Güncelleme Tarihi:
Aşure tarifi, Muharrem ayıyla beraber araştırılıyor. Aşure yapımında malzemelerin etkisi elbette çok fazla. Bu nedenle hangi malzemeler kullanılır, aşureye hangisi ne zaman eklenmeli detayı oldukça önemli. İşte aşure yapımı...
Aşurenin geleneksel olarak 7 malzemeden oluşması gerektiği ifade edilir. Ancak malzemeler tercihler dahilinde artırılabilir.
En önemli temel malzemesi buğday olan aşurenin malzemeleri bölgelere ve kişiye göre değişiklik gösterebilir. Beyaz fasulye, nohut, kuru bakla, hatta kuru börülce de konuyor. Bazıları buğday yerine pirinç, şeker yerine pekmez kullanıyor. Ayrıca sakız, anason katanlar da var.
Üzeri kavrulmuş susam, badem, fındık, ceviz, kuşüzümü, nar taneleriyle süslenen bu nefis tatlı, bölgeden bölgeye, hatta aileden aileye farklılık gösteriyor.
2 su bardağı aşurelik buğday
1 su bardağı kuru fasulye
1 su bardağı nohut
1 su bardağı ufak küp küp doğranmış kayısı
1 su bardağı kuru üzüm
Yarım su bardağı siyah kuş üzümü
1 su bardağı fındık
3 su bardağı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
Tercihe göre ufak küpler halinde doğranmış portakal kabuğu
Sıcak su
Üzeri için;
1 adet ayıklanmış nar
Yarım su bardağı toz antep fıstığı
Yarım su bardağı file antep fıstığı
2 yemek kaşığı tarçın
Yarım su bardağı ceviz (Kararmaması için servis etmeden hemen önce ekleyin)
Aşurenin beyaz olması için buğdayın iyice yıkanması gerekir. Güzelce yıkadıktan sonra bir gece önceden buğdayı bir taşım kaynatın. Kaynatırken üzerindeki köpüğünü alın ve suyun içinde bir gece bekletin.
Nohutu ve kuru fasulyeyi de ayrı kaplarda su içinde ıslatın.
Kayısı ve üzümleri ayrı kaplar içinde bekletin.
Pişirme günü Nohutu, kuru fasulyeyi ve buğdayı ayrı kaplarda haşlayın.
Kayısı ve üzümleri yıkayıp doğrayın ve ayrı kaplarda haşlayın. Buğdaya ekleyince çok kaynatmayın.
Nohut ve kuru fasulyeyi kaynattıktan sonra kabuklarını çıkarın.
Buğday yumuşayınca nohutu ve kuru fasulyeyi ekleyip, hepsini pişireceğiniz büyüklükte bir tencereye alın.
8-10 bardak kaynamış suyu, yaklaşık 3-4 parmak üstünü geçecek kadar buğdayın üstüne ekleyin ve kısık ateşte 30-45 dakika arası pişirin.
Yıkanmış ve haşlanmış kuru meyvelerin suyunu süzüp keserek aşurenin içine atın.
Şekeri eklemeden önce tadına bakıp istediğiniz miktarda ekleyin. Tercihen 2,5 su bardağı toz şekeri karıştırarak iyice yedirin.
Şeker tamamen eriyince ve aşurenin kıvamı koyulaşınca ateşten alın. Aşureyi ılıyınca kaselere paylaştırın.
Soğuduktan sonra üzerine tarçın ve diğer malzemelerle süsleyin.
Aşurenin beyaz olması için buğdayın iyice yıkanması gerekir.
Haşlanmış nohudun suyunu mutlaka süzerek ekleyin.
Kuru meyvelerin içinde iri kalması için önceden suda bekletin, yıkanıp doğrayın ve buğdaya ekleyince çok kaynatmayın.
Aşurenin ekşi olamaması için buğday kaynamaya başlayınca köpüğü mutlaka alın.
Şeker aşureyi sulandırır ve malzemeleri dirileştirir. Bu nedenle şekeri en son ekleyin.
Aşurenin üzerini, kaseler ılıdıktan sonra süsleyin; aksi halde malzemeler aşurenin içine çöker.