Güncelleme Tarihi:
Â
Â
- Kareli gömleğin içine baskılı tişört giyip önünü açmayın.
- Sıcak renklerden korkmayın. 13 yaşından beri siyahtan antrasitten başka renk giymeyenlerden olmayın. Gri ile pembenin, açık mavi bir jean ile leylak renginin uyumuna bırakın kendinizi.
- Uyumlu giyinmeye dikkat edin. Hatta size yakıştığını düşündüğünüz alternatif kombinler yaratın. Mesela mor ile hakiyi deneyin.
Â
- Camel rengi bir chino pantolon kurtarıcıdır. Her şeyle olur. Ama üzerine tişört giymeyin. Mavi gömlekle ya da basic bir jean gömlekle deneyin.
- Fitness hocası gibi gri kapüşonlu sweatshit ile gezmeyin. Önü kapalı, fermuarsız sweatshirt giyene hiç anlam veremiyorum. Ortam sıcaklığı 22 derece olan yerde nasıl yanmıyorsunuz siz?
- Yelek sadece gömleğin üzerine giyilir. Kazağın, tişörtün üzerine giyilmez. Hele kapüşonlu sweatshirt'ün üzerine anorak yelek giyenleri Allah'a havale ediyoruz. (Takım elbisenin içine giyilen yelekten bahsetmiyoruz. O pek şık olur.)
- Deri ceket Behzat Ç. dışında kimseye yakışmaz. Deri mont ise fit erkeklerde güzel durur. Göbekli erkeklere yakışmaz. Yalnız fit erkekler de Deri montu kumaş pantolonun üzerine giymemeli.
- Süveter denen giyim nesnesini hayatınızdan çıkarın. Onun yerine düz bir merserize hırkayı tercih edin. Takımın içine uygun bir yelek giyilebilir. Ama smart casual veya spor giyimde süveteri unutun.
- Aynı şeyi iki gün üst üste giymeyin.
Â
- Sade ama kaliteli şeyler edinin ve sade, iddiasız parçaları aksesuarlarla tamamlayın.
- Çorap boyu önemlidir. Bacak bacak üstüne atınca paça ile çorap arasından bacağınızın eti görünmeyecek şekilde olmalı.
- Gardrobunuzda olmazsa olmaz olan, lacivert blazer ceket, beyaz düz ve mavi gömleklere, siyah kumaş pantolonu, bütçeniz el verdiğince en kalitelisinden almaya gayret edin. Gidip gidip yenisini almaktansa, bir tane olsun sağlam olsun. Kalite üzerinizde kendini belli eder.
- Sosyal ortamlarda kapri/bermuda gibi kısa paçalı pantolonlar giymeyin.
- Üzerinde esprili(!) yazılar olan tişörtleri sadece yatarken giyin ve "Ben bu garabete hangi kafayla o kadar para verdim" diye kendinizi sorgulayın.
- Gömleğin en üst iki düğmesini açık bırakın. Kol düğmelerini de iki kat, hatta dirseğin altına kadar kıvırın. Düğmeleri ilikli kollar eğreti durur.
- Mümkünse kısa kollu gömlek giymeyin. Giymek zorunda kalırsanız şık, tarz, vücudunuza göre slim kısa kollu bir gömlek tercih edin. Kolunuzu kaldırınca memenizin görüneceği kareli bir model olmasın.
- Kareli gömlekleri bütün markalar çalıştığı için çoğu birbirine benzer. Akılda kalıcı bir desen seçin. Kesinlikle siyah veya beyaz zeminli olmasın. Karelide esas renk, kırmızı ve mavinin içine yedirilmiş yeşil tonlarıdır.
- 20 yaşınızı geçtiyseniz, rock ve metal gruplarının logolarını taşıyan tişörtler giymeyin.
Â
- Atleti ne zaman nerede giydiğinize dikkat edin. Sıfır yaka ya da V yaka tişörtte atlet olmaz. Takım elbise içine giymeniz gerekir ama onu ihmal etmeyin.
- Polo yakayı baba olduktan, çizgilisini de 50'den sonra giyin. V yakayı ise hiç giymeyin.
- Basic'ten vazgeçmeyin. Düz siyah veya beyaz tişörtün altına iddialı bir parça (yırtık jean olabilir) giymek sizi çok şık gösterir. Parçaların birinin düz, diğerinin iddialı olmasına dikkat edin. Göz yormayın.
Â
- Düğmeli yaka gömlekten kaçının. Ben 23 yıllık mağazacıyım, o düğmelerin ne işe yaradığını çözemedim.
- Bol kalıplı gömleklerden vazgeçin. Gömlek biraz vücuda oturmalı. Kol evi 30 santim manşeti kapattıktan sonra bolluktan üstüne düşen gömleklerden vazgeçin. Ve lütfen gömleğin cebine bir şey koymayın!
- Boynunuz çok kısa ya da uzunsa balıkçı yaka giymeyin. Yarım balıkçı denen şeyi unutun.
Â
- Parasını vererek marka reklamı yapmayın. Ufak bir logo yeterlidir. Gerisi görgüsüzlüğe girer.
- Sıfır yaka düz renk kazaklar eskilerde kaldı. Bunun yerine basic bir merserize hırka tercih edin. İnce çizgili kontrast renkli trikolar da güzeldir ama abartmayın.
- Takım elbise giymiyorsanız çizgili gömlek giymeyin.
Â
- Kadifeyi hayatınızdan çıkarın. Özellikle ceketlerde...
- Kıyafeti mevsiminde giyin. Nisan ayında kaşe ceketle, temmuz ayında flanel pantolonla, ekim ayında keten gömlekle gezmeyin. Ketenden yapılma hiçbir mamülle hiçbir zaman gezmeyin zaten., hele ki keten pantolon!
- Kombininiz ne kadar iyi ve şık olursa olsun, kemersiz bir hiçtir. Zarif, birçok şeyle kullanılabilir bir kemer seçin. Uzunluğu bedeninize göre olsun, ucu brit aralığından sarkmasın.
Â
- "O tişörte neden o kadar para vereyim, aynı paraya 10 tane alırım" demeyin. Bir yıkamada şekli bozulacak, polyester ürünlerden uzak durmaya çalışın.
- Bu dünyada sadece siyah ve kahverengi ayakkabılar yok, biraz renklendirin ayaklarınızı. Mora, laciverte açılın. Spor yapmadığınız sürece beyaz ayakkabının her türlüsünden kaçının. Tank gibi kalın tabanları dağa çıkıyorsanız alın, şehirde öyle gezmeyin.
- Ölçüler hakkında bir fikriniz olsun. Ceket kolu bilek hizasında olmalı ve gömlek manşeti altından iki santim görünmeli. İdeal paça darlığı 21-22 santimetredir. Vazgeçin artık bootcut pantolonlardan. Gömlek yakası boynundan en fazla bir santim geniş olmalıdır. Pantolon boyu, topuk boyu hizasında olmalıdır. Akordeon gibi paça bırakmayın. Üzerinize giydiğiniz şey omzunuzdan düşmesin. Bir de annenizle alışverişe çıkmayın zira o her şeye 'dar' der.