HAŞİMATO HASTALARI HANGİ BESİNLERİ TÜKETMELİ?
Haşimato hastaları beslenmelerine dikkat etmeli. İşte Haşimato hastalarının tüketebileceği besinler:
Probiyotikler: Yararlı bağırsak bakterileri Haşimato hastalarında tiroid inflamasyonunu azaltır. En kolay ulaşılabilecek probiyotik yoğurt ve kefirdir.
Selenyum: Antienflamatuar ve antioksidan etkisi nedeni ile önerilmektedir. Selenyum içeren besinler şöyle sıralanabilir: Fındık, ceviz, ayçekirdeği, karaciğer, ton balığı, tuna balığı, somon, tavuk (göğüs), hindi, mantar, chia tohumu, ıspanak.
İyot: Tiroid hormonlarının sentezlenmesi için iyot gereklidir. Hastalara iyot takviyesi önerilebilir.
D vitamini: Haşimato hastalarında D vitamini eksikliği sıklıkla rastlanmaktadır. Dolayısıyla hastalar güneşlenmeyi ihmal etmemeli.
B vitamini: B5 ve B12 vitaminleri bağırsak-beyin aksını dengeleyen vitaminlerdir. Bu nedenle Haşimato hastaları için de önerilmektedir. B 5 tatlı patates, brokoli, avokado, mercimek, yoğurt, somon gibi gıdalarda; B 12 kırmızı et, ciğer, uskumru, somon, sardalya, peynir çeşitlerinde bulunur.