrencisi Yasir Çıkrıkçı Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Başkanlık makamına oturmasıyla başladı. Ardından ise Avlu Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen gösteri, şarkı ve şiir sunumlarıyla devam etti. Program sonrasında Atatürk Evi Ziyareti ve fidan dikimi gerçekleştirilerek protokol üyeleri ve vatandaşların da katıldığı kortej yürüyüşü düzenlendi.
Hatay İl Jandarma Komutanlığı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında çocukları bir günlüğüne misafir ederek, üniforma giydirip çeşitli aktiviteler gerçekleştirdi. Askeri üniforma giydirilen çocuklara askerlikle ilgili bilgilendirmelerde bulunan ekipler, bölümleri gezdirdi. Komuta kademesinin makamlarına geçen çocuklar eğlenceli anlar yaşadı. Çocuklara günün sonunda çeşitli hediyeler verildi.
Adana’nın Seyhan ilçesi Uğur Mumcu Meydanı’nda düzenlenen törende ilk ve ortaokullardan yüzlerce öğrenci, aileleriyle birlikte kırmızı-beyaz kıyafetler giyip, bayraklarla meydanda toplandı. Törene, Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, 6'ncı Kolordu ve Müşterek Özel Kuvvetler Komutanı Tümgeneral Mehmet Özeren, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, İl Emniyet Müdürü Ahmet Hakan Arıkan, milletvekilleri ve kent protokolü katıldı. Çocuklar Vali Köşger’e çiçek buketi takdim etti. Kutlamalar kapsamında düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Öğrencilerin okuduğu şiirler, halk oyunları gösterisi ve tören yürüyüşü izleyenlerin beğenisini topladı.
Muğla’da da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkuyla kutlandı. Kutlamalarda iki bedensel ilkokul öğrencisi ise arkadaşları birlikte halk oyunları ve dans gösteri yapması alkış aldı. Menteşe Borsa İstanbul İlkokulu öğrencisi ve her ikisi bedensel engelli Sevgi Naz Kırık ile Melisa Aksu, yöresel ve dans kıyafetleri ile kutlamalara katılarak, arkadaşlarının halk oyunları ve dans gösterilerine eşlik etti. Protokol üyeleri tarafından resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere çeşitli hediyeler verildi. Tören, öğrencilerin halk oyunları ve dans gösterilerinin ardından sona erdi.
Mersin’de Halk oyunları gösterilerinin sunulduğu etkinlikte, çocuklar, alanda çeşitli hayvan ve karakter kostümleri giymiş kişilerle fotoğraf çektirdi. Tören sonunda Şehit Fırat Palamut Anaokulu koordinasyonunda çocuklara ücretsiz pamuklu şeker ve dondurma dağıtıldı.
İzmir Cumhuriyet Meydanı’ndaki kutlamalarda ilkokul öğrencileri ’Türkiye’m’ gösterisi, ortaokul öğrencileri ’Efeler’ ve ’Adım Adım Anadolu’ gösterisini sundu. Tören ortaokul öğrencilerinin ’kırmızı beyaz flama’, ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin ise ’Dalgalan Şanlı Bayrağım’ gösterileriyle sona erdi.
Erzurum’da ilkokul öğrencileri 23 Nisan’ı jandarmanın sürpriziyle kutladı. Aile İçi Şiddetle Mücadele ve Çocuk Kısım Amirliği tarafından düzenlenen kutlamalarda jandarma ekipleri Tortum Derekapı İlkokulunda öğrenim gören öğrencilerle pasta kestiler, hediyeler verdiler. Daha sonra çocuklarla okul bahçesine çıkan jandarma ekipleri miniklerle futbol maçı yaptı, parkta oyunlar oynadı. Bayburt’ta ise yine jandarma ekipleri Mutlu İlkokulu öğrencilerine bayrak, balon ve kukla hediye etti. Ortaya çıkan görüntüler yürekleri ısıtırken, çocukların mutlulukları da gözlerinden okundu.
Tekirdağ’da kutlamalar kapsamında Balkan ülkelerinden gelen çocukların da katıldığı kortej yürüyüşü renkli görüntülere sahne oldu. Kutlamalarda, Türkiye’nin yanı sıra Bulgaristan, Kuzey Makedonya, Karadağ, Bosna Hersek ve Kosova’dan gelen çocukların da katıldığı kortej yürüyüşü düzenlendi.
Kapadokya’da sabahın erken saatlerinde havalanan sıcak hava balonları Türk bayrakları ile havalandı. UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Miras Listesi’ndeki Kapadokya’da turistlerin Kapadokya’yı kuşbakışı izlemesine imkân sunan sıcak hava balonları, gün doğumundan önce tur için hazırlandı. Görevlilerce sepetlerine Türk bayrakları ve Atatürk posterleri asılan balonlar, güneşin yüzünü göstermesiyle peş peşe gökyüzüne havalandı. Etkinliğe katılan öğretmen Berivan Tilki yaptığı açıklamada “Kapadokya’yı görmek için Adana’dan geliyorum. Ben de bir öğretmenim. Güzel nesiller yetiştirmek bizlerin görevi. Ulusal Egemenlik Çocuk Bayramı kutlu olsun” dedi. 10 yaşındaki Mahmut Emin Özacar “Bugünü iyi ki yapmışlar. Çünkü biz eğleniyoruz. Benim en mutlu olduğum gün 23 Nisan. Atatürk’e bugünü bize armağan ettiği için teşekkür ederim,” şeklinde konuştu.
Amasya’da ortaokul öğrencileri işaret diliyle “Bir başkadır benim memleketim” şarkısını seslendirdi. Amasya Şeyhcui Şehit Aziz Sağlam İmam Hatip Ortaokulunda, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla öğrenciler işaret diliyle farklı bir etkinliğe imza attı. Bayram heyecanı içerisinde olduğunu ifade eden öğrencilerden Zehra Uzuner, “23 Nisan’da işaret dili ile ‘Bir başkadır benim memleketim’ şarkısını seslendirdik. Hepimizin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun ”dedi.
Bolu’da 50’nci Yıl İlkokulu ve Ortaokulu öğretmen ile öğrencileri, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlama töreni için tiyatro oyunu sergiledi. Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’un fethinde gemileri karadan yürüttüğü anların canlandırıldığı oyun ilgiyle izlendi. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle ‘Bayrak Yürüyüşü’ isimli tiyatro oyunu minik öğrenciler tarafından sergilendi. Oyunda cepheye kadınların erzak ve mühimmat taşıması ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün canlandırıldığı sahneler salonu dolduran binlerce kişi tarafından ayakta alkışlandı. TBMM’nin açılmasının ardından yaşanan davullu zurnalı coşku da oyuna yansıtıldı. Diğer yandan oyunda Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethederken gemileri karada yürütmesi canlandırıldı. Öğrenci ve öğretmenlerin salona getirilen maket gemiyi yürütmeleri beğeni topladı.