Güncelleme Tarihi:
Kent yazarı, gurme ve gazetecilerden oluşan büyük jüri seçti
Deniz Alphan – Yemek yazarı
Hülya Ekşigil – Yemek kültürü yazarı
Ebru Erke –Milliyet gastronomi yazarı
Onur Yazıcıoğlu – Mide Lobisi kurucusu
Erdal İpekeşen – Doğan Burda Ankara temsilcisi
Senem Bal Ay – İstanbul Life Yayın Yönetmeni
Aynur Tartan – Hürriyet Cumartesi yazarı
Çağdaş Ertuna – Milliyet kent yazarı
Cenk Girginol – Kahve eğitmeni, gastronomi yazarı
1. Limonun en tatlı hali
LİMONATA
Ayaküstü atıştırabileceğiniz büfelerden şık restoranlara her yerde bulabilirsiniz ama jürimizin önerdiği yerlere sırf onun için tekrar tekrar gitmek isteyeceksiniz. Hülya Ekşigil ve Çağdaş Ertuna, The House Cafe’lerin naneli limonatasından vazgeçmiyor. Aynur Tartan klasik takılanlara İzmir’den Reyhan Pastanesi’ni, alternatif arayanlara Bozcaada’daki Madam Niça’nın lavantalı versiyonunu tavsiye ediyor. Erdal İpekeşen’in tercihi Ankara’daki DownTown Food Club’ın fesleğen ve çilekli limonatası. Ebru Erke’ye göre en nefisi, İstanbul Beşiktaş’taki TRC American Diner’ın kuşburnu taneli acılı limonatası. Onur Yazıcıoğlu ise Eskişehir’de Karakedi Bozacısı’nı, İstanbul’daysa Kadıköy Park Büfe ve Moda Pasifik Pastanesi’ni öneriyor. The House Cafe: 444 48 42
2. İçmeden ayılamıyoruz
SOĞUK KAHVE
Kahve uzmanı Cenk Girginol, İstanbul’dan önerilerini şöyle sıralıyor: Petra Coffee’nin fındık sütlü ‘iced latte’si, Coffeetopia’nın kaliteli çekirdeklerle 12 saatte hazırlanan ‘cold brew’u, Federal Coffee’nin çikolata parçacıklı ve aroması yüksek ‘chocolate Oreo frappe’si. Çağdaş Ertuna, Kronotrop’un ‘Kyoto cold drip’ini tavsiye ediyor. Deniz Alphan, Hülya Ekşigil ve Senem Bal Ay; İstanbul, İzmir ve Bursa’da şubeleri bulunan MOC’u söylüyor. Ebru Erke ise Göktürk’teki Yasemin&Tuncel’in dondurmalı-kahveli içeceği ‘affogato’nun müdavimi. Petra Coffee: (0212) 356 10 53
3. Bir de böyle için
BUZLU ÇAY
Çağdaş Ertuna, İstanbul Zorlu AVM’deki Cantinery’nin hibiskuslu buzlu çayını, Hülya Ekşigil ise Topağacı’ndaki Chado’dan alıp evde hazırlayabileceğiniz soğuk çay karışımlarını öneriyor. Ebru Erke’nin tercihi İstanbul Maslak’taki Melez Tea Lab’in hibiskus, limonotu, ananas ve narenciyeden oluşan çeşidi Tahiti. Aynur Tartan’ın listesindeyse Zai Bodrum’da ‘berry punch’, Alaçatı Avlu’da tarçınlı-elmalı soğuk çay ve İzmir Alsancak’taki B’ready’nin buzlu çayları var. Melez Tea Lab: (0212) 229 29 69
4. Biraz ondan, biraz bundan
MEYVELİ KARIŞIMLAR
