Güncelleme Tarihi:
YKS baraj puanı için MHP lideri Devlet Bahçeli'den açıklamalar geldi. 26-27 Haziran’da 3 oturumda yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu Temel Yeterlilik Testi’ne (TYT) 2 milyon 416 bin 974 aday girdi. Alan Yeterlilik Testi’ne (AYT) 1 milyon 627 bin 145 aday ve son oturum Yabancı Dil Testi’ne (YDT) 104 bin 917 aday katıldı. Peki, YKS barajı düşecek mi? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
Cumhurbaşkanı Erdoğan YKS baraj puanı ile ilgili önemli değişikliği sosyal medya hesabından duyurdu.
Genç kardeşlerime bir müjde vermek istiyorum.
Yüksek Öğretim Kurulumuz, 2021 YKS tercih sürecinde merkezi ve ek yerleştirmeye ilave bir ek yerleştirme yapılmasını kararlaştırmıştır. Bu ilave ek yerleştirmede baraj puanı TYT’de 140, AYT ve YDT'de 170 olarak uygulanacaktır.
Yapılan bu önemli değişiklikle birlikte üniversite tercih sürecinin tüm kardeşlerimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Cumhur İttifakı olarak gençlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz.
YÖK'ten yapılan açıklamada, 2021-YKS sonuçlarının etraflıca değerlendirildiği ve küresel çapta devam eden Kovid-19 salgınının Türkiye'deki eğitim ve öğretim alanındaki olumsuz etkileri de dikkate alınarak, yükseköğretim kurumlarının mevcut kapasitelerinin en verimli şekilde kullanılmasını sağlamak amacıyla yeni kararlar alındığı ifade edildi.
AYT/YDT puanı 180 ve üzerinde olan adayların "merkezi yerleştirme" ve "ek yerleştirme" işlemlerinde puan ve başarı sıralarının korunacağı vurgulanan açıklamada, tercih ve yerleştirme sürecinin daha önce ilan edildiği şekilde tamamlanacağı kaydedildi.
Açıklamada, 2021-YKS işlemlerine mahsus olmak üzere merkezi ve ek yerleştirme sonucunda boş kalan kontenjanlar için "ikinci ek yerleştirme" yapılacağı, merkezi ve ek yerleştirme sonucunda boş kalan kontenjanlara verilecek bu ikinci ek yerleştirme imkanından TYT puanı asgari 140, AYT/YTD puanı asgari 170 olan adayların da yararlanabileceği belirtildi.
YÖK Başkanı Özvar, Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) baraj puanının düşürülmesine ilişkin Twitter hesabından açıklamada bulundu. Özvar, "YÖK olarak, 2021-YKS sonuçlarını değerlendirerek yükseköğretim kurumlarımızın mevcut kapasitelerinin en verimli şekilde kullanılmasını sağlamak amacıyla merkezi ve ek yerleştirme işlemleri sonucunda boş kalan kontenjanlar için ikinci ek yerleştirme yapılmasını kararlaştırdık.
’Merkezi ve ek yerleştirme’ işlemlerindeki baraj puanlarında herhangi bir değişikliğe gitmeyerek, boş kalan kontenjanlar için yapılacak ikinci ek yerleştirme işlemleri esnasında TYT puanı 140, AYT/YDT puanı 170 ve üzerinde olan adaylar için tercihte bulunma imkanı tanıdık. İkinci ek yerleştirme işlemleri sürecinde TYT puanı 140 ve üzerinde olan adaylar önlisans programlarında, AYT/YDT Puanı 170 ve üzerinde olan adaylar ’lisans programlarında’ boş kalan kontenjanlara tercihte bulunabilecekler. Kararımız adaylarımız açısından hayırlı olsun" dedi.
Ayrıca konuya ilişkin YÖK’ten yapılan açıklamada ise Yükseköğretim Kurulu’nca 2021-YKS sonuçlarının etraflıca değerlendirildiği, küresel çapta devam eden Covid-19 salgınının Türkiye’deki eğitim ve öğretim alanındaki olumsuz etkileri de dikkate alınarak yükseköğretim kurumlarının mevcut kapasitelerinin en verimli şekilde kullanılmasını sağlamak amacıyla bu kararın alındığı vurgulandı.
