Güncelleme Tarihi:
Yaklaşık 400 bin kişiyi mağdur ederek milyonlarca dolarla Arnavutluk’a kaçtığı iddia edilen Kripto para borsası Thodex’in sahibi Faruk Fatih Özer’in kaçışının ardındaki sır perdesi aralanıyor.
Faruk Fatih Özer kimseye haber vermeden salı günü İstanbul Havalimanı’ndan uçağa binerek Arnavutluk gitti. Thodex kullanıcıları sosyal medyadan dolandırıldıklarına dair mesajlar paylaşmaya başlamıştı. Ağabey Güven Özer ise son dakikaya kadar evinde bekledi.
Operasyon yapılmadan bir gün önce Hürriyet’e yaptığı açıklamada, kardeşi için “Bizi de vurup gitti” dedi. Bu kırılma noktası oldu. Haberler iyice yayılınca, aile üyelerinin tümü evlerini boşaltarak terk etti. Polis ekiplerinin operasyona başladığı saatlerde aradığımız Güven Özer, üzgün bir sesle “Konuşmak istemiyorum” diyerek telefonu kapattı. Telefonuna bir daha da ulaşılamadı.
Uluslararası Kriminal Polis Teşkilatı olan Interpol'ün kırmızı bültenle arananlar listesine Fatih Faruk Özer'in eklenmesiyle aranan Türklerin sayısı 30'a yükseldi.
Interpol'ün internet sitesinde yer alan ve 2 sayfadan oluşan güncel arananlar listesinde toplam 30 Türk vatandaşı bulunuyor. Liste de en dikkat çeken isimler arasında "Tosuncuk" olarak bilinen Mehmet Aydın da var. Mehmet Aydın, 2016'da "Çiftlik Bank" CEO'su olarak Türkiye'de büyük bir üne kavuşmuş ardından dolandırdığı paralarla yurtdışına kaçmıştı. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hakkında soruşturma yürüttüğü Aydın'ın 132 bin 222 kişiden 1 milyar 139 milyon 972 bin 622 lira topladığı tespit edildi. Mehmet Aydın'ın ağabeyi Fatih Aydın da aynı suçtan bu listede yer alıyor.
Interpol'de aranan 30 kişinin bazıları ise hem Türk vatandaşlığını hem de başka bir ülkenin vatandaşlığını elinde bulunduruyor.
Listedeki 30 Türk'ten 9'u uyuşturucu bağlantılı suçlardan aranıyor. Listede en çok işlenen suçlardan ikinci sırada ise 8 kişinin arandığı cinayet yer alıyor. 8 kişi ise yüz kızartıcı suçlar olan dolandırıcılık ve benzeri suçlardan aranıyor. Geri kalan 5 kişi ise yasa dışı silah kullanımı, düzene karşı suç, zina, cinsel suçlar, yasa dışı örgüte katılım ve ulusal sağlık ve çevreye karşı suçlardan listede yer alıyor.
İnterpol'ün kırmızı bültenle aradığı Türkler şöyle:
Mahmut Özcan, Faruk Bektaş, Ömer Faruk Erişen, Redzhep Shaban Murad, Metin Şahin, Krasimir Todorov Mihaylov, Eniz Cengel,
Hasan Aydan Bekir, Nikola Miladinov Asenov, Metin Şahin, Vedat Vurgun, Yakup Özçoban, Tuncay Er, Mehmet Karakaş, Gürhan Gürkan Al, Murad Hanif, Ünal Öztürk, Raşit Tuncer, Yusuf Erçin Sönmez, Ergin Özdemir, Sultan Umakhanov, Cengiz Akın, Cumali Ata,
Mehmet Aydın, Fatih Aydın, Ertal Hatjiali Emanet, Ahmet İsmail Kablan, Serdal Adak, Engin Yalçın, Fatih Faruk Özer.
Öte yandan, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca olayla ilgili başlatılan soruşturma ardından şirket sahibi hakkında kırmızı bülten çıkarılmıştı. Olayın son dakika gelişmeleriyle ilgili Başsavcılıktan açıklama geldi.
Başsavcılık açıklamasında şunları kaydetti:
"THODEX adlı kripto para borsasında hesapları bulunan kişilerin hesaplarına erişilemediği ve şirket sahibinin yurtdışına kaçtığı yönünde ihbar alınması üzerine Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından derhal soruşturma başlatılmıştır.
