Güncelleme Tarihi:
AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Gençlerimize müjde vermek istiyorum. Öğrenci affı teklifini önümüzdeki günlerde Meclis'e sunuyoruz. Eğitimlerini bırakma mecburiyetinde kalanlara dönüş yolu açılıyor" demişti. Bu gelişmenin ardından araştırmalar hız kazandı. İşte, bu konuya dair son gelişmeler...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ve çeşitli nedenlerle üniversitelerden ilişiği kesilen öğrencilerin yeniden eğitimlerine devam etmelerinin önünü açan yasa teklifinin de bu hafta TBMM Başkanlığı'na sunulması bekleniyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bir süredir üzerinde çalıştığımız öğrenci affı teklifini önümüzdeki günlerde Meclisimizin takdirine sunuyoruz. Bu teklif, lisans, yüksek lisans, doktora seviyesindeki öğrencilerimizden eğitimlerini bırakmak mecburiyetinde kalanlara belirli şartlarda okullarına dönüş yolunu açıyor” demişti.
AK Parti Grup Başkan Vekili Emin Akbaşoğlu ise "Üniversite öğrencilerimiz ile ilgili bir çalışma yapıyoruz. Yüksek öğretim kurumlarıyla ilişiği kesilen üniversite öğrencilerimize, lisans, yüksek lisans ve doktora seviyesinde çeşitli nedenlerle eğitim öğretim hakkı sona eren öğrencilerimize, öğrenci affıyla eğitim öğretim haklarına tekrar geri dönebilmeleri imkanı getiren çalışmayı başlattık. Bunun detaylarını daha sonra kamuoyuyla paylaşacağız. Ve 2022-2023 eğitim öğretim yılında üniversite öğrencilerimize lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencisi olabilme imkanı tekrar kazandırmak süratiyle bu haklarını kullanabilme imkanını düzenleyen bir yasal düzenlemeyi inşallah temmuz ayından önce teklife dönüştürerek yasalaştırmayı arzu ettiğimizi ifade etmek isterim" diye konuşmuştu.
Düzenleme için 2018 yılındaki öğrenci affının temel alınması planlanıyor. Buna göre, terör suçundan hüküm giyenler aftan yararlanamayacak.
Öğrenci Affı; terör suçundan hüküm giyenler, terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı nedeniyle ilişiği kesilenler hariç, her ne sebeple olursa olsun ilişiği kesilenler ile bir programı kazandıkları halde kayıt yaptırmayan yükseköğretim kurumlarının bütün öğrencilerini (hazırlık, intibak, önlisans, lisans tamamlama, lisans, lisansüstü, Birinci ve İkinci Öğretim, TUS, DUS, EUS) kapsamaktadır. Kapatılan veya öğrenci alımı durdurulan program veya yükseköğretim kurumlarından ilişiği kesilen öğrenciler de aftan yararlanabilecektir.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yapılan açıklamada, aftan yararlanabilecek toplam öğrenci sayısının 4 milyon 200 binden fazla olduğu belirtildi. Ancak aftan henüz kimlerin yararlanacağı net olarak bilinmiyor. Açık öğretim sisteminde üst üste dört dönem kayıtlarını yenilemedikleri için programla ilişiği kesilen 1 milyon 848 bin 919 öğrenci, okudukları programdan azami sürenin dolması nedeniyle ilişiği kesilen 596 bin 530 öğrenci bulunuyor. Üniversite, fakülte, enstitü ya da program ismi değişikliğinden dolayı aktarım yapılan 839 bin 319 öğrencinin de af kapsamına girmesi bekleniyor. 63 bin 539 öğrenci de Yabancı Dil Hazırlık sınıfındaki başarısızlık nedeniyle af bekliyor.