Sadece serinlik değil enerji de veren bu karışımlar için Aynur Tartan’ın önerisi İzmir’deki Umami’nin soğuk sıkım meyve suları. Erdal İpekeşen ise tam bir meyveli içecek tutkunu. İlk önerisi Türkiye’de 48 şubesi bulunan Big Chefs’lerde içebileceğiniz Energizer (çilek, muz ve portakal) ya da Maximizer (kivi, elma ve ananas). Diğer tavsiyeleri ise Ankara’dan: Luppa’da limon-çilek karışımından oluşan frozen, Cafemiz’deyse böğürtlen, siyah üzüm ve mangoyla hazırlanan punch. Big Chefs: (0850) 214 73 05
5. Köpüğü bol olsun
AYRAN
Ebru Erke, İstanbul Ataşehir ve Kadıköy’deki döner lokantası Tatar Salim’in kendi yaptıkları ve sonra ekşittikleri yoğurtla hazırladıkları ayranın müdavimi. Onur Yazıcıoğlu ise “Mardin’in eski şehir tarafındaki sokaklarda, metal bardaklarda servis edilen muhteşem ayranlardan içmeden ölmemek lazım. İlle bir mekân derseniz bu kentteki Kebapçı Rıdo’nun ayranı da muhteşemdir” diyor. Yazıcıoğlu’nun bir önerisi de Adana’da içtiği acılı ayran. Deniz Alphan ise tatilcilere sesleniyor: “Yolda mola verdiklerinde mutlaka Susurluk ayranı içmeliler.” Tatar Salim: (0216) 408 26 26
6. Bir enerji klasiği
MUZLU SÜT
Türkiye’de buz gibi muzlu sütüyle tanınan yer, Adana’nın meşhur Kazım Büfe’si. 1938’de aile bireylerinin sırtında vişne suyu satarak başladığı işleri, bu içecekle onları ülke çapında bilinir hale getirdi. Ebru Erke ısrarla öneriyor, Aynur Tartan “Bardak bardak içilir, her daim özlenir” diyor. (0322) 458 29 46
7. Buzzzz gibi!
KARADUT SUYU
Yazın her köşe başında bu tabelayı görürüz ama en iyisini Onur Yazıcıoğlu anlatıyor: “Yeme-içmeciler için tapınılacak mekânlardan biri kuşkusuz Sığacık Pazarı. Köylülerin sıra sıra açtığı tezgâhların değişmezi karadut suyunun katkısız olanını gördüğünüz an düşünmeyin, için.”
8. Geleneksele saygı
ŞERBET VE ŞIRA
Hülya Ekşigil, yeni ve değişik tatların bulunduğu İstanbul Kadıköy’deki Çiya’da mevsim şerbetlerini tavsiye ediyor. Onur Yazıcıoğlu ise Kadıköy’ün eski işletmelerinden Ahmet Usta Islama Köfte’deki şıranın harika olduğunu söylüyor. Çiya: (0216) 330 31 90
9. Taze meyvelerin gücü
KOMPOSTO
Hep karıştırılır, bir de biz söyleyelim: Kuru meyvelerden yapılırsa hoşaf, tazelerle hazırlanırsa komposto... Meyvelerin en çeşitli ve lezzetli olduğu az aylarına haliyle buz gibi komposto yakışır. Çok iyi ayarlanmış su-meyve oranıyla, Kemerburgaz’daki Kardeşler Lokantası’nın çilek kompostosu listenizde olsun. (0212) 360 13 85
10. Türk usulü smoothie
KAR ŞERBETİ
“Özellikle Batı Antalya yöresinde sıklıkla rastlanan bu şahane serinletici, bir tür smoothie olarak da kabul görebilir” diyor Onur Yazıcıoğlu: “Yol kenarlarında, sanayi bölgelerinde bir fıçı içinde, dağların zirvelerinden gelen karla, o an en kolayda hangi meyve varsa, şekerle birlikte karılarak yapılıyor. Ben en iyisini Demre Sanayi Çarşısı’nda seyyardan aldım.”