Güncelleme Tarihi:
Enginar, kolesterolün arterlerde birikmesini ve tansiyonun yükselmesini önler. Potasyum açısından zengin bir sebze olan enginar kalp krizi ve felce karşı koruyucudur.
Enginar, safra kesesinde tıkalı durumdaki kanalları açıp safra salgılarının artmasını sağlayarak besinlerin sindirimini kolaylaştırır. Ayrıca enginar, kabızlık, ishal, karın ağrısı, mide yanması, gaz sorunlarını azaltır.
İçerdiği polifenoller ile kanser oluşumuna neden olan serbest radikallere karşı koruyucudur. Araştırmalar enginarın içeriğindeki polifenollerin kanserin etkisini yavaşlattığını ve kanserli dokuyu küçülttüğünü ortaya koymuştur. Enginarın kanser üzerindeki etkisinde C vitamininin payı fazladır.
Enginar içerdiği lifler sayesinde glikozun kana karışmasını yavaşlatarak insülin dengesini sağlar.
Demir eksikliğine bağlı olarak hemoglobin üretilememesiyle yorgunluk, halsizlik ve soluk benizliliğe sebep olan kansızlığa karşı enginar bitkisel demir sağlayıcıdır.
Düşük kalori değeri ve idrar söktürücü etkisi ile kilo vermeyi kolaylaştırır.
100 gramı yaklaşık 60 kalori olan enginar kolesterol değeri düşük; lif, vitamin ve mineral zengini bir sebzedir. Enginar, magnezyum, kalsiyum, potasyum, bakır, çinko, demir, C, A, E, D, K vitamini, tiamin, riboflavin, niasin, folat, B6 ve B 12 vitaminleri içerir.
Yaprakları açık ve yaygın olan enginar bayat, sapında esmer lekeler olan enginarın orta bölümü çürüktür. İyi enginar ağır, yaprakları sık, ortası sert ve tüysüzdür. Temizlenmesi için yaprakları çıkarılmalı, tüyleri ayıklanarak limon suyuna batırılıp kararması önlenmelidir.
Temizlenmiş şekilde alınmış enginarlar vitaminleri kaybetmemesi için çabuk tüketilmelidir. Taze enginarın taze kalması için sapları kesilmemelidir.
Fotoğraflar: İngimage