Güncelleme Tarihi:
Malatya doğumlu Yüksel Özkasap, 1966 yılında Almanya’ya göç edip Köln’e yerleşti. İlk 45’lik plağı Gülom’u yaptı.
‘Beyaz Atlı’ plağı, Türkiye’de 1 milyon barajını zorlayarak bu alanda en çok satış yapan dört 45’lik arasında yer aldı.
1960’lı yıllarda Almanya’da ‘Köln Bülbülü’ lakabıyla tanındı. Birçok parçasında Türkiye’ye olan özlemini, gurbeti ve ayrılık acısını işledi.
Kayseri’nin Yerlikuyu köyünde 1951 yılında doğdu. İlk 45’lik plağını 1967’de çıkaran Gülcan Opel, 1970’li yılların başında piyasaya sürdüğü ‘Gurbet Treni’ ile olay oldu. Bu plakla birlikte şöhreti Avrupa’ya kadar ulaştı.
Özellikle sıla hasretiyle yanan Almanya’daki gurbetçiler büyük ilgi gösterdi. Bu yüzden ona ‘Gurbetçi’ Gülcan Opel dediler. Bu ilgi üzerine, çok geçmeden ilk filmi olan ‘Gurbet Treni’nde başrol oynadı.
Aynı yıllarda Almanya’daki kaset yapımcılarınında gözdesi oldu. Avrupa’da kasetler doldurdu. Bu kasetlerde gurbet acısını dile getirdi. Sonraki yıllarda Almanya’da konserler verdi. Sanatçı yaşamını Antalya’da sürdürüyor.
Mürüvvet Kekilli’nin, Türkiye’de 1970’li yıllarda çıkardığı plak ve kasetleri, Almanya başta olmak üzere Avrupa’daki gurbetçiler tarafından da büyük ilgi görüyordu.
Gurbet temasını işlendiği Almanya’dan Döndüğün Zaman, Gurbet Ellerinde Gözlerim Yaşlı, Gurbette Ömrüm Geçecek, Dumanlı Dumanlı Oy Bizim Eller adlı şarkıları gurbetçiler arasında dilden dile dolaşıyordu.
16 Ağustos 1980’de teröristler tarafından evinde vurulan Kekilli, Türkiye’de askeri darbenin olduğu 12 Eylü 1980’de öldü. Öldüğünde 44 yaşındaydı.
‘Bu Akşam Ölürüm’ şarkısıyla şöhret olan Murat Kekilli’nin halasıydı.
Mihrican Bahar, Tokat’ın Beşdere köyünde 1941’de doğdu. Eniştesinin aracılığıyla İstanbul’a gitti ve bir konfeksiyon atölyesinde çalışmaya başladı. İşyerinde türkü söyleyip diğer işçilerin işi aksatmasına yol açtığı gerekçesiyle işten çıkarıldı. İşine son veren ustasının son sözleri “Tüm millet bırakmış işi gücü seni dinliyor. Hadi kızım sen git, ses sanatçılığı yap, ekmeğini oradan kazan” oldu.
Türkiye’de şöhret olmayınca 1966 yılında işçi olarak Almanya’ya geldi. Almanya’da düzenlenen ses yarışmasına katıldı ve birinci oldu.
Almanya’da söylediği Gurbet Ele Düştüm Çalışmak İçin, Hasta Düştüm Gurbet Elde, Gurbet Elde Garibim Doktor, Almanya’dan Yar Gelir gibi şarkılarıyla şöhret oldu. 1970 yılında Türkiye döndü. Türkiye’de de pek çok kaset ve plak yaptı.
1979’da çıktığı TRT ekranında söylediği ‘Başındaki Yazmayı da Sarıya mı Boyadın’ türküsü, bütün Türkiye tarafından tanınmasını sağladı.
Avrupa’daki Türk işçileri vatan hasreti çekerken, Türkiye’de bırakmak zorunda kaldıkları eşleri de onları özlüyordu.
İşte bu gerçek, Arap kökenli bir Adanalı olan Zehra Sabah’ın sesini Almanya’ya kadar ulaştırdı.
Eşlerinin yolunu gözleyen Türkiye’deki kadınlar için yazılan ‘Almanya Dönüşü’ adlı şarkı, memleketi Adana’da Arapça, Türkçe şarkılar söyleyen Zehra Sabah’ın şöhretini Avrupa’ya kadar taşıdı.