Soruşturma kapsamında şirket sahibi olan şüpheli F.F.Ö'nün 20.04.2021 günü yurt dışına çıktığı resmi belge ve kayıtlarla doğrulanmış, ayrıca şirketin resmi adreslerinde herhangi bir faaliyet olmadığı belirlenmiştir.
Temin edilen ilk bilgilere göre bu firmanın 2017 yılında F.F.Ö. tarafından Koineks Teknoloji A.Ş. ismiyle kurulduğu ve 2020 yılında da yurt dışına açıldığı, Koineks ismiyle kurulan şirketin ismini THODEX olarak değiştirdiği, 120'den fazla ülkede faaliyet gösterdiği belirlenmiştir.
Cumhuriyet Başsavcılığımızın talebi üzerine İstanbul Anadolu 4. Sulh Ceza Hakimliğinin 2021/2680 sayılı kararıyla şüpheli F.F.Ö. hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmış ve şahsın uluslararası düzeyde (kırmızı bültenle) aranıp yakalanmasını sağlamak amacıyla gerekli adli girişimler yapılmıştır.
Mahkeme kararı üzerine Adalet Bakanlığınca gerekli yasal prosedürler işletilerek şahıs hakkında kırmızı bülten çıkarılmış, Arnavutluk'a gittiği belirlenen şahsın Arnavutluk'tan iadesi istenmiştir.Ayrıca adı geçen şirkete ve şüpheli şahsa ait banka hesaplarına tedbir konulmuştur. Adı geçen şirket bünyesinde çalıştığı belirlenen 80 kişinin yakalanması, bu kişiler nezdinde bulunan suç eşyalarına el konulması ve dijital materyallerin incelenmesi amacıyla kolluk ekiplerine gerekli talimat verilerek 9 ilde eş zamanlı operasyon yapılmıştır. Şu an itibariyle 65 şüpheli şahıs yakalanmıştır.
Soruşturma kapsamında maddi gerçeğin her yönüyle açığa çıkarılmasını ve tüm sorumlular hakkında yasal işlemlerin yapılmasını temin amacıyla gereken tüm işlemler aralıksız olarak ve titizlikle sürdürülmektedir."
Polis ekipleri Güven Özer ve ailesinin yaşadığı Kurtköy’deki adresleri bastı. Ancak adreslerde kimse bulunamadı. Güven Özer’in, Kurtköy’deki Beyazavler Sitesi’nde bulunan evi 2 yıl önce kiraladığını anlatan site bekçisi Ali Nakay, “En son geçtiğimiz salı günü gördüm. Akşam saatinde siyah takım elbiseli bir kişi geldi. Bahçede bir süre konuştuktan sonra birlikte ayrıldılar. Ondan sonra görmedim. Eşi ve iki çocuğunu alıp buradan ayrılmış. Sabah erken saatte gelen polis ekipleri de evde kimseyi bulamadı” dedi.
Faruk Fatih Özer’in hakkında yakalama kararı olan babası Zülküf Özer, oğlunun dolandırıcılık yaptığına inanmadığını, tanıyan kimsenin de ihtimal vermediğini söyledi.
Baba Özer şunları anlattı: “Olan biteni televizyonlardan öğrendim. Kendisiyle görüşemedim. Beni aramadı. Ben böyle bir şeye hiç ihtimal vermiyorum, tanıyanlar da vermiyor. Pazar günü iftar için geldi, birlikte iftar yaptık. Biraz durgundu. Ufak tefek sorunları olduğunu söyledi. ‘Dua edin’ dedi. ‘Bir tane ortak bulabilirim’ dedi.
Oğlum bizimle yaşıyordu. Bize gideceğini falan söylemedi. Eşyasını da toplamadı. Pandemi süresinde evde yaşlılarımız olduğu için eve pek gelmezdi. Maslak’taki evde kalıyordu.”
Yaklaşık 2 milyar dolarla kaçtığı iddia edilen Faruk Fatih Özer’in, yatırımcıların paralarını nasıl aldığı ise henüz netleşmiş değil. Ancak oluşturulan sisteme bakıldığında uzmanlar konu ile ilgili bazı tahminlerde bulunuyor.
