Güncelleme Tarihi:
Malezya Hava Yolları'nın 17 sefer sayılı uçuşu 17 Temmuz 2014'te Amsterdam'dan Kuala Lumpur'a doğru yol alıyordu.
Fakat MH17, Ukrayna-Rusya sınırı yakınlarında düşmüş ve uçaktaki 298 kişi yaşamını yitirmişti.
Uçağın, o dönem Ukrayna birlikleri ve Rusya yanlılarının çatıştığı bir bölgeye düşmesi akıllara uçağın vurularak düşürüldüğü olasılığını getirmişti.
Rusya merkezli haber ajansı Interfax, 33 bin feet irtifada yol alan uçağın BUK tipi füze ile düşürüldüğünü duyurmuştu.
Olayın ardından MH17 için uluslararası bir soruşturma ekibi görevlendirildi.
Soruşturma kapsamında Rusya, Hollanda'ya Rus radarlarından elde edilen verileri ve uçağı vuran füze hakkında bilgileri verdi.
Rus savcı ve siyasetçi Nikolay Vinnichenko, Rus haber ajansı RIA Novosti'ye Rusya tarafının verdiği belgelerle ilgili açıklamalarda bulundu.
Nikolay Vinnichenko, uçağı vuran füzenin Ukrayna'ya ait olduğunu, radar verilerinin de bunu doğruladığını fakat soruşturma komitesinin bu bilgileri dikkate almadığını savundu.
Nikolay Vinnichenko ayrıca hiçbir Rus vatandaşının olaya karıştığına dait bir kanıtın da bulunmadığını söyledi.
Nikolay Vinnichenko, internette Rus vatandaşlarının MH17'nin düşürülmesi ile ilgili olduğu paylaşımların bilgi kirliliğinden başka bir şey olmadığını belirtti.
Geçtiğimiz eylül ayında Rusya Savunma Bakanlığı, uçağı vuran füzenin 1986 yılında Rusya'ya ait Dolgoprudny Fabrikası'nda üretildiğini, füzenin Ukrayna'ya verildiğibi ve 1991 yılında Sovyetler Birliği'nin çöküşü ile füzenin Ukrayna'da kaldığını söylemişti.
MH17'nin düşürülmesinden 5 ay önce Kuala Lumpur-Pekin seferini yapan MH 370 sefer sayılı Malezya uçağı, 8 Mart 2014'te Hint Okyanusu üzerinde kaybolmuştu.
227 yolcu ve 12 kişilik mürettebat taşıyan uçak çok sayıda ülkenin arama çalışmalarına rağmen bulunamamıştı.
Uçağı arama çalışmaları sonuçsuz kaldığı için durdurulmuştu.
ABD şirketi Ocean Infinity'nin yürüttüğü, 60 personelin ve 8 denizaltının görev yaptığı arama çalışmaları 24 Ocak 2018'de tekrar başlamıştı.
Malezya Ulaştırma Bakanı Anthony Loke, yaptığı açıklamada arama çalışmalarının 29 Mayıs 2018'de durdurulması kararı aldıklarını söylemişti.
Malezya Hava Yolları'na ait iki uçağın 5 ay arayla kaybolması ve düşürülmesi, şirket için büyük prestij kaybına sebep olmuştu.