Güncelleme Tarihi:
Protestolar gece de devam etti.
Gece saatlerinde olaylar daha da şiddetlendi.
Protestocular güvenlik güçleriyle çatıştı
Olaylarda 129 kişi gözaltına alındı.
'Sarı' öfke artarak devam ediyor...
Olaylarda bugün 18 kişinin yaralandığı bildirildi
Fransa’da akaryakıt zamlarını protesto eden “Sarı Yelekliler” eylemlerine devam ediyor.
Paris’in merkezindeki Champs-Elysees Caddesi’ne girmek isteyen göstericilere polis müsaade etmeyince, göstericiler polisle çatıştı.
Paris Emniyetince yapılan açıklamada, 129 göstericinin gözaltına alındığı ve aralarında polislerin de olduğu 18 kişinin yaralandığı belirtildi
Champs-Elysees Caddesi’nin sonundaki Zafer Takı etrafında toplanan göstericilerin ilk dalgası caddeye girmeye çalışınca polis önceki gösterilere nazaran çok daha fazla göz yaşartıcı gaz kullandı.
Protestocular, taş atarak ve sokaklardan topladıkları bisikletleri yakarak polise karşılık verdi.
İçişleri Bakanı Laurent Nunez yaptığı açıklamada, Sarı Yelekliler arasına karışmış "3 bin haydut" bulunduğunu belirtti.
Takının altındaki Meçhul Asker Anıtının etrafında toplanan göstericileri polis gaz kullanarak dağıttı.
Polisin Zafer Takının altındaki göstericilere müdahale ettiği sırada çevredeki göstericilerin çöp konteynerlerini yakarak polisin dikkatini ara sokaklara çekmeye çalıştığı gözlendi.
Fransa Başbakanı Edouard Philippe, başkent Paris’te yapılan gösterilerde güvenlik güçlerinin “ağır şiddetle” hedef alındığını açıkladı.
Çatışmaların üstüne Fransa Başbakanı Edouard Philippe gün içinde Paris’te 188 kişinin gözaltına alındığını, 6’sı polis olmak üzere 24 kişinin yaralandığını aktardı.
Başbakan Philippe, ülke genelinde toplanan ‘Sarı Yelekliler’in sayısının 36 bini geçmediğini söylerken gösterici gruplar ülke genelinde 75 bin kişinin gösteri için sokağa çıktığını söyledi.
Başbakan Philippe, Paris’in sembolü Zafer Takına grafitiyle zarar verilmesi ve hemen altındaki “Mechul Asker” anıtının çevresindeki göstericilerin şiddete başvurmasını “Fransa’nın sembollerinin hedef alınmasına şok olduğunu” ifade etti.
Başbakan Philippe, cuma günü Sarı Yelekliler’in belirledikleri sekiz temsilciyi görüşmeye davet etmiş, ancak görüşme başarısız olmuştu.
Başbakanlık ofisi olan Matignon Sarayı’na sadece iki temsilci gelmiş, Başbakan’ın kameraları reddetmesi üzerine ise bir temsilci görüşmeye girmeden çıkmıştı.
Philippe, “Başbakanlığın kapısının sarı yeleklilere kapılarının daima açık olacağını” bildirmişti.
Aşırı sağcı Ulusal Cephe Partisinin Lideri Marine Le Pen, telefonla bir haber kanalının canlı yayınına katılarak şiddet gösterilerinin Champs-Elysees Caddesi’nden sonra başkent geneline yayılmasını değerlendirdi.
Olayların alevlenmesinin İçişleri Bakanı Christophe Castaner’ın “yararına” olduğunu savunan Le Pen, bu şekilde Sarı Yeleklilerin eylemlerinin kötü gösterildiğini söyledi. Le Pen, Bakan Castaner’ı “benzinliğin yanında çakmakla dolaşmakla” suçladı.
Champs-Elysees Caddesi'nin çevresindeki birçok restoran, kafe ve mağaza kepenk indirirken, protesto nedeniyle çevredeki çok sayıda cadde trafiğe kapatıldı ve metro seferleri durduruldu.
Paris'teki gösterilerde güvenliği sağlamak için yaklaşık 5 bin polis görev yapıyor.
Bu arada, muhalefet partileri "Sarı yelekliler"i destekliyor. Muhalefet partileri, hükümete gösterilerde şiddete izin vererek protestocuların meşruiyetini zedelemeye çalıştığı eleştirisinde bulundu.
Aşırı solcu Boyun Eğmeyen Fransa Hareketi'nin lideri Jean-Luc Melenchon, Marsilya'da düzenlenen gösteriye katıldı.
Diğer yandan Fransa'nın birçok kentindeki gösterilerde cadde ve yollarda blokaj eylemi düzenlendi. Ülkenin güneyindeki Marsilya kentinde polis, limanda birçok yeri ateşe verene eylemcilere sert müdahalede bulundu.
Avignon'daki gösteride çıkan olaylarda 3 kişinin yaralandığı ifade edildi. Toulouse kentindeki eylemde polis ile göstericiler arasında gergin anlar yaşandı.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron bir süredir, göreve geldiği günden bu yana yürüttüğü reformların ülkedeki zenginleri daha da zengin ettiği, orta ve alt gelirli insanların ise yaşamlarını zorlaştırdığı yönünde eleştiriliyor.
Fransa'da yapılan ankete göre, Fransızların yüzde 84'ü "sarı yelekliler"i destekliyor.
Protestocuların çoğu orta gelir grubundaki kişilerden oluşuyor.
Bir süre daha devam etmesi beklenen gösterilerde, Paris'in ünlü caddelerindeki birçok iş yeri hasar gördü, ülke genelinde çok sayıda akaryakıt deposunun giriş ve çıkışları tutuldu, cadde ve yollarda blokaj eylemi düzenlendi.
Eylemler nedeniyle 24 Kasım'da Eyfel Kulesi ziyarete kapatılırken, polisin eylemcilere sert müdahalesi dikkati çekti.
Ülke genelinde yüz binlerce kişinin katıldığı protestolarda çıkan olaylarda 2 kişi hayatını kaybetti, 141'i güvenlik görevlisi 780 kişi yaralandı, 794 kişi gözaltına alındı ve 9'u hapis cezasına çarptırıldı.
Fransa'da son bir yılda motorin fiyatları yüzde 20'den fazla artış gösterdi.