Böylelikle merkezi ve ek yerleştirme işlemlerinde daha önce ilan edilmiş olan baraj puanlarında herhangi bir değişikliğe gidilmediği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Boş kalan kontenjanlar için ilave bir tercih fırsatı tanınarak TYT Puanı 140 ve üzerinde olan adaylar ile AYT/YDT Puanı 170 ve üzerinde olan adaylar için ikinci ek yerleştirme işlemleri esnasında tercihte bulunma imkanı verilmiştir. Buna göre ikinci ek yerleştirme işlemleri sürecinde TYT puanı 140 ve üzerinde olan adaylar 'önlisans programlarında', AYT/YDT Puanı 170 ve üzerinde olan adaylar 'lisans programlarında' boş kalan kontenjanlara tercihte bulunabileceklerdir."
YÖK kaynaklarından edinilen bilgiye göre Kurul, 2021 YKS'nin Temel Yeterlilik Testi(TYT) ile Alan Yeterlilik Testi'nde (AYT) uygulanan baraj puanının düşürülmesine ilişkin çalışmasını tamamladı.
Çalışma, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunuldu. Çalışmanın nihai sonucunun önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşılması bekleniyor.
Mevcut hesaplamada baraj puan TYT için 150, AYT için 180 olarak uygulanıyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bahçeli'nin açıklamaları
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 5 Ağustos'ta katıldığı A Haber - ATV ortak yayınında, bu yıl yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı ile ilgili bazı sıkıntıların yaşandığını belirterek şu ifadeleri kullanmıştı:
"170-180 filan gibi böyle bir durum. YÖK Başkanı'mız ile de konuyu görüştüm. Onlar da bir çalışma yaptılar ve şimdi olayı çok daha fazla sayıda gencin mağdur olmayacağı bir duruma getirdiler. Ben de açıklamamı yaptım. Özellikle bu koronavirüs salgını sebebiyle biz bu süreci uzatmayı karar altına aldık. Şu anda işin detaylarını YÖK halledecek ve bu işi inşallah gençlerimizin lehine bitirmiş olacağız. Gençlerimizi mümkün olduğunca sahiplenerek, bu kuşağı diri tutmamız lazım. Bu kuşağı çok daha istifade edilir hale getirmemiz lazım."
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de 9 Ağustos Pazartesi günü Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, genel başarının düşük olduğu YKS'nin TYT'de uygulanan baraj puanının 140, AYT'de uygulanan baraj puanının ise 160'a çekilmesini önermişti.
MHP Lideri Bahçeli, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Türk gençliğinin milletin yüz akları, yıkılmaz akıl ve ahlak kaleleri olduğunu bildirdi. Gençlerin mühim sorunlarından birisinin üniversite sınavı olduğunu belirten Bahçeli, "Bizim bu konudaki görüş ve teklifimiz çok açıktır. Üniversite sınavı kaldırılmadan, üniversite kapılarına yığılan genç kuşağın özlemleri karşılanmadan hakkaniyetli ve huzurlu bir vicdana kuşkusuz sahip olamayız. 2020 yılının Mart ayından bugüne kadar hem ülkemiz hem de dünya olağanüstü salgın şartlarına maruz kalmıştır. Mecburiyetten yüz yüze eğitime ara verilmiş, online, yani uzaktan eğitime geçilmiştir. Zira sağlık her şeyin başıdır.
Hiçbir evladımızın hayatı riske atılmamalıdır. Salgın döneminde devlet, toplumun her kesimine ulaşmak, mağduriyetleri gidermek için var gücüyle mücadele etmiştir. Bütçe imkânları doğrultusunda gereği yapılarak emeklisinden esnafına, çiftçisinden KOBİ’lerine kadar herkese yardım eli uzatılmıştır. Niyet salih ve samimidir. Sosyal yardım ve parasal destekler bazı kesimlerce yetersiz olarak da değerlendirilmiştir. Ancak devlet ve hükümet üzerine düşen sorumluluğu fedakarlık ve özveri kültürü içinde ifa etmiştir. Paylaşmanın güzelliği, yardımlaşmanın görkemi her saha ve zeminde sergilenmiştir" dedi.
Bahçeli, bu şartlar altında özellikle üniversite sınavına girenlerin ve ailelerinin çağrı ile taleplerinin duyulması gerektiğini belirterek, "2021 yılında YKS’ye 2 milyon 416 bin kardeşimiz girmiştir.
