Güncelleme Tarihi:
Her ilk gibi, ilk uçak yolculuğu da küçük bir tedirginlik yaratır. Aslında otobüs ile seyahatten çok da farkı olmayan uçak yolculuğu hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için sıraladık.
Özel havayollarının kurulması ile uçak bileti fiyatları havayolları arasında kıyasıya rekabet ile sunuluyor.
Uçak bileti satın alırken en uygun fiyata seyahat etmek için hangi havayolunu tercih edeceğinizi karşılaştırma siteleri aracılığı belirleyebilirsiniz.
İnternet üzerinden alacağınız bilet için cep telefonunuza gelen mesaj ve nüfus cüzdanınız ile havalimanına gitmeniz ve ardından ilgili havayolunun ofisine uğrayarak check-in yaptırmanız yeterli olacaktır. Bu esnada elinizde herhangi bir bilet olmasına gerek yoktur.
Uçak yolculuğunuz sırasında yanınıza iki tür bagaj alabilirsiniz. Normalde yolcu bagajı olarak adlandırılan ve genellikle 15-20 kg’ya kadar ücretsiz olarak uçak altında sizin adınıza taşınan bu bagajı, görevlilere check-in sırasında teslim ederek uçuş sonrasında alabilirsiniz.
Kabin bagajı ise uçuş sırasında yanınıza alabileceğiniz bagajdır.
Bu el çantanıza ilave küçük bir valiz olabilir. Ağırlık değil ebat sınırı vardır.
Eğer yolcu bagajınız 15-20 kg’yi geçiyorsa kalanları ilave ücret ödememek için kabin bagajınız ile taşıyabilirsiniz. Ya da yanınıza alacağınız eşyalar fazla değilse sadece kabin bagajı ile seyahat edebilirsiniz.
Çünkü uçuş sonrası gideceğiniz yere vardığınızda yolcu bagajınızın gelmesini bir süre beklemeniz gerekecek.
Bu arada yanınıza sabun satıyorum diye kaslı bi adam gelirse inanmayın. O sizsiniz.
Uzun uçuşlarda cam kenarına oturmayın. Otobüs değil bu, camdan bakıp görecek bir şey yok.
koridor kenarına oturun ki, hem koridora ayağınızı uzatırsınız , hem de kafanıza göre kalkar oturursunuz.
Güvenlik kontrolünü de geçtikten sonra uçuş kartınızda yazan kapıya doğru ilerleyiniz.
Kapı numarası ile birlikte gideceğiniz yer ve uçuş numarasını kontrol ettikten sonra sizi uçağa almalarını bekleyebilirsiniz artık. Bazı durumlarda uçağa doğrudan biniyor olurken bazı durumlarda ise havalimanı otobüsleri ile uçağa götürebilirsiniz.
Özellikle büyük havalimanlarında uçak pistinin olduğu bölgede görevliler haricinde yolcuların yürüyerek uçağa gitmesine izin verilmez.
Kapıdaki görevliler zamanı geldiğinde sıra ile uçağa binmenize yardımcı olacaklardır. Onların yönlendirmesini takip etmeniz yeterlidir.
Bu sırada da uçuş kartınızı ve nüfus cüzdanınızı zamanı geldiğinde görevliye göstermek üzere yanınızda hazır bulundurunuz.
Yanınızda bir adet kulak tıkacı bulundurun.Ağlayan bebekleri seviyorsanız o başka..
Uçakla yapılacak uzun menzilli yolculuklar her zaman en güvenli yol olmuştur.
Bundan 30 yıl önce ölümlü kaza oranı her 252 milyon kilometre uçuşta birdi. Günümüzde ise sektörün gelişimiyle birlikte uçakla yolculuk ve uçuş sayısıda arttı.
Teknoloji ve eğitim de gelişti. Bu birlikteki müthiş gelişme kaza oranını düşürdü. Bu gün kaza oranı 2 milyar 520 kilometrede bir. Yani 30 yıl aradan sonra artan uçuşlara rağmen havacılık 10 kat daha güvenli hale geldi.uçakta ölme ihtimalinizin sekiz milyonda birdir bunun da yataktan düşerek ölme ihtimali ile aynı olduğunu unutmayın.
Dış hatlara uçuyorsanız the terminal adlı filmi izlemeyin.
Uçakta koltuğunuza oturduktan sonra kabin bagajınızı koltukların üzerinde bulunan dolaplara yerleştirebilirsiniz.
Uçak içerisinde uyulacak kurallar, uçağın ne zaman havalanacağı, ne zaman varacağı, gideceğiniz yerdeki hava durumu gibi tüm bilgiler artık size anons ediliyor olacak.
Bundan sonrasında anonsları dinleyerek uçak yolculuğunuzun keyfini çıkarabilirsiniz.
Uçak yere indikten sonra uçağın kapısı açılana kadar bekleyiniz. Diğer yolcuları takip ederek yolcu bagajınızın geleceği salona kadar gidebilirsiniz.
Burada bir süre bagajınızı beklemeniz gerekecek. Bagajınızın nereye geleceğini ise tabelalar aracılığı ile ayırt edebilirsiniz.