G.Saray yüzünden fırça yedim

Güncelleme Tarihi:

G.Saray yüzünden fırça yedim
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2009 10:42

LUGANO, F.Bahçe’nin bu sezon taşıdığı savaşçı ruhu sembolize eden bir futbolcu.. Geçen sezon ayrılması gündemdeydi.. Uzun süre Lazio ile flört ettikten sonra F.Bahçe ile 3+1 yıllık mukavele imzaladı.. Son G.Birliği maçında hem defansta sergilediği futbol hem de attığı golle eski günlerine döndüğünü de gösterdi..

Haberin Devamı

İşte Lugano'nun Vatan gazetesindeki röportajı...  

F.Bahçe ile ikinci kez sözleşme imzalarken özellikle Kalamış’ta oturmak istediğini belirtmişsin. Niye?

“EVET, Kalamış benim özellikle yaşamaktan memnun olduğum yer. 3 yıldır zaten orada kalıyordum. Geri dönmemde önemli bir neden Kalamış. Çünkü parkları-bahçeleri var. Çok rahat, insanlar dışarı çıkıp özgürce dolaşabiliyorlar. Her yere yakın. İnsanlar çok sıcak. Güvenlikli. İstanbul’un merkezinde, her şeyi bulabiliyorsunuz. Fiziki olarak da çok güzel olduğuna inanıyorum. Hep benim yaşamak istediğim yere benziyor.”

KABULLENEMİYORUM!

Mücadeleci bir yapın var, taraftarlarını heyecanlandırıyorsun. Ancak bu savaşçı ruhun saha içinde kart görmene neden oluyor. Kartları görünce neler hissediyorsun? Eve gidip kendi maçını yeniden seyrettiğinde kendini nasıl değerlendiriyorsun?

Haberin Devamı

“BUNU herkes merak ediyor. Çok şaşırtmıyor bu sorular. Çünkü ben kendimi biliyorum. Gençliğimden beri içimde bir savaşçı ruh taşıyorum. Uruguay’da da böyle eleştiriliyordum, Brezilya’da da. Ama gençliğimi düşünürsek daha sakinleştiğim kesin.

KENDİMİ sahaya çok motive ederek çıkıyorum. Ama futbolda işler hep istediğiniz gibi gitmiyor. Bazen yediğimiz bir gol, alınan bir mağlubiyet kanımın kaynamasına, sinirlenmeme neden olabiliyor. Bu tamamen yenilgiyi ya da başarısızlığı kabullenememek. Kendimi tutamıyorum, kontrol edemiyorum.”

Son G.Saray derbisi de buna bir örnek değil mi? Orada neler yaşanmıştı? Sonrasında neler oldu?

“BENİM aşmaya çalıştığım bir durum bu. Eve gidip TV’den kendi görüntülerimi izlediğim zaman bazen utanıyorum bile. Çünkü artık çocuklarım büyüdü, ailem var. Sorumlu olduğum kişiler var. Onların beni öyle görmesi benim de hiç hoşuma gitmiyor. Ben de zaten hiç doğru olmadığını biliyorum. Onlar birer kontrol kaybı...

G.SARAY YÜZÜNDEN FIRÇA YEDİM

MESELA son G.Saray maçı. Babam Türkiye’ye ilk kez geldi ve o maçı izledi. Sizin sorduğunuz tatsızlıklar yaşandı. Maçtan sonra TV görüntülerini birlikte izlerken bana ’Sen idiot musun? Neler yapıyorsun, nasıl bu kadar kendini kaybedebilirsin? Nasıl kontrolden çıkabilirsin?’ demişti. Ardından da ’Eğer bu tip davranışları yapmaya devam edeceksen bir daha senin maçını izlemeye gelmeyeceğim. Lütfen kendini biraz dizginle. O agresifliğini bitir. Beni ondan sonra çağır’ diye eklemişti.”

Haberin Devamı

BANA ‘KATİL’ DEMEYİN

Saha içinde çılgın bir savaşçısın, saha dışında ise müthiş sakin bir aile babası. Bu çelişkiyi nasıl açıklarsın?

“BEN zaten böyleyim. Benim öyle şüphe duyulacak, politik, diplomatik yaklaşımlarım asla olmaz. Bir şey ya vardır ya da yoktur. Ya konuşurum ya konuşmam. Evde de böyleyim. Herkesle böyleyim. Takım arkadaşlarımla da böyleyim. Futbol oynarken de böyleyim. Uruguay’da erkek çocuklar doğduğunda kucaklarına futbol topu verilir. ’Biz Dünya Kupası kazanmış bir ülkeyiz, bunu bil öyle oyna’ denir. Oralardan başlamamız lazım.

F.BAHÇE formasını giydiğim bir takım. 30 milyon taraftarın beni izlediğini biliyorum. Her zaman daha iyisini yapmalıyım ki, onların kalbinde biraz daha fazla taht kurmalıyım. Taraftarlar maçımıza geliyorlar, yağmur-çamur demeden sonuna kadar destekliyorlar, onlara daha fazlasını vermeliyim. Ben saha içinde agresifliğimle dikkat çekiyorum. Bazı yorumcular benim hakkımda ’katil’ bile dedi. 3.5 yıldır buradayım. F.Bahçe’de bu süre içinde gelip geçen teknik adamlar, oyuncular, yöneticiler, aşçımız, çimleri kesenler, resepsiyonda duran tüm çalışanlara mikrofon kapalıyken sorun. Çünkü, mikrofon açıkken diplomatik konuşmalar oluyor. Kim benim hakkımda bir kötü söz söylerse onunla her zaman yüzleşmeye hazırım. Buyursunlar, Samandıra’ya gelsinler, davet ediyorum. Kimse benim hakkımda kötü söz söylemez. Ben yorumcuların dediği gibi katil karakterli biri olsaydım bunu zaten benim yakınımdakiler söylerlerdi.”