Buna göre yatırımcıların aldığı kripto paralar aracı kuruluşun veri merkezinde saklanıyor. Thodex de kripto paralara yatırım yapmak isteyenler hizmet veren bir aracı kuruluş konumunda. Burada da yatırımcılar kripto para almak için Thodex’e fiziki para yatırıyor. Yatırılan paralar aracı kurumun banka hesabında toplanıyor. İşte bu nokta bazı tehlikeleri de beraberinde getiriyor.
Uzmanlara göre bu hesaplara yatırılan fiziki ya da kripto paralar şirket inisiyatifine bırakılmış oluyor. Özer’in de bu boşluktan faydalanarak yatırımcıların paralarını kendi hesabına aktardığı ve aldığı paralarla yurtdışına kaçmış olabileceği iddia ediliyor.
1993 doğumlu Faruk Fatih Özer’in babası Zülküf Özer Kocaeli’nde memurdu. Çocukluğu Darıca’da geçti. Lise 2’de okulu terk etti, çalışmaya başladı. Bilgisayara çok meraklıydı. Bilgisayarla internet üzerinden ilk yaptığı iş oyun sitesi kurmak oldu.
Daha sonra da kripto para işine girdi. Kısa sürede büyük bir servete erişti. Ağabeyi Güven Özer ve kız kardeşi Serap Özer’i de yanına aldı.
Faruk Fatih Özer kullandığı lüks arabalar, iyi giyim-kuşamı, düzgün konuşmasıyla kısa sürede çok sayıda kişinin güvenini kazandı. Sosyal medya hesabından satın aldığı lüks yatlar ve otomobillerle fotoğraflarını paylaştıkça, kolay para kazanma heveslilerinden daha fazla para topladı. Son olarak Maslak’ta kiraladığı bir rezidansta kalıyordu.
Faruk Fatih Özer yurtdışına çıktıktan sonra ise whatsapp grubundan şirket çalışanlarıyla sabaha kadar yazışmayı sürdürdü. Özer mesajlarında “Korkmayın, panik yapmayın, her şey normale dönecek. Sizi mağdur etmeyeceğim” dedi. Mesajlar daha sonra kesildi.
THODEX sistemi üzerinden binlerce lira para kaybeden mağdurlar ise gün boyunca şirketten yetkili birilerine ulaşmaya çalıştı. Mağdurlardan Caner Şen polis operasyonu yapıldığı sırada ağabey Güven Özer’i telefonla aradı. Caner Şen, “Güven’i görüntülü aradım. Telefonu açtı. Beni görünce ağlamaya başladı. ‘Her şey düzelecek merak etmeyin’ dedi. Sonra telefonu kapattı” dedi.
Kağıthane’de kendisi ve müşterilerinin parasıyla Thodex üzerinden kripto para aldığı iddia edilen 50 yaşındaki emlakçı Caner Ünal, tüm parası gidince ofisinde başına tabancayla ateş ederek intihar etti.
İddialara göre, intihar eden Ünal’ın önündeki bilgisayarda kripto para ekranı açıktı. Polisler, bilgisayarına incelenmek üzere el koydu. Ünal’ın işyeri komşularından Bahattin Yılmaz yaşananları, “Geçen hafta evini satıp kripto paraya yatırdığını söylemişti. Olay sabahı da dükkana uğradı, çok zararı olduğunu söyledi. 1 saat sonra silah sesi duyduk” diye anlattı. (Aydemir KADIOĞLU)
THODEX firmasında 750 bin lira değerinde kripto parası bulunduğunu söyleyen müteahhit Kadir Ceylan ise sokağa çıkma yasağına rağmen Göztepe’de bulunan şirket adresine gelerek bilgi almak istedi.
Ceylan, “Yaklaşık 2 yıldır kripto para alıyorum. Faruk Fatih Özer’i de tanıyorum. Yaşı küçük olmasına rağmen çok kibar bir çocuktu. Zehir gibi kafası vardı. Bu da bize ders olsun. Küçük bir çocuğun güler yüzüne kandık” diye konuştu.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye’nin gündemine oturan Thodex olayına ilişkin “Şu anda maliyetinin ne kadar olduğunu bilmemekle birlikte burada bir olayla karşı karşıyayız. Günler geçtikçe bunun etkilerinin ne olduğunu hep beraber göreceğiz. Tabii bu olay duyulur duyulmaz gerekli hukuki tedbirler ve ihtiyati tedbirler alındı” açıklamasını yaptı.
Bakan Soylu, “Şahsın Türkiye bankalarındaki 31 milyon lirasına el konuldu” dedi.