Güncelleme Tarihi:
1- Tarkan ve Şımarık
90’lar patlamasının en önemli temsilcilerinden Tarkan, bütün bu popülerliği başka bir safhaya taşıyabilen nadir isimlerden oldu. 1997 yılında yayınlanan sözleri ve müziği Sezen Aksu’ya ait olan parça bir anda dünya çapında yayıldı ve Tarkan’a yurtdışının kapılarını açtı. Tarkan’a ‘Megastar’ lakabının verilmesine neden olan parçanın Arapça’dan İngilizce’ye birçok versiyonunu bulabilirsiniz.
2- Little Lucy, Erol Büyükburç
Türkiye’nin ilk ‘kült’ şarkıcısı olarak sayılabilecek olan Büyükburç, 50’li yılların ortalarından itibaren başladığı batı müziği çalışmalarını 1961 yılında çıkardığı Little Lucy plağı ile zirveye taşır. Türkiye için yepyeni bir kapının açılmasını sağlayan bu plak ile çığlık atan geç kız kavramı da ülkemize gelmiştir.
3- Altın Mikrofon Yarışması
Hürriyet Gazetesi’nin 1965 yılında yapmaya başladığı yarışma sayesinde hayatımıza muhteşem sanatçılar ve müzikler girdi. Yükselen müzikal kalite ile yabancı şarkılara Türkçe söz yazarak plak yapma modası biraz duruldu ve özgün bestelerin ve türkülerin yeniden yorumlanmasıyla ortaya hepimizin halen ezbere bildiği melodiler çıktı.
4- Academie Charles Grass
Ödülü, Moğollar Altın Mikrofon Yarışması’nda isimlerini duyurduktan sonra Anadolu-pop türünde yaptıkları çalışmalarla uluslararası başarı kazanan Moğollar, ülkemiz için o dönemde rüya gibi gelen bir başarıya imza atarlar. 1971 yılında Fransa’da kazandıkları bu ödülden sonra ülkemize geri dönen grup, Selda Bağcan, Barış Manço ve Cem Karaca gibi dev isimlerle çalışmalar yaparak hayatımızda çok özel bir yer edinirler.
5- Eurovision Yarışması çılgınlığı
1975 yılında başlayan ve hepimizin ekrana kitlenmesine sebep olan bu yarışma, politik görüşlerimizden müzikal zevkimize kadar birçok konuda bizleri etkilemiştir. Türkiye elemeleri ayrı, uluslararası yarışması ayrı heyecan yaratan yarışmada Ajda Pekkan’dan MFÖ’ye, Kayahan’dan Semiha Yankı’ya kadar birçok sanatçı şansını denedi. Sonuçlar genelde hüsran da olsa bir sonraki yıl yine herkes ekran başında bir umut bekledi.
6- 90’lar pop patlaması
80’lerde Eurovision’un da etkisiyle üretim patlamasına giren Pop müziğimiz, 90’ların başında Yonca Evcimik’in ‘Abone’si ve klibiyle başka bir yola girdi. Televizyonların çok kanallı olması ve devlet denetimden uzak kalmaları sayesinde sayısız yetenekli ses albümler yaptı. Bu isimler arasında kimler yok ki. Saçlar uzadı, küpeler ve bandanalar takıldı, denizlere açılındı, New York sokaklarında koşuldu. Bazıları unutuldu ama bazılarını halen duyduğumuz anda eşlik etmeye başlıyoruz.
7- Sertap Erener’in Eurovision’u kazanması
2003 yılı Türk müzik tarihinin en önemli başarısını bize getirdi. Yıllardır artık bıkkınlıkla karışık izlediğimiz yarışmaya bu sefer İngilizce bir parçayla katılarak şansımızı denedik. Sertap Erener’in muhteşem sesi ve yorumuyla ‘Everyway That I Can’ şarkısı Letonya’daki yarışmayı birinci bitirdi. Durumun özelliğini anlatmak için Sertap Erener’in yurda dönüşünün canlı olarak televizyondan verildiğini, dönemin başbakanının onu kapıda karşıladığını ve eline mikrofon alarak apronda onu bekleyen gazeteci ve hayranlarına şarkıyı uçağın kapısında tekrar söylediğini hatırlatmamız yeterli olacaktır.