Haberin Devamı

TEK SUÇLU ‘DEDE’ DEĞİL

Eski hocanız Luis Aragones neden başarılı olamadı?

“BEN her zaman önce kendimi eleştirerek işi başlarım. Tüm futbolcuların da bunu yapması gerekir. Başarısızlıkta en başta eleştirilmesi gerekenler her zaman futbolcular olmalı. Daha sonra teknik adamlar, sonra da yöneticiler gelir. Bence bir çok neden var başarısız olmasında. Ama onlara hiç girmek istemiyorum. Saygısızlık olur. Biz beklenen başarıyı getiremedik. Ama burada en büyük eleştiriyi alması gereken futbolculardır.”

Zico, Aragones ve Daum’la çalıştın. Üç ayrı karakterde hoca. Üç ayrı oyun sistemi. Hangisi sana daha yakındı?

“ÜÇ farklı teknik adam. Orijinleri, kültürleri, kafa yapıları oldukça farklı. Ben hepsiyle iyi anlaştım. Bize düşen görev onların direktiflerini harfiyen yerine getirmektir. Onun sistemine adapte olmamız gerekiyor. Ben ne onlar hakkında kötü bir şey söylerim ne de onları çok övücü konuşmalar yaparım.”

Haberin Devamı

En tehlikeli rakip Yusuf Şimşek

Türkiye’de savunmakta en fazla zorlandığın isimler kim?

“F.BAHÇE’DEKİ hücumcular benim için en üst düzey oyuncular. Onların dışında Beşiktaşlı Yusuf. Belki çok net bir atak oyuncusu değil ama tehlikeli, nerede ne yapacağı hiç belli olmuyor. İkinci olarak da Arda. Trabzonlu Umut da güçlü, ne yaptığını bilen bir oyuncu.”

Türkiye’nın en iyisi Arda

F.Bahçe Başkanı Aziz Yıldırım G.Saraylı Arda Turan’a 15 milyon Euro önerdi sezon başı. Sen Arda’yı nasıl buluyorsun? F.Bahçe’de oynamasını ister misin?

“ARDA çok önemli bir oyuncu. Başkanımız tüm finansal işleri yöneten kişi olarak bunu söylediğine göre, altında doğru olan şeyler vardır. Başkan yapabileceğini göstermiş. Arda, Türk futbolunun şu andaki en iyi, en önemli ismi. Başkan da onu alıp G.Saray rekabetinde artıya geçmek istemiş olabilir. Çok doğru bir yatırım olur. Arda bize çok güç katar.”

Haberin Devamı

Başkanın verdiği sözü duymadım

Başkan Aziz Yıldırım’ın “3 yıl üst üste şampiyon olacağız” şeklindeki iddiası sizin üzerinizde baskı yaratıyor mu? Bunu gerçekleştirebilir misiniz?

“BEN başkanımızın bu açıklamasını duymadım. Şu anda haberim oluyor ama onun söylediği hedeflere doğru gideceğiz demek ki... F.Bahçe’nin taraftar gücü var. Yatırım yapıyor. Futbolcu kalitesi ortada. O hedef bunlarla örtüşüyor zaten. Bu açıklamanın tamamen arkasındayım. Ama hedef koymak farklı bir şey. Hedef koyarken futbolcunun, takımın o hedefe kendini ait hissetmesi, içinden gelmesi lazım. ’O yola hayat koyuyorum’ demesi lazım. Teknik kadronun da tabii ki.”

Türkçe bilsem çok kızarım

Türkiye’deki yorumcuların seninle ilgili sözleri için neler düşünüyorsun?

“BENİ eleştiren bir çok yorumcu var. Tabii ki çoğunu tanıyorum.. Niye Türkçe’yi öğrenmiyorum, biliyor musunuz? Türkiye’de 20 gazete futbol ve çoklukla F.Bahçe konuşuyor. 20 de televizyon var. Oralarda kendi adımı görünce heyecanlanıyorum. Kanım kaynıyor açıkçası. Biraz Türkçe anlıyorum. Şimdi Türkçe’yi çok iyi bilseydim, gazete ve TV’lerde hergün adımı görünce, kendimle ilgili eleştirileri görünce çok daha agresif hale dönüşebilirdim. O yüzden ben böyle Türkçe’siz hayata devam ediyorum. Onlar istedikleri yorumları yapabilirler.”

TÜRKİYE BİZDEN İYİ

Uruguay’ın kaptanı olarak G.Amerika’dan Türkiye ve Türk Milli Takımı nasıl görünüyor?

“BEN zaten Türkiye’ye gelmeden önce futbolun bu kadar fanatizm düzeyinde yaşandığını bilmiyordum. Benim her zaman için şöyle bir görüşüm var. Arjantin, Brezilya ve Uruguay futbolun en duygusal, en sıcak şekilde yaşandığı, statlarda da delirircesine sevindikleri, stat kapılarında yatıp kalktıkları ülkeler.. Türkiye’ye geldikten sonra burada yaşananların da bize çok yakın olduğunu gördüm.

TÜRKİYE, 2002 Dünya Kupası ve son Avrupa Şampiyonası’nda büyük başarılar elde etti.. F.Bahçe’nin bugün yaptığı işlere bakın. Röportajı gerçekleştirdiğimiz bu stada bakın. Türkiye ile Uruguay arasında çok büyük ekonomik fark var. Türk futbolunu Avrupa’daki en büyük futbol ülkeleriyle eş seviyeye getirecek futbolcularınız var.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!