Güncelleme Tarihi:
Cadılar Bayramı, veya diğer adıyla Halloween, her yıl ekim ayında kutlanan bir bayramdır. Kökeni eski Kelt festivali Samhain'e dayanan bu eğlenceli gün, özellikle Batı dünyasında büyük bir coşkuyla kutlanır. Eski Keltler, 31 Ekim'i yılın sonu ve kışın başlangıcı olarak görürlerdi. Bu geceyi, ölülerin dünyaya geri döndüğü bir dönem olarak kabul ederlerdi. Samhain festivali sırasında, insanlar kostümler giyer, ateş yakar ve çeşitli ritüeller gerçekleştirirlerdi. Peki, 2024 yılında Cadılar Bayramı hangi tarihte kutlanacak?
Halloween, her yıl 31 Ekim'de kutlanan, özellikle Batı dünyasında yaygın olan bir bayramdır. Kökleri, eski Kelt festivali Samhain'e dayanır. Keltler, bu günü yazın bitişi ve kışın başlangıcı olarak kabul ederlerdi. Bu dönemde, yaşayanlar ile ölüler arasındaki sınırın zayıfladığına ve ruhların dünyaya geri dönebileceğine inanılırdı.
Zamanla, Halloween Hristiyan gelenekleriyle birleşmiş, "All Hallows' Eve" yani "Azizler Günü'nün Arifesi" olarak anılmaya başlanmıştır. Günümüzde Halloween, korkutucu kostümler giyerek partilere katılma, çocukların kapı kapı dolaşıp "şeker mi, şaka mı?" (trick or treat) demesi, balkabakları oyma ve korku temalı süslemeler yapma gibi eğlenceli aktivitelerle kutlanır. Halloween, korku, büyücülük ve gizem temalarıyla özdeşleşmiş bir kutlama olarak bilinir.
Cadılar Bayramı'nın kökeni antik Britanya'da pagan Keltlerin kutladığı Samhain Festivali'dir. Keltler 1 Kasım'ı yazın bitişi, kışın başlangıcı kabul ediyorlardı. Samhain kelimesinin kökeni Eski İrlandaca sam (yaz) ve fuin (son) sözcüklerine dayanır. Bu tarihte sürüler yaylalardan dönüyor, toprak ağaları ile çiftçiler arasındaki arazi kira sözleşmeleri yenileniyordu.
7. yüzyılda Papa IV. Boniface 13 Mayıs'ta kutlanan Azizler Günü'nü -muhtemelen pagan festivalinin yerini alması için 1 Kasım'a taşıdı. Azizler Günü'nün arifesi (31 Ekim) kutsal kabul edildi ve Batılı dillerdeki Halloween adı buradan geldi.