Güncelleme Tarihi:
İstanbul'da sivrisinek ısırığı nedeniyle hastanelere başvuranların sayısı gün geçtikçe artıyor. Uzmanların uyarılarda bulunduğu sivrisinek türleri arasında 'Culex' sineği de yer aldı. Peki, culex sivrisineği nedir, nasıl korunulur?
Culex, insan ve hayvanlarda bazı hastalıkların vektörü olan bir sivrisinek cinsi. Batı Nil virüsü de bu sivrisineklerin vektörlük yaptığı hastalıklar arasında.
Uzmanlar, Batı Nil Virüsüne 'Culex' türü sivrisineklerin vektörlük yaptığını ve bunların göçmen kuşlar, uçak ve gemilerle taşınabileceğini belirtiyor.
Yaygın ev sivrisinekleri olarak da bilinen büyük bir sivrisinek grubu olan Culex , Batı Nil ateşi, St. Louis ensefaliti ve Japon ensefaliti ile kuş ve atların viral hastalıklarına neden olan virüsleri yayan başlıca vektörlerdir. Culex sivrisinekleri ayrıca paraziter hastalık lenfatik filaryaz ve bakteriyel hastalık tularemiyi de bulaştırabilir.
Culex sivrisinekleri uzun mesafelere uçmazlar ancak 3,2 km'ye kadar uçabildikleri bilinmektedir.
Bazı Culex sivrisinekleri kuşların yakınında yaşamayı ve ısırmayı tercih eder. Diğer hayvanlar yakınlarda olmadığında insanları ısırırlar.
Culex hayvanları ve insanları ısırdığı için açık havada veya evlerin yakınında yaşarlar.
Yetişkin dişi sivrisinekler, tatlı veya durgun su yüzeyine yumurta bırakır. Su kaynakları, variller, at olukları, süs havuzları, bakımı yapılmamış yüzme havuzları, su birikintileri, dereler, hendekler ve bataklık alanları içerebilir. Bu nedenle özellikle ev çevresinde durgun su bırakmamalı, bu alanlardan uzak durulmalı ve yüzme havuzlarının bakımlarının tam yapıldığından emin olunmalıdır.