Sonuçlara baktığımızda derhal tedbir almamız gereken bir tabloyu çok net olarak görmek mümkündür. 2021 YKS sonuçlarına göre, sayısal puan türünden 390 bin 132; sözel puan türünden 563 bin 808; eşit ağırlıklı puan türünden de 587 bin 678 kardeşimiz barajı geçmiştir. Salgının neden olduğu ağır ortamdan dolayı genel başarı düzeyi bu yıl çok düşmüştür. Barajın yüksek olmasının ise en az 1 milyon gencimizin tercihini etkileyeceği, yaklaşık 500 bin gencimizin de tercih bile yapamayacağı anlaşılmaktadır. Yine sayıları 500 bin civarında olan gencimizin 150 ile 180 arasında bir puan aldığı tespit edilmiştir" ifadesini kullandı.
Bahçeli, söz konusu barajın belirli ölçülerde aşağı çekilmesinin yüzbinlerce gencin tercih yapmasına imkan tanıyacağını vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Şu anda Temel Yeterlilik Testinde (TYT) uygulanan baraj puanı 150, Alan Yeterlilik Testinde (AYT) uygulanan baraj puanı da 180’dir. Salgın dönemi göz önüne alınarak TYT baraj puanın 140’a, AYT baraj puanın da 160’a çekilmesi teklif ve temennimizdir. Üniversiteye girmek için mücadele eden, ama salgın gibi mücbir ve zecri hallerden dolayı hedeflediği puanları elde edemeyen gençlerimize sahip çıkalım. Gençlik sokakta değil üniversitede olsun, kavgaya değil kucaklaşmaya, kutuplaşmaya değil kardeşliğe tıpkı coşkun bir nehir gibi aksın. Kitapla, kalemle, arkadaşlık bağlarıyla, sıcacık gülümsemelerle çağı kavrasın, üstün meziyetlerle donansın, gelecek de Türkiye’nin olsun."
TYT’de 2, AYT’de sayısal, sözel ve eşit ağırlık puan türünde 1’er aday ve Dil’de 5 kişi tam puan aldı.
TYT’ye katılan adayların yüzde 68’i 150 puan ve üzeri alarak barajı geçti. Sınava katılanların yüzde 32’si ise 150 puanın altında kaldı. Barajı geçemeyen bu adaylar üniversiteye yerleşemeyecek.
Sınava girip testi çözdüğü halde puan almayan adayların sayısı da yüksek. TYT’de 23 bin 682 kişi hiç puan alamadı. AYT’de ise Sayısal puan türünde 716 bin 638, Sözel’de 688 bin 854, Eşit Ağırlık puan türünde 403 bin 940, YDT’de ise 17 bin 113 öğrenci sıfır çekti.
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda 2021-YKS tercihlerinin 5-13 Ağustos tarihleri arasında alınacağını duyurdu.
Salim Ünsal (Eğitim Uzmanı): Zor bir sınavdı. Bu zorluğun sıralamalara yansıyacağını bekliyorduk. Ancak beklediğimizin çok daha ötesinde bir tablo ile karşılaştık. Barajı geçen öğrenci açısından pozitif olduğunu söyleyebiliriz.
Normal TYT puan türünde geçen sene 1 milyon 745 bin aday tercih barajını geçmişken bu yıl 1 milyon 760 bin aday geçti. Ancak sınava giren öğrenci sayısının bu yıl 167 bin daha fazla olduğu göz ardı edilmemeli. Bu durumda TYT’de barajı geçen aday sayısında 118 bin azalma oldu diyebiliriz.
Sayısal puanda ise geçen yıl 693 bin 440 kişi tercih barajını geçmişti. Hem sınavın zor olması hem de barajın yeniden 180 puana çıkmasıyla birlikte bu rakam 390 bine geriledi. Geçen seneye göre 303 bin aday tercih yapamayacak.
Sözel puanda ise 823 bin 330 olan aday sayısı bu sene 563 bin 808 geriledi. Bu alanda tercih yapacak kişi sayısı 259 bin 522 azalmış oldu.
