Güncelleme Tarihi:
Dünya Kupası kupa maçı 18 Aralık'ta Arjantin ve Fransa arasında oynanacak. Kıyasıya rekabetin yaşandığı final öncesi deve gribi Fransa Milli Takımı'nda paniğe yol açtı. İngiliz gazetesi Dailymail'in haberine göre, Fransa'da 3 oyuncu deve gribi semptomları göstererek rahatsızlandı. Bu gelişmelerin ardından deve gribi merak konusu oldu. Peki, deve gribi nedir, belirtileri nelerdir? Deve gribi nasıl bulaşır, bulaşıcı mı? İşte detaylar...
Halk arasında deve gribi olarak bilinen MERS-CoV virüsünün neden olduğu bir hastalıktır. Çoğu MERS hastası, ateş, öksürük ve nefes darlığı semptomlarıyla birlikte ciddi solunum yolu güçlüğü çekerler. İlk olarak Eylül 2012'de Suudi Arabistan'da ortaya çıkar deve gribi daha sonra Arap Yarımadası dışındaki ülkelere de yayıldı. Kontrol altına alınan hastalığı Dünya Sağlık Örgütü yakından takip etmeye devam ediyor.
MERS-CoV enfeksiyonuna sahip olduğu doğrulanan çoğu kişi, aşağıdaki semptomların görüldüğü ciddi bir solunum yolu hastalığı geçirmiştir:
- Ateş
- Öksürük
- Nefes darlığı
Bazı kişilerde ishal ve mide bulantısı/kusma da görülmüştür. MERS'li birçok kişi için bunu zatürree ve böbrek yetmezliği gibi daha ciddi komplikasyonlar izledi. MERS ile bildirilen her 10 kişiden yaklaşık 3 veya 4'ü öldü. Ölen insanların çoğu, bağışıklık sistemlerini zayıflatan önceden var olan bir tıbbi duruma veya altta yatan henüz keşfedilmemiş bir tıbbi duruma sahipti. Tıbbi durumlar bazen insanların bağışıklık sistemlerini zayıflatır ve hasta olma veya ciddi hastalığa yakalanma olasılıklarını artırır.
Bazı enfekte kişilerde hafif semptomlar (soğuk algınlığı benzeri semptomlar gibi) veya hiç semptom görülmedi.
MERS semptomları, kişi maruz kaldıktan yaklaşık 5 veya 6 gün sonra ortaya çıkmaya başlar, ancak 2 ila 14 gün arasında değişebilir.
MERS-CoV, diğer koronavirüsler gibi, muhtemelen enfekte bir kişinin öksürme gibi solunum salgılarından yayılır. Ancak, tam olarak yayılma yollarını tam olarak anlamıyoruz.
MERS-CoV, hasta insanlardan başkalarına, enfekte bir kişinin bakımı veya onunla yaşama gibi yakın temas yoluyla bulaştı. Enfekte kişiler, hastaneler gibi sağlık hizmeti ortamlarında MERS-CoV'u başkalarına bulaştırmıştır. MERS'i inceleyen araştırmacılar, toplumda MERS-CoV'nin yayılmaya devam ettiğini görmediler.
MERS-CoV enfeksiyonu için önerilen spesifik bir antiviral tedavi yoktur. MERS'li bireyler genellikle semptomları hafifletmek için tıbbi bakım alırlar. Şiddetli vakalar için mevcut tedavi, hayati organ fonksiyonlarını desteklemeye yönelik bakımı içerir.
Solunum yolu hastalıklarına yakalanma riskinizi azaltmaya yardımcı olabilirsiniz:
- Ellerinizi sık sık sabun ve suyla en az 20 saniye yıkayın ve küçük çocukların da aynısını yapmasına yardımcı olun. Sabun ve su yoksa alkol bazlı el dezenfektanı kullanın.
- Öksürürken veya hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu bir mendille kapatın ve ardından mendili çöpe atın.
- Yıkanmamış ellerle gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmaktan kaçının.
- Hasta kişilerle öpüşmek, aynı bardağı paylaşmak veya mutfak eşyası yemek gibi kişisel temaslardan kaçının.
- Kapı kolları gibi sık dokunulan yüzeyleri ve nesneleri temizleyin ve dezenfekte edin.