En büyük fark eşit ağırlık puan türünde görünüyor. Geçen yıl 999 bin 313 aday tercih barajını aşarken, bu yıl 411 bin 635 aday eksildi.
Dil puan türünde de geçen yıl 78 bin 976 olan baraj geçme sayısı 70 bin 842’ye geriledi. 8 bin 124 aday da bu alanda eksildi.
Geçen yıla oranla 350-400 bin daha az adayın barajı geçtiğini ve bunun da üniversitelerin doluluk oranına yansıyacağını görüyoruz. Vakıf üniversitelerinin doluluk oranları yüzde 65’lere düşebilir.
Barajı geçen öğrenci bakımından avantajlı bir durum var. Sıralamalar olması gereken yerden daha iyi bir sonuç getirdi. Eğer öğrencinin iyi netleri varsa daha iyi bir okulu tercih edebilecek. Sıralaması yükseldi, beklediğinden daha iyi bir yere geldi. “Akşam gümüşle yattı, sabah altınla kalktı” diyebiliriz.
Okulların taban puanlarında sıkışmalar görülecek.
Sınavın hangi yıla benzeyeceğine dair öngörüler vardı. Ancak sonuçlar açıklandıktan sonra sınavın neye benzediğinin bir anlamı kalmamıştır. Tercihler 2021’e göre yapılmalıdır. Bu yüzden tercih kılavuzu iyi incelenmeli.
KONTENJANLAR BOŞ KALABİLİR
Doluluk oranları bakımından vakıf üniversiteleri tehlikenin farkına varırsa burs koşullarını ve diğer olanaklarını esneterek öğrenci çekebilirler. Sınav bittiğinde vakıf üniversitesi tercih edebileceğini düşünen birçok aday şu an devlet üniversitesine girebilir durumda. Bu durum en çok Kıbrıs üniveristeleri sonra vakıf üniversitelerini etkiler. Bir de barajın yanı sıra sıralama şartı isteyen devlet üniversitelerinin inşaat, mühendislik, mimarlık gibi bölümlerinde kontenjan boşlukları 20 bini geçebilir.
Onur Soğuk (Eğitimci): Öğrenciler daha düşük netlerle daha iyi sıralama elde ettiler. Bizim beklediğimizden daha iyi sonuçlar ortaya çıktı. Örneğin geçen yıl eşit ağırlıkta 380 puan alan bir öğrenci 68 bininci olmuşken, bu yıl 17 bininci oldu. Sayısalda 470 alan öğrenci geçen yıl 37 bininci olabilirken bu yıl 5 bin 500’üncü oldu. Sınavın ardından düşük netler öğrencileri çok üzmüştü. Ancak sınavın zorluğundan kaynaklı olarak düşük netler iyi sıralamalar getirdi.
YÖK’ten edinilen bilgiye göre, YÖK’ün yeni Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar göreve gelir gelmez YKS üzerine çalışmaları başlattı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan gelen talimatla süreç hızlandı.
ÖSYM, Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK gibi paydaş kurumlar ortak çalışmalar ve toplantılar gerçekleştirdi. ÖSYM yardımıyla durumla ilgili simülasyonlar da yapıldı.
Tüm bu çalışmalar Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunuldu. Yakın zamanda kamuoyuyla paylaşılması bekleniyor.
YKS baraj puanı ile ilgili beklenen açıklama geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son dakika açıklamasında "Yükseköğretim Kurulumuz, 2021 Yükseköğretim Kurumlar Sınavı (YKS) tercih sürecinde merkezi ve ek yerleştirmeye ilave bir ek yerleştirme yapılmasını kararlaştırmıştır." ifadelerini kullandı. Bir değerlendirme de Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar,'dan geldi. AYT baraj puanı düştü mü sorusu MHP lideri Devlet Bahçeli tarafından yapılan açıklamaların ardından gündeme geldi. Üniversite sınav sonuçları sonrası tercih maratonuna başlayan adaylar, YKS baraj puanı için güncel gelişmeleri de takip ediyor. Barajı aşan aday sayısı geçen yıla göre düştü. Sınavın zor olması, barajı aşan adaylar için avantaja dönüştü. Uzmanlar, ÖSYM tercihlerinde kullanılan puanlar ve sıralamanın bu yıl çok değiştiğini belirterek, öğrencilere doğru tercih için kritik ipuçları verdi.